Οδική ασφάλεια: Προσοχή, παιδιά!
Τα σχολεία άνοιξαν και η παρουσία των παιδιών στους δρόμους αυξάνεται, επιβάλλοντας την τήρηση μιας σειράς κανόνων που σχετίζονται με τις ασφαλείς μετακινήσεις και την κυκλοφορία πεζών και πάσης φύσεως οχημάτων.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε και οφείλουμε να κάνουμε μια σειρά επισημάνσεις που αφορούν τόσο τους οδηγούς, όσο και τους γονείς – οι οποίοι βεβαίως μπορεί κάλλιστα να έχουν και την ιδιότητα του οδηγού, μεταφέροντας τα παιδιά τους στο σχολείο – και όχι μόνον.
Οδηγώντας με προσοχή
Έχοντας τα χέρια μας στο τιμόνι λοιπόν, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η κυκλοφορία στους δρόμους επιστρέφει πλέον στην «κανονικότητά» της, με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων να επιβάλει τους ρυθμούς της, διαμορφώνοντας τις δικές της ώρες αιχμής, κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών. Αυτό είναι ένα πρώτο στοιχείο που πρέπει να έχει υπόψη του κάθε οδηγός – αυτές τις ώρες είναι πιο πιθανό να βρεθεί στο δρόμο μας κάποιο απρόσεκτο παιδί – άρα σε αυτές τις φάσεις απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση. Η συνεργασία με τους σχολικούς τροχονόμους είναι απλώς επιβεβλημένη, ενώ αυξημένη προσοχή χρειάζεται και όταν κινείστε κοντά σε στάση λεωφορείου τις παραπάνω ώρες, καθώς πολλοί μαθητές, μεγαλύτερων ηλικιών, χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η πινακίδα που δείχνει ότι είμαστε κοντά σε σχολείο ισοδυναμεί με καμπανάκι που σημαίνει μείωση ταχύτητας και ένταση της προσοχής για τυχόν παιδί που είναι «κρυμμένο» ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μπορεί να «πεταχτεί» στο δρόμο. Σκεφτείτε ότι λόγω ύψους τα μικρά παιδιά είναι αθέατα, ενώ λόγω ηλικίας είναι σίγουρα πιο απρόσεκτα και δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου ούτε βεβαίως έχουν την ίδια ικανότητα εκτίμησης με έναν ενήλικα της εγγύτητας και της ταχύτητας ενός αυτοκινήτου που πλησιάζει.
Έχετε υπόψη σας ότι το 17% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων αφορά παράσυρση πεζού.
Περπατώντας με ασφάλεια
Αν πηγαίνετε το παιδί σας στο σχολείο με τα πόδια, αναζητήστε την πιο ασφαλή διαδρομή – και όχι την πιο κοντινή. Αυτή είναι η διαδρομή που πρέπει να μάθει και να ακολουθεί το παιδί σας όταν θα είναι σε θέσει να κυκλοφορήσει και μόνο του, για το καθημερινό πήγαινε-έλα στο σχολείο του. Εντοπίστε και επισημάνετε στο παιδί όλα τα επικίνδυνα σημεία της διαδρομής αυτής.
Δείξτε στο παιδί σας πώς να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο πριν τον διασχίσει. Εξηγείστε του ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ακόμα στις διαβάσεις πεζών, έστω και αν το φανάρι είναι πράσινο, καθώς δεν αποκλείεται ποτέ η «συνάντηση» με κάποιον απρόσεκτο οδηγό.
Τηρείτε – και ως πεζοί – τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, διασχίζετε το δρόμο από διαβάσεις πεζών όπου υπάρχουν (φανάρια, απλές διαβάσεις, πεζογέφυρες, υπόγειες διαβάσεις). Έχετε το παιδί σας στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου, κρατώντας το από το χέρι. Διασχίζετε το δρόμο πάντα κάθετα – είναι η συντομότερη διαδρομή, χωρίς να τρέχετε, με κανονικό βήμα. Θυμηθείτε ότι έτσι δίνετε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας και το εκπαιδεύετε σε συμπεριφορές που θα το συντροφέψουν για την υπόλοιπη ζωή του.
Φροντίστε να σας βλέπουν οι οδηγοί, διατηρείτε οπτική επαφή μαζί τους ώστε να καταλάβετε ότι σας έχουν αντιληφθεί, μην διασχίζετε το δρόμο ξεκινώντας ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ούτε βέβαια πίσω από λεωφορεία.
Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με έντονα χρώματα κάνουν πιο εύκολα ορατό το παιδί σας, ιδιαίτερα το βράδυ ή η τοποθέτηση κάποιου ανακλαστικού στην τσάντα του είναι στοιχεία που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχήματος..
Στο σχολείο με αυτοκίνητο
Αν η διαδρομή σπίτι-σχολείο είναι μεγάλη και γίνεται με αυτοκίνητο, έχετε το παιδί σας προσεκτικά δεμένο στο ειδικό – αντίστοιχο με την ηλικία του και τη σωματική του διάπλαση - κάθισμα ασφαλείας, που είναι υποχρεωτικό μέχρι την ηλικία των 12 ετών, στο πίσω κάθισμα. Ελέγχετε τόσο το πόσο καλά στερεωμένο είναι το κάθισμα, όσο και πόσο καλά ασφαλισμένο, με τις ειδικές ζώνες χωρίς μπόσικα, είναι το παιδί σας. Φοράτε και εσείς πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
Μάθετε στα παιδιά σας να βγαίνουν από το αυτοκίνητο με προσοχή, πάντα προς την πλευρά του πεζοδρομίου, χωρίς να βιάζονται - και να μην ανοίγουν την πόρτα αν δεν έχουν ελέγξει το δρόμο και αν δεν έχουν πάρει έγκριση από εσάς, που βεβαίως έχετε βεβαιωθεί ότι η αποβίβαση μπορεί να γίνει με ασφάλεια.
Τέλος, αν η μετακίνηση γίνεται με σχολικό λεωφορείο, βεβαιωθείτε ότι αυτό διαθέτει ζώνες ασφαλείας και ότι ο συνοδός φροντίζει όλα τα παιδιά να είναι δεμένα στις θέσεις τους. Αν κάποιο παιδί δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες ασφαλείας, ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να σταματήσει. Στο μέτρο του δυνατού βεβαιωθείτε επίσης ότι το λεωφορείο έχει περάσει από τον αντίστοιχο τεχνικό έλεγχο και πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Η αποβίβαση γίνεται υποχρεωτικά προς την πλευρά του πεζοδρομίου. Παραλαμβάνοντας, λοιπόν, το παιδί σας – και στην περίπτωση που πρόκειται να διασχίσετε το δρόμο για να πάτε σπίτι σας - περιμένετε να απομακρυνθεί το λεωφορείο, που λόγω όγκου μειώνει το οπτικό σας πεδίο.
Στο σχολείο με ασφάλεια
- Επιλέγουμε την πιο ασφαλή διαδρομή
- Στο πεζοδρόμιο, κρατάμε τα παιδιά από την εσωτερική πλευρά
- Διασχίζουμε το δρόμο πάντα κάθετα, ποτέ πίσω από λεωφορείο
- Ελέγχουμε πριν περάσουμε απέναντι, ακόμα και σε διάβαση με πράσινο φανάρι
- Στο αυτοκίνητο, τα παιδιά δεμένα στο ειδικό κάθισμα
- Αποβίβαση πάντα προς την πλευρά του πεζοδρομίου
- Ζώνη ασφαλείας και στα σχολικά λεωφορεία
- Μειώνουμε ταχύτητα κοντά στα σχολεία
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr