H Κίνα και ο κοροναϊός - Μεγάλη η ευθύνη των τοπικών αρχών
Δεκαεπτά χρόνια μετά την επιδημία SARS, η Κίνα καλείται να διαχειριστεί μια σημαντική κρίση για τη δημόσια υγεία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η φετινή κινεζική πρωτοχρονιά ήταν πρωτόγνωρη. Η εξάπλωση του κοροναϊού επισκίασε τον εορτασμό και οδήγησε την κινεζική κυβέρνηση στη λήψη έκτακτων μέτρων. Παράδειγμα είναι η κατασκευή νοσοκομείου στην πόλη Βουχάν σε διάστημα λίγων ημερών. H κινητοποίηση εντυπωσιάζει και αναγνωρίζεται διεθνώς. Σε τουίτ του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε προσωπικά τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για την προσπάθεια που καταβάλλει και τη διαφάνεια.
H αρμονική συνεργασία των κινεζικών αρχών με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με σκοπό την αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών και την παρακολούθηση του τρόπου αντίδρασης ασθενών στη χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ιδιότυπης πνευμονίας αποτελεί προτεραιότητα. Παράλληλα, Κινέζοι επιστήμονες έχουν απομονώσει τον ιό και εντατικοποιούν την έρευνά τους για την ανάπτυξη του κατάλληλου εμβολίου.
Δεκαεπτά χρόνια μετά την επιδημία SARS, η Κίνα καλείται να διαχειριστεί μια σημαντική κρίση για τη δημόσια υγεία υπό ευνοϊκότερες μεν συνθήκες στις υποδομές, αλλά υπό πολύ μεγαλύτερη πίεση. Η υπευθυνότητα που η χώρα επιδεικνύει σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια και η πρόοδος που καταγράφει αυξάνουν τις απαιτήσεις. Σε περίπτωση αποτυχίας, η διεθνής κριτική θα είναι δριμεία.
Αυτήν τη στιγμή επικρατεί μεγάλη ανησυχία γιατί –σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης Βουχάν– περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από την πόλη για να εορτάσουν την κινεζική πρωτοχρονιά. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο μπορούν να εντοπιστούν και να ελεγχθούν όλες οι προσωπικές επαφές τους, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού. Όπως γράφουν τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ευθύνη των τοπικών αρχών της πόλης Βουχάν, που δεν προειδοποίησαν έγκαιρα, είναι μεγάλη.
Η κινεζική ηγεσία βλέπει πάντα προς το μέλλον. Ένα επιπρόσθετο λάθος στην περίπτωση του κοροναϊού ήταν ότι από τις 8 Δεκεμβρίου, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε η ιδιότυπη πνευμονία σε ασθενή, και για περισσότερο από έναν μήνα, δεν είχε ανιχνευθεί η αιτία της. Η διάγνωση, λοιπόν, καθυστέρησε και αυτό προβληματίζει.
Η σπουδαιότητα των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Κίνας δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, στον τομέα των φυσικών επιστημών υπολείπεται άλλων χωρών. Μόνο μία Κινέζα επιστήμων, λόγου χάρη, έχει βραβευθεί –το 2015– με το σχετικό βραβείο Νόμπελ. Η κινεζική ηγεσία, λοιπόν, χρειάζεται να αντλήσει χρήσιμα διδάγματα από την τρέχουσα κρίση με τον κοροναϊό και να αναδιαμορφώσει τις προτεραιότητές της στην έρευνα και την ανάπτυξη, όπου ήδη επενδύονται πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά. Έτσι, η Κίνα μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος στο πεδίο της πρόληψης νοσημάτων, ακολουθώντας τον δρόμο της καινοτομίας στις τηλεπικοινωνίες.
Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr