Νέιθαν Μάγερ Ρόθτσιλντ: Ένας από τους ισχυρότερους τραπεζίτες του κόσμου
Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον ισχυρότερο τραπεζίτη του κόσμου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο Νέιθαν Μάγερ Ρόθτσιλντ γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Ο πατέρας του εμπορευόταν νομίσματα και η μητέρα του ήταν κόρη ενός πλούσιου εμπόρου. Αν και η οικογένειά του ζούσε στη Γερμανία για πολλές γενιές, το 1798 ο Νέιθαν μετακόμισε στο Λονδίνο για να γίνει ένας από τους ισχυρότερους και σημαντικότερους χρηματιστηριακούς παράγοντες του κόσμου εκείνη την εποχή.
H δραστηριότητα και η προσφορά του επεκτείνονταν σε πολλά επίπεδα, ωστόσο ξεχωρίζει για τα εξής:
- Κυρίαρχος της οικονομίας: Εδραίωσε τη θέση της εταιρείας ως του μεγαλύτερου οικονομικού ομίλου στον κόσμο χάρη στο εμπόριο χρυσού, την αγορά κυβερνητικών ομολόγων και το δανεισμό τεράστιων χρηματικών ποσών σε ολόκληρα κράτη. Πολλές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους η βρετανική, η ελληνική και η αμερικανική, βασίζονταν σταθερά στον όμιλο για χρηματοδότηση.
- Απέτρεψε μια οικονομική κατάρρευση στη Βρετανία. Από το 1824 η θέση του Ρόθτσιλντ στο κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας, το Λονδίνο, ήταν άνευ προηγουμένου. Η επιρροή του στην Τράπεζα της Αγγλίας ήταν τέτοια που κατάφερε να γλιτώσει τη χώρα από το χείλος της οικονομικής κρίσης, καταθέτοντας τεράστια ποσά όταν το αποθεματικό της Αγγλίας κινδύνευε να εξαντληθεί έπειτα από αρκετές αποτυχίες.
- Οι πράκτορές του ήταν πανταχού παρόντες. Το δίκτυο της οικογένειάς του εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και ήταν τόσο εκτεταμένο ώστε ήταν πολύ καλύτερα ενημερωμένος από πολλές κυβερνήσεις εκείνης της εποχής. Κι ενώ συχνά εκμεταλλευόταν αυτό το πλεονέκτημα για να έχει το πάνω χέρι σε επιχειρηματικές συμφωνίες, ήταν επίσης ο πρώτος που πληροφορήθηκε τη νίκη του Ουέλινγκτον στο Βατερλό το 1815.
- Βοήθησε τον Ουέλινγκτον να νικήσει τον Ναπολέοντα. Όταν το 1814 η βρετανική κυβέρνηση χρειάστηκε ένα μεγάλο ποσό νομισμάτων για να πληρώσει τους στρατιώτες του Ουέλινγκτον που είχαν τη βάση τους στην Πορτογαλία, προσέγγισε τον Ρόθτσιλντ για να αγοράσει και να μεταφέρει κρυφά τις ράβδους χρυσού στην Ευρώπη. Το 1818, ο όμιλος του Ρόθτσιλντ άξιζε εννέα φορές περισσότερο από ό,τι το 1815 και ο Νέιθαν κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο. Μετά τους πολέμους εκχώρησε δάνεια για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση χωρών που είχαν υποστεί σοβαρές καταστροφές από τις μάχες.
- Χρηματοδότησε εν μέρει τη χειραφέτηση των δούλων. Το 1835 ο Ρόθτσιλντ αποζημίωσε ιδιοκτήτες φυτειών στην Τζαμάικα και αλλού που ήταν πρόθυμοι να απελευθερώσουν τους δούλους τους με 15 εκατομμύρια λίρες. Το 1833 είχε ψηφιστεί ο Νόμος για την Κατάργηση της Δουλείας, αλλά πολλοί δουλοκτήτες ήταν συχνά απρόθυμοι να συμμορφωθούν και ως εκ τούτου χρειαζόταν χρηματική αποζημίωση.
To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό All About History στις 16/12/2018
Διαβάστε ακόμη
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr