Στις πρώτες θέσεις της ΕΕ η Ελλάδα για τον χαμηλότερο μέσο όρο εκπομπών CO2
Ποια είναι, αντίστοιχα, η «πιο πράσινη» χώρα της Ευρώπης στον ίδιο τομέα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η πανδημία του κορονοϊού είναι το ένα μέρος της εξίσωσης για την επιβίωση των αυτοκινητοβιομηχανιών. Το άλλο είναι τα μειωμένα όρια εκπομπών ρύπων και τα βαριά πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν στο άμεσο μέλλον οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αν δεν καταφέρουν να πιάσουν τα όρια που ορίζει η ΕΕ και που σε πολλές περιπτώσεις θα ανέρχονται σε αρκετά δισ. ευρώ.
Σε αυτή την εξίσωση ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες που παίζει ρόλο είναι η αποκλιμάκωση της πετρελαιοκίνησης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Οι ταξινομήσεις πετρελαιοκίνητων οχημάτων, που εκπέμπουν περισσότερους ρύπους, και η σταδιακή αύξηση των πωλήσεων των SUV, που μπορούν να χαρακτηριστούν ως περισσότερα ενεργοβόρα μοντέλα, είναι τα κύρια στοιχεία που κάνουν τη ζυγαριά να ξεφεύγει από το μέτρο της μείωσης των ρύπων. Ωστόσο, η κατακόρυφη αύξηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων βοηθάει τη συγκεκριμένη εξίσωση, αλλά σε μικρό βαθμό, καθώς ακόμη δεν έχει μπει για τα καλά στη συνείδηση του εκάστοτε οδηγού και το ποσοστό πωλήσεων σε όλη την Ευρώπη κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Το σίγουρο είναι ότι πολύ σύντομα θα δούμε να αλλάζουν οι παράμετροι της εξίσωσης, με την ηλεκτροκίνηση να κάνει την εμφάνισή της βοηθώντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν τον μέσο όρο των ρύπων και συνακόλουθα να απαλλαγούν από τα βαριά πρόστιμα.
Από τις χώρες της Ευρώπης μείωση των ρύπων το 2019 στα καινούρια αυτοκίνητα κατάφεραν να πετύχουν η Γαλλία (-0,9%) με 111,1 γρ/χλμ., η Ολλανδία (-5,9%) με 100,1γρ/χλμ και η Σουηδία (-3,6%) με μέσο όρο ρύπων 118,4γρ/χλμ.
Αντίθετα, η Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός σημείωσε άνοδο κατά 4,6% έχοντας μέσο όρο ρύπων 116γρ/χλμ. και την ακολούθησαν η Πολωνία (3,1% με 131,4γρ/χλμ.), η Κροατία (3,6% με 118,3γρ/χλμ.), η Ιταλία (3% με 118,4γρ/χλμ.) και η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, όλες οι χώρες με άνοδο 2,7%, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Αν και η Ελλάδα είχε αύξηση του μέσου όρου των ρύπων από το 2018 (111,4γρ/χλμ.), εντούτοις βρίσκεται στην 4η καλύτερη θέση στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου εμφανίζοντας πολύ καλό μέσο όρο ρύπων, με πρώτη την Ολλανδία (100,1γρ/χλμ.), δεύτερη τη Γαλλία με 111,1γρ/χλμ. και τρίτη την Ιρλανδία με 113,7 γρ/χλμ. Από την άλλη, οι χώρες με τον μεγαλύτερο μέσο όρο ρύπων είναι η Πολωνία με 131,4γρ/χλμ., η Γερμανία με 129,9γρ/χλμ. και η Σλοβακία με 129,7γρ/χλμ.
Αξιοσημείωτη είναι και η επίδοση της Νορβηγίας, όπου εκεί είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη η ηλεκτροκίνηση. Ο μέσος όρος των εκπομπών ρύπων είναι μόλις 60,3γρ/χλμ. και δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως η «πιο πράσινη» χώρα της Ευρώπης στον τομέα με τους λιγότερους ρύπους.
Κάνοντας αναφορά στις μάρκες, η Toyota διατηρεί κορυφαία θέση μεταξύ των 20 μεγαλύτερων εταιρειών, εμφανίζοντας το χαμηλότερο μέσο όρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη (97,5γρ/χλμ.), ενώ πιο πίσω βρίσκεται η Citroen με 106,4γρ/χλμ. Την πρώτη τριάδα κλείνει η Peugeot με 108,2γρ/χλμ.
Αντίθετα στην τελευταία πεντάδα με το υψηλότερο μέσο όρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται η Mercedes (140γρ/χλμ), η Mazda (135,5γρ/χλμ), η Volvo (133,8γρ/χλμ), η Audi (130,3γρ/χλμ) και, η BMW (129γρ/χλμ).
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr