Κορονοϊός: Nέο πλαίσιο για τις ενισχύσεις από Κομισιόν - Ποια είναι τα 5 μέτρα
Το προσωρινό πλαίσιο επιτρέπει στα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι παρέχεται επαρκής ρευστότητα στις επιχειρήσεις όλων των τύπων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Άμεσες επιχορηγήσεις, επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα και προκαταβολές, κρατικές εγγυήσεις για δάνεια, επιδοτούμενα δημόσια δάνεια προς επιχειρήσεις είναι μερικά από τα μέτρα που ενέκρινε η Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα προσωρινό πλαίσιο που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την πλήρη ευελιξία που προβλέπεται από τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για την υποστήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της επιδημίας του κορονοϊού. Σε συνδυασμό με πολλά άλλα μέτρα στήριξης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη μέλη βάσει των υφιστάμενων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, το προσωρινό πλαίσιο επιτρέπει στα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι παρέχεται επαρκής ρευστότητα στις επιχειρήσεις όλων των τύπων και να διατηρείται η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια και μετά το ξέσπασμα του COVID-19.
«Οι οικονομικές επιπτώσεις της έκρηξης του COVID-19 είναι σοβαρές. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να διαχειριστούμε τον αντίκτυπο όσο μπορούμε. Και πρέπει να δράσουμε με συντονισμένο τρόπο. Το νέο αυτό προσωρινό πλαίσιο επιτρέπει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν την πλήρη ευελιξία που προβλέπεται από τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων για την υποστήριξη της οικονομίας σε αυτή τη δύσκολη εποχή», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέτ Βεστάγκερ.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, το προσωρινό πλαίσιο προβλέπει πέντε είδη ενισχύσεων:
- Άμεσες επιχορηγήσεις, επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα και προκαταβολές: Τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να θεσπίσουν καθεστώτα χορήγησης έως και 800.000 ευρώ σε μια επιχείρηση για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών της σε ρευστότητα.
- Κρατικές εγγυήσεις για δάνεια που λαμβάνονται από εταιρείες από τράπεζες: τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να παρέχουν κρατικές εγγυήσεις για να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια στους πελάτες που τις χρειάζονται.
- Επιδοτούμενα δημόσια δάνεια προς επιχειρήσεις: Τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να χορηγούν δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια στις εταιρείες. Τα δάνεια αυτά μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να καλύψουν το άμεσο κεφάλαιο κίνησης και τις επενδυτικές ανάγκες.
- Διασφαλίσεις για τις τράπεζες που κατευθύνουν τις κρατικές ενισχύσεις στην πραγματική οικονομία: Ορισμένα κράτη μέλη σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες δυνατότητες δανεισμού των τραπεζών και να τις χρησιμοποιήσουν ως μέσο στήριξης των επιχειρήσεων - ιδίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το Πλαίσιο καθιστά σαφές ότι μια τέτοια ενίσχυση θεωρείται άμεση ενίσχυση στους πελάτες των τραπεζών και όχι στις ίδιες τις τράπεζες και παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο εξασφάλισης ελάχιστης στρέβλωσης του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών.
- Βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων: Το πλαίσιο εισάγει πρόσθετη ευελιξία όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποδειχθεί ότι ορισμένες χώρες δεν είναι εμπορεύσιμοι κίνδυνοι, επιτρέποντας έτσι την παροχή βραχυπρόθεσμης ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων από το κράτος, όπου αυτό είναι αναγκαίο.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr