Αποκάλυψη του Total Football για Παναθηναϊκό: Οι τρεις μακε?τες του Βοτανικού
Τρεις νέες μακέτες παρουσίασε η αθλητική εκπομπή του OPEN - Σε δύο εξ αυτών περιλαμβάνονται γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και Ερασιτέχνη, αλλά στη μία το γήπεδο μπάσκετ είναι εκτός της Διπλής Ανάπλασης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τρεις νέες μακέτες για το υπό σχεδιασμό γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό αποκάλυψε η εκπομπή Total Football του OPEN. Μάλιστα στις δύο εξ αυτών περιλαμβάνονται γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη, αλλά στην τρίτη το γήπεδο μπάσκετ φαίνεται πως μένει εκτός της Διπλής Ανάπλασης.
Πριν από περίπου έναν χρόνο, ένα έργο που έμοιαζε βαλτωμένο, άρχισε να ξεκολλάει. Ο Δήμος Αθηναίων μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με την πλευρά του Παναθηναϊκού έδειξε να ανταποκρίνεται στα πράσινα «θέλω». Για να προκριθεί η συγκεκριμένη λύση χρειάστηκε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, τοπογράφοι μηχανικοί, συγκοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, καθηγητές νομικής, ώστε να προκύψει ένα σχέδιο το οποίο δεν θα μπορούσε να προσβληθεί
Οι Ομάδες Εργασίας που συνέστησαν από κοινού ο Δήμος Αθηναίων με τον Παναθηναϊκό σήκωσαν ξανά τα μανίκια, με σκοπό να επεξεργαστούν εκείνο το προσχέδιο και να το μετατρέψουν σε ένα νέο, πιο βιώσιμο ολοκληρωμένο σχέδιο, με κάποιες ήπιες παρεμβάσεις, ώστε να βρεθεί εκ νέου η χρυσή τομή ανάμεσα στα θέλω των δύο πλευρών. Κάτι που όπως φαίνεται βρέθηκε καθώς το σχέδιο τέθηκε επί τάπητος. Γι' αυτό και δημιουργήθηκε διπλή μακέτα με plan A και plan B με βάση τα οποία δεν θα μπορούσε να προσβληθεί στο ΣτΕ το project.
Τι προέβλεπε το σχέδιο
Το νέο σχέδιο που είχε εγκρίνει η πλευρά του Δήμου και ο Παναθηναϊκός ΑΟ προέβλεπε:
- Ποδοσφαιρικό γήπεδο από 28 έως 32 χιλιάδων θέσεων για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
- Γήπεδο μπάσκετ χωρητικότητας από 12.500 έως 14.000 θέσεων, μαζί με 4 βοηθητικά κλειστά γήπεδα για χρήση από τις ακαδημίες του.
- Εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη και γήπεδο 1.500 θέσεων.
- Μουσείο του συλλόγου
- Κτιριακές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούνταν ως γραφεία.
Αυτό που προσπάθησαν οι Ομάδες Εργασίας ήταν να παρουσιάσουν ένα «θωρακισμένο» νομικά σχέδιο, το οποίο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει με κανέναν τρόπο αντικείμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που θα μπορούσε να κωλυσιεργήσει και πάλι το έργο. Στο σχέδιο στο οποίο συμμετείχε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Στέλιου Αγιοστρατίτη αυτό που επιχειρήθηκε ήταν να μην αυξηθεί πολύ ο κτιριακός όγκος του συγκεκριμένου έργου, ώστε να μην διαταραχθεί αισθητά ο συντελεστής δόμησης - πρασίνου.
Πέρα από τις αλλαγές στην χωρητικότητα των γηπέδων, το νέο σχέδιο προέβλεπε την παραχώρηση από την πλευρά του Δήμου του χώρου που αρχικά είχε προβλεφθεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του (δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις κι ένα αμφιθέατρο) και την τοποθέτηση ακριβώς σε εκείνο το σημείο του κλειστού γηπέδου μπάσκετ. Ο συνολικός κτιριακός όγκος με το νέο σχέδιο θα άλλαζε κατά 7%. Κρατήστε αυτό το νούμερο γιατί ήταν και το πιο καθοριστικό στοιχείο των εργασιών.
Γιατί αυτό είναι μία σημαντική λεπτομέρεια; Διότι όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί επί των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν ένα σχέδιο τροποποιείται και αλλάζει τον συνολικό κτιριακό του όγκο σε ποσοστό μικρότερο του 10%, τότε δεν κινδυνεύει στο ΣτΕ. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε συμμετείχαν στις συσκέψεις και άνθρωποι που έχουν βαθύτατη γνώση των νόμων και των προσφυγών.
Ηπιες τροποποιήσεις
Άπαντες συμφώνησαν ότι από την στιγμή που δεν υπάρχουν αλλαγές που να επηρεάζουν την ρυμοτομία, την αποχέτευση, τον συντελεστή πρασίνου και τους δρόμους σε συνδυασμό με το μόλις 7% μετατροπής του κτιριακού όγκου, τότε το έργο είχε όλα τα θεμέλια νομιμότητας! Αυτές οι τροποποιήσεις λοιπόν κρίθηκαν «ήπιες» και δεν έθεταν σε κανένα κίνδυνο το υπάρχον προεδρικό διάταγμα που υπήρχε αναφορικά με το έργο.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της «Διπλής Ανάπλασης» αναφέρει ότι η Alpha Bank (ως συμμέτοχος στο Mall) ήταν υποχρεωμένη από το νόμο να πληρώσει τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, αλλά και να αναλάβει τις εργασίες για το γκρέμισμα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με ένα ποσό ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα γκρέμισμα που δεν μπορεί να συμβεί πριν ολοκληρωθεί το έργο στον Βοτανικό.
Μία άλλη σημαντική λεπτομέρεια που μαρτυρά το πόσο προχωρημένα ήταν τα πράγματα ήταν ο ενεργός ρόλος της εταιρίας Dimand, σε ρόλο συμβούλου και συνεργάτη του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για εταιρία που εμπλέκεται στην κατασκευή των ποδοσφαιρικών γηπέδων την τελευταία 20ετία. Η εταιρία Dimand ανήκει στον Δημήτρη Ανδριόπουλο και ήταν αυτή που είχε ενεργό ρόλο τόσο στην ανέγερση του γηπέδου Καραϊσκάκη, αλλά και στο πιο πρόσφατο γήπεδο της ΑΕΚ. Οι φωτογραφίες του έργου στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας (www.dimand.gr) μαρτυρούν την εμπλοκή της εταιρίας στο project.
Επιστροφή στις μακέτες: Με άλλα λόγια, και όσα μπορείτε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι στις μακέτες, στην συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε χωρέσει και το γήπεδο μπάσκετ.
Στην εικόνα 1 φαίνεται ότι το γήπεδο μπάσκετ βρίσκεται κοντά στην Αγίου Πολυκάρπου και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στην Αγίας Άννης. Στην εικόνα 2 η βασική διαφορά είναι η αμοιβαία μετακίνηση ανάμεσα στο κλειστό του μπάσκετ και του Ερασιτέχνη ώστε να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.
Δείτε εδώ πως ήταν το σχέδιο πριν το 2019 χωρίς γήπεδο μπάσκετ
Το όμορο οικόπεδο
Το μόνο που απέμενε ήταν να δοθεί το νέο σχέδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προέγκριση και να ξεκινήσει η κατασκευή για τις τελικές μακέτες, που θα επικύρωναν το έργο. Μια διαδικασία που θα χρειαζόταν περίπου έξι μήνες.
Μία απαραίτητη σημείωση που πρέπει να γίνει εδώ, αφορά το λευκό σημείο που βρίσκεται πάνω αριστερά στον χάρτη του σχεδίου. Πρόκειται για ένα όμορο οικόπεδο, που εφάπτεται με τη Διπλή Ανάπλαση κι ένα μέρος του οποίου ανήκει στην Εθνική Τράπεζα. Σε μία από τις αρχικές συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές που σαν σκοπό είχε να μην πειραχτεί τίποτα από το ήδη εγκεκριμένο σχέδιο της «Διπλής Ανάπλασης», ο Δήμος Αθηναίων είχε προτείνει να τοποθετηθεί το γήπεδο μπάσκετ στο συγκεκριμένο όμορο οικόπεδο, το οποίο θα αναλάμβανε την υποχρέωση να αποκτήσει με κάποιο τρόπο.
Ωστόσο, αυτή η πρόταση είχε εγκαταλειφθεί και λόγω του μεγάλου ρίσκου, αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης του συγκεκριμένου οικοπέδου. Ενώ λοιπόν η συγκεκριμένη λύση φαίνεται πως είχε μπει για τα καλά στο αρχείο, ενώ όλα είχαν συμφωνηθεί σχετικά με το αναθεωρημένο σχέδιο που έβαζε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ μέσα στη «Διπλή Ανάπλαση», η πρόταση για το όμορο οικόπεδο επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες.
Είναι ένα σημείο από την «αθέτηση συμφωνίας» στην οποία αναφέρθηκε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην τελευταία συνέντευξη Τύπου. Θεωρώντας ότι είχε αποσπάσει τη δέσμευση του Κώστα Μπακογιάννη για το σχέδιο που αποκαλύπτεται σήμερα, στην τελευταία τους συνάντηση είδε τον Δήμαρχο Αθηναίων να επαναφέρει ξαφνικά στο τραπέζι την λύση της εγκατάστασης του γηπέδου μπάσκετ στο όμορο οικόπεδο.
Ήταν η σταγόνα που πιθανώς και να ξεχείλισε το ποτήρι. Τα νέα «μπρος-πίσω», μαζί με τις διαφωνίες που είχαν παρατηρηθεί για το ενοίκιο των εγκαταστάσεων που ζητούσε ο Δήμος και τις εμπορικές χρήσεις από τις οποίες ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να απεμπολήσει ολικώς για να πέσουν οι υπογραφές, έφεραν ξανά το σχέδιο εκεί που ήταν πριν ένα χρόνο. Κι όμως οι μακέτες φανερώνουν ότι το έργο μπορεί να γίνει, με το γήπεδο μπάσκετ εντός του σχεδίου.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr