Κορονοϊός: Τα κορονο-ομόλογα είναι μια πιθανή λύση σύμφωνα με το Eurogroup
«Σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε ύφεση, αλλά μένει να δούμε πόσο καιρό θα μείνει σε lockdown η οικονομία και πόσο βαθιά θα έχει φτάσει η κρίση στο στύστημα», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
«Τα κορονο-ομόλογα είναι μια πιθανή λύση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι μετά το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το ίδιο υπογράμμισε και ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο: «θα εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Χρειάζεται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και καμία λύση δεν αποκλείεται».
«Εξετάσαμε το ενδεχόμενο να καταστεί δυνατή μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM για όλα τα κράτη-μέλη. Κάθε χώρα θα μπορεί να αντλεί έως και 2% του ΑΕΠ της από τον Μηχανισμό», τόνισε ο Μάριο Σεντένο. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη. `
Το Eurogroup είχε σκοπό να προετοιμάσει το κείμενο για τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη και δεν εκδόθηκε ανακοινωθέν. Πολλοί διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ήδη μιλούν για αδυναμία συμφωνίας των υπουργών για μια ουσιαστική παρέμβαση για τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι δεν υπήρξε ανακοινωθέν ακριβώς γιατί ο χαρακτήρας του Eurogroup ήταν προπαρασκευαστικός.
Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, από την αυτοαπομόνωση από την οποία βρίσκεται αφού συνεργάτης του βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, τόνισε ότι «η ΕΕ αντέδρασε γρήγορα και δυναμικά, μέσα σε λίγους μήνες έλαβε μέτρα που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί». Επανέλαβε τα βήματα που έχει λάβει η Κομισιόν και η ΕΚΤ και τόνισε την συνέχισε της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. «Σήμερα συζητήσαμε πιθανά περαιτέρω βήματα, με πρωτοβουλίες του ΕΜΣ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δίνοντας ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και η Κομισιόν να υποστηρίξει θέσεις εργασίας στη δύσκολη αυτή συγκυρία».
«Σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε ύφεση, αλλά μένει να δούμε πόσο καιρό θα μείνει σε lockdown η οικονομία και πόσο βαθιά θα έχει φτάσει η κρίση στο στύστημα», εξήγησε ο Πάολο Τζεντιλόνι.
«Είναι η μεγαλύτερη κρίση από την εποχή της Ισπανικής γρίπης πριν από 100 χρόνια», είπε ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ. «Παρόλο που ο ΕΜΣ δεν έχει εντολή στα θέματα της υγείας, η κατάσταση είναι στο μυαλό μας όταν συζητάμε τα επόμενα βήματα. Ο ΕΣΜ θα μπορούσε να βοηθήσει με τα υπάρχοντα εργαλεία με την προληπτική πιστωτική γραμμή είναι το πιο κατάλληλο για αυτήν την κρίση. Και η ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL)».
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr