Δημοσκοπήσεις: Ερχονται αλλαγές στην τουρκική πολιτική λόγω κορονοϊού
Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος ίσως με τη μεγαλύτερη πολλαπλή κρίση της πολιτικής του σταδιοδρομίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών ικανών να ανατρέψουν τις ισορροπίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων φαίνεται να βρίσκεται η γειτονική μας Τουρκία… λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της τουρκικής «MAK Consulting Group», το 18% των ψηφοφόρων πλέον δηλώνει ότι οι εκλογικές του προτιμήσεις πρόκειται στο μέλλον να αλλάξουν… εξαιτίας της κρίσης του COVID-19, ενώ υπάρχει και ένα 34% που επιφυλάσσεται.
Σημειώνεται ότι η επόμενες μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές και προεδρικές) στην Τουρκία είναι κανονικά προγραμματισμένες για το 2023. Πολλοί είναι εκείνοι, ωστόσο, που επιμένουν να (προ)βλέπουν πρόωρες κάλπες υπογραμμίζοντας ότι θα είναι πολύ δύσκολο να περάσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια χωρίς εκλογές σε μια χώρα που έχει ζήσει πολλές πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις από το 2015 και έπειτα.
Η δημοσκόπηση της τουρκικής «MAK» πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου, σε δείγμα 2.600 ατόμων, το 57,5% των οποίων ήταν άνδρες. Πιο συγκεκριμένα, το 24% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κορονοϊού, με τους αναλυτές από την πλευρά τους να εκτιμούν ότι η δυσαρέσκεια θα αυξάνεται όσο ο καιρός θα περνάει, παράλληλα με την αναμενόμενη αύξηση σε ανθρώπινες απώλειες και κρούσματα, με τις επιπτώσεις στην οικονομία (πληθωρισμός, παράλυση, μηδενικές απολαβές για εκατομμύρια νοικοκυριά) να λειτουργούν αρνητικά επιδεινώνοντας το κλίμα.
Υπάρχει όμως παράλληλα και ένα 41% που εκτιμά ότι τη δοκιμασία του κορονοϊού πρόκειται να διαδεχθεί μια νέα… κρίση στη χώρα.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν από τη μία πλευρά, και το αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από την άλλη, βρίσκονται στα μαχαίρια ανταλλάσσοντας κατηγορίες στη σκιά της πανδημίας.
Η κίνηση του Ερντογάν να μπλοκάρει πρωτοβουλίες των δημάρχων του CHP σε Κωνσταντινούπολη (Εκρέμ Ιμάμογλου) και Άγκυρα (Μανσούρ Γιαβάς) κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, προφανώς στην προσπάθειά του να περιορίσει την επιρροή της αντιπολίτευσης, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της γείτονος, ενώ και το πακέτο της οικονομικής στήριξης ύψους περίπου 15 δισ. δολ. που ανακοίνωσε το καθεστώς Ερντογάν τον περασμένο Μάρτιο δεν φαίνεται να πείθει.
«Ανεπαρκές» το πακέτο οικονομικής βοήθειας του Ερντογάν
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του CHP, το 59,5% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να αποκηρύσσει το πακέτο του Ερντογάν ως «ανεπαρκές», ενώ μεταξύ των δυσαρεστημένων βρίσκονται και πολλοί ψηφοφόροι τόσο του ισλαμοσυντηρητικού AKP όσο και του εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) που στηρίζει τα τελευταία χρόνια ανοιχτά τον Ερντογάν.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δημοσκόπηση της «Metropoll» που πραγματοποιήθηκε μέσα στον μήνα Μάρτιο παρουσιάζει τη δημοτικότητα του Ερντογάν να έχει αυξηθεί, προσεγγίζοντας πια το 56%. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παράλληλα φαίνεται να έχει αυξηθεί και η δημοτικότητα όλων των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν, αντιπάλων όπως είναι για παράδειγμα ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Μανσούρ Γιαβάς, η Μεράλ Ακσενέρ κ.ά.
Κατά τα λοιπά πάντως, τα νέα είναι αρνητικά για την Τουρκία τόσο από το μέτωπο της αντιμετώπισης του κορονοϊού όσο και από το μέτωπο της οικονομίας, με τους ιδιώτες επιχειρηματίες από τη μία πλευρά και τις ελεγχόμενες από το κράτος τράπεζες από την άλλη να συγκρούονται για τα δάνεια.
Υπενθυμίζεται ότι οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Τουρκία έχουν πια, στις 8 Απριλίου, ξεπεράσει τους 725 ενώ τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 35.000.
Υποστελεχωμένη η Τουρκία απέναντι στον κορονοϊό
Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, η Τουρκία έχει λιγότερους κατά κεφαλή ιατρούς αλλά και περιορισμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Η Ιταλία έχει παράδειγμα διπλάσιους κατά κεφαλή ιατρούς και τριπλάσιους νοσηλευτές σε σύγκριση με την Τουρκία, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Foreign Policy.
Στην Τουρκία όμως παράλληλα τα τελευταία χρόνια, από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και έπειτα, έχουν διωχθεί ως «γκιουλενιστές» ή «τρομοκράτες» περίπου 15.000 εργαζόμενοι του κλάδου της υγείας, μεταξύ αυτών και επιστήμονες με ειδίκευση στους κορονοϊούς όπως είναι για παράδειγμα ο Μουσταφά Ουλασλί. Παράλληλα, έχουν κλείσει και στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ μόνο τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες Τούρκοι, μεταξύ αυτών και τουλάχιστον οχτώ δημοσιογράφοι, έχουν συλληφθεί με την κατηγορία την απόπειρας πρόκλησης αναταραχής μέσω δημοσιευμάτων για τον κορονοϊό.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr