Κορονοϊός-Τουρκία: Πρώτη φορά οι Τούρκοι δυσπιστούν απέναντι στην κυβέρνησή τους
«Αμήχανος» Ερντογάν καθώς δείχνει διστακτικός σε αυστηρότερα μέτρα, παρά το… αυστηρό ύφος που συνήθως έχει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πριν από δύο εβδομάδες, η Τουρκία εμφανίζονταν χαρούμενη και σίγουρη για την περιορισμένη εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα. Ακόμη και κάποιοι ψευδο-επιστήμονες σε τηλεοπτικές εκπομπές ισχυρίζονταν ότι χάρη σε ένα γενετικό χαρακτηριστικό της τουρκικής φυλής, ο ιός δεν μπορεί να προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα των Τούρκων.
Δεν πήρε, ωστόσο, πολύ να ξεσπάσει η επιδημία και στην Τουρκία. Με κάποιους ειδικούς μάλιστα να υποστηρίζουν ότι το ποσοστό των κρουσμάτων κατά τις πρώτες μέρες εμφάνισης στην Τουρκία να είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό στην Ιταλία.
Η τουρκική κοινωνία είναι έντονα πολωμένη. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού δείχνει μια δυσπιστία (όταν το συζητάει μεταξύ του μόνο βέβαια) απέναντι σε όσα λένε οι επίσημες αρχές, οι υπουργοί και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.
Μάλιστα για πρώτη φορά, αυτή η δυσπιστία της τουρκικής κοινωνίας φαίνεται να είναι τόσο έντονη απέναντι στο κράτος τους.
«Αμήχανος» Ερντογάν
Αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να μην ξέρει ακριβώς πώς να χειριστεί την κατάσταση και δείχνει διστακτικός σε αυστηρότερα μέτρα, παρά το… αυστηρό ύφος που συνήθως έχει.
Τώρα πλέον στέλνει ένα μήνυμα την ημέρα για τον κορονοϊό, που επαναλαμβάνει ως «καλός παππούς» νουθεσίες για το πώς θα αποφύγουν τα «καλά παιδιά του» την πανδημία.
Αλλά όταν ξέσπασε η επιδημία στην Τουρκία (στις 11 Μαρτίου), δεν είχε εμφανιστεί και πολύ και κυρίως δεν είχε μιλήσει. Του πήρε μία εβδομάδα να εμφανιστεί στην τηλεόραση και να απευθύνει διάγγελμα στο λαό (στις 18 Μαρτίου), μέχρι να εξαφανιστεί και πάλι, αφήνοντας τον Τούρκο υπουργό Υγείας να μιλά δημόσια καθημερινώς.
Μία εβδομάδα αργότερα, στις 25 Μαρτίου, εμφανίστηκε πάλι στις οθόνες με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, για να πείσει και ενθαρρύνει το λαό του να εφαρμόζει τα μέτρα, ωστόσο ούτε και τότε φαινόταν να είναι σε… φόρμα. Κι επίσης ήταν κάπως ασαφής. Από τη μία συμβούλευε τους πολίτες να μην βγαίνουν έξω, εκτός αν είναι πραγματικά ανάγκη, για 3 εβδομάδες και να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους μέχρι να περάσει η κρίση, αλλά από την άλλη χωρίς να σταματήσουν να πηγαίνουν στην εργασία τους, ούτε να κηρύξει γενικό «λουκέτο» στη χώρα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας διάσημος Ισραηλινός μελετητής, ο Γιουβάλ Χαράρι, έγραψε στους Financial Times: «Εν καιρώ κρίσης, δύο επιλογές υπάρχουν. Η πρώτη είναι μεταξύ απολυταρχικού ελέγχου και ενδυνάμωσης της κοινωνικής ευθύνης. Και η δεύτερη είναι μεταξύ εθνικής απομόνωσης και παγκόσμιας αλληλεγγύης».
Στην Τουρκία, ο Ερντογάν μάλλον φαίνεται να ακολουθεί την πρώτη επιλογή. Κι αυτή, σύμφωνα με κάποιους, ίσως να είναι η πιο τρομακτική τροχιά που μπορεί να λάβει μία χώρα στον αγώνα κατά του κορονοϊού.
Στρατός στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, συμφωνία των Παρισίων, πλανήτης Άρης και δύο φύλα: Ο Τραμπ έδειξε ήδη τα πρώτα (ακροδεξιά) δείγματα γραφής
Σάλος: Ο Έλον Μασκ φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά σε εκδήλωση για τον Τραμπ
Αστυνομικός της Βουλής: Αποκαλύψεις φρίκης από τη σύζυγο του - Σοκάρουν νέες περιγραφές της
Ορκωμοσία Τραμπ: Η στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον ξεκαρδίζεται όταν ακούει πως… θα μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr