The Crown: Θα αλλάξει η σειρά του Netflix τις αντιλήψεις για τη μοναρχία;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Οι απόψεις για τη μοναρχία των νεότερων σε ηλικία θεατών, που δεν έζησαν τη δεκαετία του 1990, είναι πιθανό να επηρεαστούν «σε μεγάλο βαθμό» από την τηλεοπτική δραματοποιημένη σειρά του Netflix, The Crown, αναφέρουν ακαδημαϊκοί και βασιλικοί εμπειρογνώμονες στο ΒΒC.
«Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό αυτές οι εικόνες του Netflix να εκληφθούν ως οιονεί ντοκιμαντέρ», λέει η καθηγήτρια Pauline Maclaran του Κέντρου Μελέτης της Σύγχρονης Μοναρχίας στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. «Γνωρίζουμε ήδη ότι οι βασιλείς είναι πολύ λιγότερο δημοφιλείς σε αυτή τη γενιά», λέει η καθηγήτρια Maclaran. Και δεν περιμένει ότι η νέα σειρά, που καλύπτει την ταραγμένη σχέση μεταξύ της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του τότε πρίγκιπα Καρόλου, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερη συμπάθεια για τη μοναρχία στους νέους.
«Είναι πιθανό να κατανοήσουν την Νταϊάνα ως θύμα της μεταχείρισης που της επιφύλαξε ο Κάρολος», λέει η βασιλική συγγραφέας. Ενώ γίνονται συζητήσεις σχετικά με τον πραγματικό έλεγχο των γεγονότων, λέει ότι ο πραγματικός αντίκτυπος μιας τέτοιας τηλεοπτικής εκπομπής είναι το συναισθηματικό της μήνυμα, ιδίως όταν φιλτράρεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Έχει στοιχεία μιας ακριβής σαπουνόπερας - ένα Coronation Street με στέψεις - και είναι το δράμα των ανθρώπινων σχέσεων με το οποίο θα συνδεθεί το κοινό, αγνοώντας τις όποιες προειδοποιήσεις σχετικά με την ιστορική ακρίβεια.
Για τους νέους θεατές της γενιάς Z, η Maclaran αναμένει ότι η Νταϊάνα θα αναδειχθεί ως «πολιτιστικό τους είδωλο», ταυτιζόμενοι με τους προσωπικούς της αγώνες, την υπεράσπιση των σκοπών της και την αμφισβήτηση των άκαμπτων θεσμών. Η ιστορία της Νταϊάνα, την οποία ενσαρκώνει η Elizabeth Debicki, θα είναι η αφήγηση που θα κυριαρχήσει, απευθυνόμενη σε ένα νεανικό κοινό που δεν έχει καμία ανάμνηση της όταν ήταν εν ζωή. «Αυτές οι αναπαραστάσεις στα μέσα ενημέρωσης μπορεί να είναι πολύ ισχυρές», λέει η Maclaran.
Οι νέοι φαίνονται επίσης πιο έτοιμοι να αποδεχτούν την αυθεντικότητα της εκδοχής του The Crown. Μια έρευνα της YouGov έδειξε ότι οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών ήταν τρεις φορές πιο πιθανό από τους άνω των 65 ετών να περιμένουν ότι η νέα σειρά του The Crown θα είναι «ως επί το πλείστον ακριβής».
Το Netflix περιγράφει τη βασιλική σειρά ως «φανταστική δραματοποίηση, που εικάζει τι θα μπορούσε να έχει συμβεί πίσω από κλειστές πόρτες». Και η Maclaran τονίζει ότι η μοναρχία έχει επωφεληθεί στο παρελθόν από μια τέτοια προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας «The Queen» του 2006, με πρωταγωνίστρια την Helen Mirren και σεναριογράφο επίσης τον δημιουργό του Crown, Peter Morgan.
Η ταινία έδειξε τη βασίλισσα Ελισάβετ να προσαρμόζεται στους αλλαγμένους καιρούς, συμπληρώνοντας τα ανομολόγητα κενά, με τρόπο που εξανθρώπισε τη βασιλική οικογένεια. «Η εικόνα της βασίλισσας ωφελήθηκε πραγματικά από το The Queen. Της έδωσε μια συναισθηματική πλευρά που ο κόσμος δεν είχε δει», σημειώνει η καθηγήτρια.
Η στάση απέναντι στον θεσμό της μοναρχίας και το χάσμα γενεών
O καθηγητής αναμένει ότι ο επόμενος κύκλος του The Crown θα αφήσει μια πιο ανάμεικτη εντύπωση για τη μοναρχία, ιδίως στους νεότερους θεατές. Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητα μεγάλο χάσμα γενεών στη στάση απέναντι στη μοναρχία.
Οι έρευνες της YouGov τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι:
- Το 30% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών πιστεύει ότι η μοναρχία είναι «καλή για τη Βρετανία», σε σύγκριση με το 73% των ατόμων άνω των 65 ετών.
- Το 45% των 18-24 ετών πιστεύει ότι ο Κάρολος θα κάνει καλή δουλειά ως βασιλιάς- για τους άνω των 65 ετών το ποσοστό είναι 83%.
Ο βασιλικός ιστορικός Ed Owens πιστεύει ότι αυτό αποτελεί μέρος ενός πολύ ευρύτερου σκεπτικισμού απέναντι στους θεσμούς, όχι μόνο απέναντι στη μοναρχία. «Υπάρχει μια αίσθηση απογοήτευσης μεταξύ των νεότερων ανθρώπων για το πώς λειτουργεί η κοινωνία και η πολιτική αυτή τη στιγμή. Η μοναρχία είναι ένας θεσμός που ενσαρκώνει το πολιτικό κατεστημένο, οι άνθρωποι τη βλέπουν ως μέρος ενός ξεπερασμένου συστήματος που δεν λειτουργεί γι' αυτούς», λέει στο BBC.
Αν οι νέοι είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι με τη μοναρχία, η καθηγήτρια ιστορίας Heather Jones του University College του Λονδίνου λέει ότι αυτό συμβαίνει παράλληλα με την έλλειψη σαφούς διάκρισης σχετικά με το πώς απεικονίζονται οι βασιλείς. Πιστεύει ότι η συνολική επίδραση του The Crown στους νέους θα είναι να «ενισχύσει τη μυσταγωγία της μοναρχίας», αντί να την υπονομεύσει. Ανησυχεί όμως ότι μια ψυχαγωγική σειρά, ένα κομμάτι δημιουργικού σεναρίου, θα μπερδευτεί με την ιστορική καταγραφή. «Υπάρχει ένα πραγματικό κενό στις ιστορικές γνώσεις, με αποτέλεσμα οι νεότεροι συχνά να υποθέτουν ότι αυτό που βλέπουν σε ένα ιστορικό δράμα είναι πραγματικό», λέει η Jones.
Επισημαίνει ότι οι πολεμικές ταινίες, όπως το 1917 και η Δουνκέρκη, είναι παραδείγματα στα οποία εντόπισε ότι το κοινό δεν αναγνώριζε ότι πρόκειται για «ελκυστικές, διασκεδαστικές, μυθοπλαστικές εκδοχές της ιστορίας».
Αυτό που εγείρει ακόμη περισσότερα ηθικά ζητήματα σχετικά με το The Crown, λέει, είναι ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές είναι ακόμη ζωντανοί. Δεν πρόκειται απλώς για μια φαντασίωση του παρελθόντος, αλλά για μια δραματοποίηση της ζωής ανθρώπων που εξακολουθούν να αποτελούν σε μεγάλο βαθμό μέρος του παρόντος.
Όσο πιο κοντά έρχεται η σειρά στο παρόν, τόσο πιο προβληματικό γίνεται αυτό. Μπορεί να πρόκειται για δραματοποιημένη μυθοπλασία, αλλά οι απώλειες και οι θλίψεις είναι πολύ πραγματικές. Ο θάνατος του κεντρικού προσώπου, της βασίλισσας Ελισάβετ, είναι ακόμα πολύ πρόσφατος. «Το The Crown ήταν πάντα στα πιο δυνατά του όταν έμενε πιο κοντά στα ιστορικά γεγονότα με ακριβή τρόπο. Όταν ξεφεύγει σε πολύ δραματικά, επινοημένα εδάφη, αποδυναμώνεται... εντυπωσιάζει γεγονότα που είναι ήδη αρκετά εντυπωσιακά», σημειώνει η Jones.
Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν στο BBC ότι δεν σχολιάζουν το The Crown. Το Netflix υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο η τηλεοπτική σειρά αντιπροσωπεύει μια «σημαντική δεκαετία για τη βασιλική οικογένεια - μια δεκαετία που έχει ήδη εξεταστεί και τεκμηριωθεί καλά από δημοσιογράφους, βιογράφους και ιστορικούς». «Το The Crown παρουσιάστηκε πάντα ως δράμα βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα», αναφέρει το Netflix.
Η σύνοψη της 5ης σεζόν
Η πέμπτη σεζόν του The Crown κυκλοφορεί σήμερα, 9 Νοεμβρίου. Οι σεζόν 1 έως 4 του The Crown προβάλλονται ήδη στο Netflix.
The first teaser for ‘THE CROWN’ Season 5 has been released.
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) September 24, 2022
The series releases on November 9 on Netflix. pic.twitter.com/vQrGU9pCRy
Η σύνοψη της 5ης σεζόν αναφέρει: «Στο κατώφλι της νέας δεκαετίας, η βασιλική οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη ίσως με τη μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι σήμερα: τη δημόσια αμφισβήτηση του ρόλου της από την κοινή γνώμη της Βρετανίας τη δεκαετία του '90.
Καθώς ετοιμάζεται να συμπληρώσει 40 χρόνια στον θρόνο, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' (Ιμέλντα Στόντον) θυμάται μια βασιλεία που άντεξε εννέα πρωθυπουργούς, την έλευση της μαζικής τηλεόρασης και τη δύση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, νέες δυσκολίες διακρίνονται στον ορίζοντα. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και η μεταβίβαση της κυριαρχίας στο Χονγκ Κονγκ σηματοδοτούν μια ριζική αλλαγή στη διεθνή τάξη και επιφυλάσσουν εμπόδια αλλά και ευκαιρίες. Τα προβλήματα όμως βρίσκονται προ των πυλών.
Ο πρίγκιπας Κάρολος (Ντόμινικ Γουέστ) πιέζει τη μητέρα του να του επιτρέψει να πάρει διαζύγιο από την Νταϊάνα (Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι), γεγονός που προκαλεί μια συνταγματική κρίση για τη μοναρχία. Φήμες κυκλοφορούν, καθώς είναι εμφανές ότι το αντρόγυνο ζει πλέον χωριστά, ενώ, με τη δριμύτερη κριτική των ΜΜΕ, η Νταϊάνα αποφασίζει να πάρει τον έλεγχο της δικής της ιστορίας και παραβιάζει το οικογενειακό πρωτόκολλο, κυκλοφορώντας ένα βιβλίο που υπονομεύει τη στήριξη της κοινής γνώμης για τον Κάρολο και αποκαλύπτει τον διχασμένο Οίκο του Ουίνδσορ.
Οι εντάσεις αναμένεται να κορυφωθούν με την εμφάνιση του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ (Σαλίμ Ντάου), ο οποίος αποζητά τη βασιλική αποδοχή και θέλει να αξιοποιήσει τα πλούτη και τη δύναμή του για να εξασφαλίσει για τον ίδιο και τον γιο του, Ντόντι (Χαλίντ Αμπντάλα), μια θέση στους κόλπους των γαλαζοαίματων».
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr