Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού είναι αφορμή για γιορτή, χαρά και πολιτισμό σε κάθε μορφή του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού επιστρέφει, φέτος, για 13η χρονιά από τις 5 έως τις 9 Νοεμβρίου. Για πέντε μέρες, θα προβληθούν 145 ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ από 50 χώρες, ενώ θα δώσουν το «παρών» δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, παραγωγοί και προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο, όπως ο best seller συγγραφέας Τζόνας Σάουλ που θα μιλήσει και θα παρουσιάσει workshop. Φέτος, η Πορτογαλία έχει μεγάλη εκπροσώπηση και θα είναι η τιμώμενη χώρα.
«Είναι πολύ σημαντική η δράση του φεστιβάλ, όχι μόνο για το νησιώτικο σύμπλεγμα των Κυκλάδων, αλλά και για την Ελλάδα ολόκληρη. Σαν μέλος της CIFFT, της διεθνούς ομοσπονδίας Φεστιβάλ που εδρεύει στην Βιέννη, το φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού έχει ταξιδέψει και εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Κροατία, η Βραζιλία, η Αυστρία, η Ρωσία και η Βουλγαρία. Παντού, εντυπωσιάζει το γεγονός, ότι σε ένα μικρό Ελληνικό νησί, γίνεται μια τόσο σημαντική δράση. Πάντοτε, γίνεται σοβαρή αναφορά στον πολιτισμό της χώρας μας, με ομιλίες και παρουσιάσεις πολιτιστικών θεμάτων» λέει, χαρακτηριστικά, η «ψυχή» του φεστιβάλ, Ειρήνη Γιαννακοπούλου, στο ethnos.gr.
«Από την άλλη, οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ με τη φυσική τους παρουσία εδώ και 13 χρόνια, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την ιστορία και την κουλτούρα του νησιού της Αμοργού. Έρχονται σ' επαφή με τους ντόπιους, δοκιμάζουν την τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα, χορεύουν στους ήχους της τοπικής μουσικής και απολαμβάνουν το τοπίο, που γίνεται πηγή έμπνευσης για γυρίσματα ταινιών. Ο κινηματογράφος είναι μια πολύπλευρη τέχνη που αφορά πολλά είδη έκφρασης. Το Φεστιβάλ Αμοργού έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και όλα αυτά τα δεκατρία χρόνια της ύπαρξης του, διερευνά τις συνεργασίες, τις τάσεις και τις προκλήσεις όσον αφορά την τέχνη του σινεμά» προσθέτει.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η βράβευση του ιστορικού πλοίου «Σκοπελίτης» για την κοινωνική προσφορά του από το 1956. Πρόκειται για ένα πλοίο άρρηκτα δεμένο με το Αιγαίο και τις ιστορίες του.
Ποιο είναι το μυστικό αντοχής του φεστιβάλ όλων αυτών των χρόνων;
Είναι η αγάπη μας για τον πολιτισμό, για το νησί μας, και για την Ελλάδα μας. Είναι η θέληση και η πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι η ομάδα μας, που θέτει στόχο την επιτυχία και δεν δέχεται μετριότητες.
Με ποιο κριτήριο γίνεται κάθε χρόνο η επιλογή των ταινιών μικρού μήκους;
Υπάρχει μια έμπειρη ομάδα που επιλέγει τις ταινίες που αποστέλλονται, βασιζόμενη στην ποιότητα της εικόνας, του ήχου, αλλά κυρίως της ιστορίας, η οποία πρέπει να δίνει κάποιο μήνυμα στους θεατές. Έχουμε πολλά ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, τα οποία θα πρωτοστατήσουν στις προτιμήσεις του κοινού.
Ποια άλλη δράση του φεστιβάλ θεωρείτε σημαντική για να παρακολουθήσουμε;
Η 5η Ακαδημία Κινηματογράφου, σκοπό έχει να φέρει κοντά νέους και μεγαλύτερους στην τέχνη του σινεμά. Έμπειροι καθηγητές από το χώρο του κινηματογράφου, από την Ελλάδα, την Αγγλία και το Καναδά θα παρουσιάσουν σεμινάρια, για τη δημιουργία μιας ταινίας από την λήψη της ιδέας, το σεναριο, τα γυρίσματα, το μοντάζ και τέλος την διανομή. Αυτό ελπίζουμε να 'ναι ένα έναυσμα στους συμμετέχοντες για μελλοντικό επαγγελματικό προσανατολισμό.
Πώς αποτιμάτε το αποτύπωμα του φεστιβάλ στην τοπική κοινωνία της Αμοργού;
Οι κάτοικοι της Αμοργού αναγνωρίζουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα του φεστιβάλ, το οποίο προβάλλει το νησί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον παγκόσμιο χώρο, καθώς επί 20 χρόνια, οι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν, γράφουν και μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους παντού. Τα αποτελέσματα άλλωστε, είναι εμφανή για την Αμοργό, η οποία έχει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και έχει επιλεγεί για πολλά γυρίσματα κινηματογραφικών παραγωγών. Η τοπική κοινωνία πρέπει να γίνει ο πρώτος υποστηρικτής της επικράτειάς της, μεταδίδοντας μια συμμετοχική και νικητήρια εικόνα και αντίληψη.
Φέτος, με το «Home’ Project», το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού βρέθηκε σε όλα τα σχολεία της Αμοργού για να πάρει τις απαντήσεις των παιδιών στις δύο ερωτήσεις: Που είναι το «σπίτι» σου και ποιο είναι το δικό σου «σπίτι». Υπέροχες απαντήσεις αποτυπώθηκαν με εικόνες και λόγια, και θ' αναρτηθούν στους χώρους διεξαγωγής του φεστιβάλ. Από εκεί, προέκυψε και η ιδέα για τις μαθητικές ταινίες.
Πόσο δύσκολο είναι σήμερα, μετά την πανδημία, να διοργανώνει κάποιος ένα περιφερειακό φεστιβάλ;
Είναι πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν επηρεαστεί πολύ από την απίστευτη περιπέτεια που πέρασε ο πλανήτης μας. Το φεστιβάλ μας, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Αμοργού και τους χορηγούς μας. Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα βίντεο μπορούμε να μιλήσουμε με οποιονδήποτε ταυτόχρονα. Μπορέσαμε να εκτιμήσουμε αυτό το φαινόμενο με ιδιαίτερο τρόπο κατά τη διάρκεια της τρομερής περιόδου της πανδημίας. Ο κόσμος δεν έχει σταματήσει, θέλει να ταξιδέψει πιο δυνατός από πριν. Και εδώ για να γίνει αυτό, το φεστιβάλ μας, οι ταινίες και ο κινηματογραφικός τουρισμός μπαίνει στο χώρο ως ένα εξαιρετικό μέσο εδαφικού μάρκετινγκ που μας επιτρέψει να κάνουμε την Αμοργό μας γνωστή και δημοσιοποιημένη, μια ελκυστική τοποθεσία, βελτιώνοντας τα χαρακτηριστικά της και κάνοντας την πηγή εισοδήματος για ολόκληρη την κοινότητα, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα κλπ κάτι που θα εγγυηθεί το μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, ώστε να μην χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη γη τους για να βρουν δουλειά.
Τι στοιχεία έχει για εσάς ένας υγιής πολιτισμός;
Ο πολιτισμός είναι πηγή έλξης επισκεπτών. Η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, πρέπει μεν να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τουριστών και των σημερινών περιοχών υποδοχής, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύει και να βελτιώνει ευκαιρίες για το μέλλον. Οι οικονομικές, κοινωνικές και αισθητικές ανάγκες καθώς και η πολιτιστική ακεραιότητα, οι θεμελιώδεις ισορροπίες της φύσης, η βιοποικιλότητα και η υποστήριξη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί, προκειμένου να παραδώσουμε τη σκυτάλη του πολιτισμού για τον οποίο είμαστε υπερήφανοι στις επόμενες γενεές.
Τι θα προτείνατε σε κάποιον να δει στο νησί, με αφορμή την επίσκεψή του για το φεστιβάλ;
Το σήμα κατατεθέν για την Αμοργό, είναι το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, ένα μοναδικό Βυζαντινό Μνημείο 1200 ετών, εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, που είναι φωλιασμένο σαν άγριο περιστέρι μέσα στο βράχο, 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ατενίζοντας το «Απέραντο Γαλάζιο». Αλλά οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ολόκληρο το νησί! Θα γνωρίσουν τα γραφικά χωριά της Αιγιάλης, και της Κάτω Μεριάς. Την πανέμορφη Χώρα, και τα γραφικά Κατάπολα. Θα επισκεφτούν και τον Άγιο Γεώργιο Βαρσαμίτη, στη θέση του Αρχαίου Υδρομαντείου της Αμοργού, που βρισκόταν εκεί εξ αιτίας της θετικής ενέργειας που εκπέμπει όχι μόνο η περιοχή εκεί, αλλά και ολόκληρο το νησί.
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Επιχείρηση «Ταλως», χτύπημα στην παιδική πορνογραφία: Τρεις συλλήψεις και δύο διώξεις
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr