Οι ταινίες της εβδομάδας: Από τη «Μαίρη Πόπινς» στο «The Bachelor 3»
Ταινίες με γιορτινό πρόσημο και μια ακόμη ελληνική κωμωδία για να κλείσει για τα καλά o χρόνος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
«Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει» του Ρομπ Μάρσαλ / **1/2
Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη της επίσκεψη, η μαγική νταντά Μαίρη Πόπινς παίρνει την μαγική ομπρέλα της και πηγαίνει ξανά στο σπιτικό των Μπανκς στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’30, εν μέσω Οικονομικής Ύφεσης, για να ενθαρρύνει τα τρία παιδιά του Μάικλ (ήταν μικρό παιδί όταν η Μαίρη Πόπινς εμφανίστηκε στη ζωή του) να ξεπεράσουν μία τραγική απώλεια. Όμως οι σκοτούρες συσσωρεύονται για τον Μάικλ Μπανκς και την αδελφή του Τζέιν που έχουν λίγες ώρες στη διάθεσή τους για να σώσουν το σπίτι τους από την τραπεζική κατάσχεση.
Χρησιμοποιώντας ως…ευαγγέλιο έμπνευσης το πρωτότυπο αξεπέραστο μιούζικαλ του 1964 που χάρισε στην Τζούλι Αντριους το Όσκαρ, ο Ρομπ Μάρσαλ, ιδανικός ενορχηστρωτής για το Χόλιγουντ μουσικοχορευτικών θεαμάτων προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις του μεγάλου κινηματογραφικού θεάματος («Σικάγο», «Εννέα», «Τα μυστικά του δάσους») σκηνοθετεί το σίκουελ της Μαίρη Πόπινς 54 χρόνια μετά. Εάν το πρώτο φιλμ λατρεύτηκε από διαφορετικές γενιές παιδιών ήταν γιατί κατάφερε να συνδυάσει την κοφτερή πένα της Π.Λ. Τράβερς (λογοτεχνική μητέρα των οχτώ βιβλίων της μαγικής νταντάς) με το αναρχίζων όραμα και τις υψηλές ερμηνευτικές επιδόσεις των ηθοποιών με την Αντριους να πρωτοστατεί με τρόπο που δεν έχει εφάμιλλο στο νέο χολιγουντιανό παρόν.
Η νέα πρόταση της Ντίσνεϊ έχει μία Μαίρη Πόπινς, συντηρητική και μαζί λαμπερή όπως απαιτεί η φιγούρα της (καλή η Εμιλι Μπλαντ) ποτέ όμως «πρωταγωνιστική» προς όφελος προφανώς του μεγάλου αστέρα του Μπρόντγουεϊ Λιν-Μάνουελ Μιράντα που ως πρόσχαρος φανοκόρος Τζακ πρωτοστατεί σε όλα τα μεγάλα μουσικοχορευτικά νούμερα (σε μελωδίες των Μαρκ Σέιμαν και Σκοτ Γουίτμαν που αντιγράφουν ευλαβικά το οσκαρικό πρωτότυπο σάουντρακ των αδελφών Σέρμαν) στο δεύτερο μέρος της ταινίας.
Η ανεμελιά θα επιστρέψει στο σπιτικό των Τζακ μέσα από εφέ (η βουτιά στην μπανιέρα - θάλασσα, η περιήγηση στην σπασμένη πορσελάνη), χειροποίητα κινούμενα σχέδια και στην εντέλεια εκτελεσμένα τραγούδια σε εντυπωσιακά πλατό και στα αξιοθέατα του Λονδίνου. Αλλά σκηνή ευφάνταστη και ξεσηκωτική σαν εκείνο το «Supercalifragilisticexpialidocious» δεν βρήκαμε σε τούτο το πολύ προσεκτικά «ζαχαρωμένο» και ποτέ απελευθερωμένο από τα κλισέ, σύμπαν.
Παίζουν: Έμιλι Μπλαντ, Λιν-Μάνουελ Μιράντα, Μπεν Γουίσο, Έμιλι Μόρτιμερ, Κόλιν Φερθ, Μέριλ Στριπ
«Bumblembee» του Τράβις Νάιτ / ***
To 1987, ο Bumblebee, εξωγήινο μεταλλασσόμενο ρομπότ που έχει σαν αποστολή να αποτρέψει την καταστροφή του πλανήτη του από τα μοχθηρά Ντισέπτικονς, βρίσκει καταφύγιο στη γη σε μια μάντρα του Σαν Φρανσίσκο με παρατημένα αυτοκίνητα. Η έφηβη Τσάρλι (Χέιλι Στάινφελντ), πρώην πρωταθλήτρια στις καταδύσεις που θρηνεί ακόμα τον χαμό του μπαμπά της, ανακαλύπτει τον Bumblebee κρυμμένο σε έναν φθαρμένο κίτρινο Σκαραβαίο για να ζήσουν μαζί απίστευτες περιπέτειες…
Η σειρά των δημοφιλών ρομπότ της Hasbro έχει δώσει από το 2007 πέντε ταινίες στο φραντσάιζ των Tranformers με την πρώτη να είναι και η πιο – ας πούμε-ρεαλιστική γεμάτη νοσταλγικό χιούμορ για τα ‘80s όπου η αγορίστικη φαντασίωση είχε την μορφή των παιχνιδιών της Hasbro. Κεντρικός χαρακτήρας του πρώτου «Transformers» το ρομπότ Bumblebee επιστρέφει σε μία δικιά του ταινία με τους παραγωγούς (ο σκηνοθέτης του φραντσάιζ Μάικλ Μπέι σε ρόλο παραγωγού εδώ) να επιστρατεύουν την ίδια ‘80s νοσταλγία (από τις κασέτες των Smiths έως την μαγιά των οικογενειακών περιπετειών του Σπίλμπεργκ) και να μιξάρουν τα υλικά του «Ε.Τ. ο Εξωγήινος» και του «Κατσαριδάκι… αγάπη μου» δυνατά.
Μια χαρά το θέαμα, συμπαθές το σύνολο, το αποδέχεσαι γιατί είναι σινεμά του ποπ κορν που μεταγγίζει πετυχημένα στο παιδικό και εφηβικό κοινό κάτι από τα παλιά. Με την υπογραφή του ταλαντούχου σκηνοθέτη των υποψήφιων για Όσκαρ ανιμέισον «Τα τερατοκουτάκια» και «Ο Κούμπο και οι δύο χορδές».
Παίζουν: Χέιλι Στάινφελντ, Τζον Σένα, Τζον Ορτίζ
«Η επόμενη μέρα μιας σχέσης» του Χονγκ Σανγκ-σου / **1/2
Η ιστορία ενός παντρεμένου κριτικού λογοτεχνίας και εκδότη που έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν μιας προηγούμενης ερωτικής σχέσης του όταν η σύζυγός του ανακαλύπτει ένα παλιό ερωτικό σημείωμα και επιτίθεται στην νέα γραμματέα του την πρώτη μέρα της στη δουλειά. Ψηφιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία και κομψά αυθαίρετη καταστρατήγηση της χρονολογικής σειράς των γεγονότων του ερωτικού δράματος από τον Κορεάτη Χονγκ Σανγκ-σου που διεισδύει στο θέμα της ερωτικής απιστίας με πρότυπο το διαλογικό, φιλοσοφικό σινεμά του Ερίκ Ρομέρ εγκλωβίζοντας εσκεμμένα τον θεατή σε ένα απαιτητικό όσο και φλύαρο παίγνιο πάνω στη μη γραμμική έννοια του χρόνου.
Παίζουν: Κουόν Χάε-χιο, Κιμ Μιν-χι, Κιμ Σάε-μπιουκ, Τζο Γιουν-χι
«Ποιος θα σου τραγουδήσει» του Κάρλος Βερμούτ / **
Μία διάσημη Ισπανίδα τραγουδίστρια χάνει τη μνήμη της ύστερα από πτώση κατά την προετοιμασία της επανόδου της στο προσκήνιο μετά από 10χρονη απουσία. Απομονωμένη στο άλγος του προσωπικού της αδιεξόδου και αντιπαράθεσης με την κόρη της, μια μπαργούμαν, ταλαντούχα τραγουδίστρια καραόκε και βαθιά αφοσιωμένη φαν, καλείται από την μάνατζερ της σταρ να την βοηθήσει να ξαναβρεί τη φωνή της. Δημιουργός-αποκάλυψη για το ισπανικό σινεμά με το προ τετραετίας «Magical Girl» που έδενε επιδέξια ένα πολυεπίπεδο αλμοδοβαρικό παζλ χαρακτήρων και τραγικών καταστάσεων με τις επικρατούσες συνθήκες στην ισπανική κοινωνία, ο Κάρλος Βερμούτ επιχειρεί να συνδέσει ξανά με ρεαλισμό και φαντασία ένα παζλ γυναικείων χαρακτήρων. Το σχόλιο όμως για την αναζήτηση της ευτυχίας μέσα από την σύγχρονη…μάστιγα της μίμησης και του υλισμού στοιχειοθετείται με επιδειξιμανία εδώ και όχι δηκτικότητα αδιαφορώντας επί της ουσίας για τους δύσμοιρους γυναικείους χαρακτήρες και το κοινωνικό τους μπαγκράουντ.
Παίζουν: Νάγιουα Νίμρι, Εβα Γιοράτς, Κάρμε Ελίας, Ναταλία Ντε Μολίνα
Στις αίθουσες προβάλλονται, ακόμη, το χριστουγεννιάτικο μιούζικαλ με ζόμπι «Η Άννα και η αποκάλυψη» του Τζον ΜακΦέιλ και από τις 26/12 η ελληνική κωμωδία «The Bachelor 3» του Γιάννη Παπαδάκου.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr