«Δεν είμαστε τέρατα»: Σφοδρές αντιδράσεις για το «The Witches» από άτομα με αναπηρία
H Warner Bros. με επίσημη ανακοίνωση απολογείται στα Ατομα με Αναπηρία για την ανατομική διάσταση που έδωσε στις μάγισσες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την αντίδραση των Ατόμων με Αναπηρία δεν υπολόγισαν οι δημιουργοί της νέας κινηματογραφικής διασκευής του «The Witches» (μυθιστορήματος του 1983) από τον Ρόμπερτ Ζεμέκις (σε σενάριο του ιδίου και του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο). Στην ταινία η Αν Χάθαγουεϊ και οι υπόλοιπες μάγισσες έχουν μία συγκεκριμένη ανατομική ιδιαιτερότητα, που τις ξεχωρίζει από τους «κανονικούς» ανθρώπους. Έχουν τρία δάχτυλα.
Η κλασική απεικόνιση των μαγισσών με τα γαμψά νύχια αντικαταστάθηκε στην ταινία με τρία δάκτυλα, κάτι που θυμίζει την πάθηση που λέγεται «εκτρωδακτυλία», μια δυσμορφία τού χεριού, που προέρχεται από την έλλειψη ενός ή περισσότερων δακτύλων και η οποία οφείλεται σε ανώμαλη εμβρυϊκή διάπλαση.
Αυτό ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις από την κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, που είδαν αυτή την ανατομική διαφορετικότητα να συνδέεται με κακές μάγισσες και δαιμόνια. Ανάμεσα σε εκείνους που διατύπωσαν δημόσια την αντίδρασή τους ήταν - σύμφωνα με δημοσίευμα του Variety - και η Βρετανίδα παραολυμπιονίκης κολύμβησης Έιμι Μάρεν, η οποία δήλωσε απογοητευμένη με την Warner: «Ερώτηση στην Warner: το σκεφτήκατε πολύ και το βρήκατε καλή ιδέα να παρουσιάσετε έτσι τη διαφορετικότητα των άκρων; Σκεφτήκατε το αντίκτυπο στην κοινότητα των ανθρώπων με αυτή την αναπηρία;». Στο ίδιο πλαίσιο και το επίσημο tweet στον λογαριασμό των Παραολυμπιακών: «Η διαφορετικότητα των άκρων δεν είναι τρομακτική».
Η Μάρεν συνέχισε λέγοντας: «Ναι, καταλαβαίνω ότι αυτό είναι μια ταινία και αυτές είναι μάγισσες. Αλλά οι μάγισσες είναι ουσιαστικά... τέρατα. Ο φόβος μου είναι ότι τα παιδιά θα δουν αυτό το φιλμ, χωρίς να καταλαβαίνουν την υπερβολή σε σχέση με την πρωτότυπη ιστορία του Roald Dahl και θα αρχίσουν να φοβούνται τα άλλα παιδιά που έχουν διαφορετικά άκρα.»
«Η απόφαση να απεικονίσει κανείς τρομαχτικές μάγισσες ως πλάσματα που έχουν αναπηρία στα άκρα - κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην αυθεντική ιστορία - έχει επιπτώσεις στην πραγματική ζωή...» δήλωσε η Λόρεν Απελμπάουμ, η εκπρόσωπος του RespectAbility, της οργάνωσης για το πώς απεικονίζεται η αναπηρία στο σινεμά. «Δυστυχώς αυτή η απεικόνιση στις "Μάγισσες" μαθαίνει στα παιδιά που γεννήθηκαν έτσι ότι είναι τέρατα και πρέπει να τα φοβούνται. Και τι είδους μήνυμα είναι αυτό;».
Μετά από αυτή την έκρηξη αντιδράσεων το στούντιο της Warner έβγαλε επίσημη ανακοίνωση: «Λυπούμαστε βαθιά που η απεικόνιση των φανταστικών χαρακτήρων στην ταινία «Μάγισσες» προκάλεσε τέτοια αναστάτωση στα άτομα με αναπηρία. Μετανιώνουμε κι απολογούμαστε αν προσβάλαμε τους συνανθρώπους μας. Διασκευάζοντας το μυθιστόρημα, δουλέψαμε με καλλιτέχνες και designers για να βρούμε νέους τρόπους να φανταστούμε τα "γατίσια νύχια" των μαγισσών που περιγράφει το βιβλίο. Δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μας να ταυτιστούν θεατές με αυτά τα φανταστικά, μη γήινα πλάσματα και ούτε να νιώσουν ότι τους εκπροσωπούν...Το φιλμ μιλά για τη δύναμη της καλοσύνης και της φιλίας. Ελπίζουμε ότι οικογένειες και παιδιά θα χαρούν και θα αγκαλιάσουν αυτό το μήνυμα αγάπης και ενδυνάμωσης που μεταφέρει η ταινία».
Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Αν Χάθαγουεϊ απάντησε στις αντιδράσεις ζητώντας μία μεγάλη συγγνώμη από τα παιδιά και τους γονείς, λέγοντας ότι ποτέ δεν συνέδεσε την εικόνα των μαγισσών της σειράς με τους ανθρώπους με διαφορετικότητα στα άκρα. «Σας οφείλω μια συγγνώμη για τον πόνο που σας προκάλεσα» έγραψε σε ανάρτησή της στο Instagram, ενώ στην ανάρτηση είδαμε και ένα βίντεο στο οποίο μιλούν άτομα με διαφορετικότητα στα άκρα.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν Φάμελλος, Φαραντούρης, Γκλέτσος: Μίλησαν για έναν πιο δυνατό και μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ - Όλες οι εξελίξεις
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr