Τα 400 χτυπήματα: Η εφηβεία ως μια οδυνηρή εμπειρία στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Francois Truffaut
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Francois Truffaut, «Τα 400 χτυπήματα» (Les Quatre cents coups), αποτέλεσε κάτι περισσότερο από μια ημι-αυτοβιογραφική ταινία. Υπήρξε επίσης η αποτύπωση αυτού που οι σκηνοθέτες του γαλλικού Νέου Κύματος θα υιοθετούσαν ως camera-stylo (η κάμερα ως πένα), της οποίας το ecriture (ύφος γραφής) θα μπορούσε να εκφράσει τον σκηνοθέτη τόσο προσωπικά όσο η πένα έναν συγγραφέα. Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες εκφράσεις του «κινηματογράφου σε προσωπικό ύφος». Αφηγούμενος την ιστορία του νεαρού παρία Antoine Doinel, ο Truffaut κινούνταν τόσο προς τα πίσω όσο και προς τα εμπρός στο χρόνο – κάνοντας αναφορές στη δική του ζωή, ενώ παράλληλα σφυρηλατούσε μια κινηματογραφική γλώσσα που θα γινόταν όλο και πιο εκλεπτυσμένη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60.
Τα 400 χτυπήματα (ο γαλλικός τίτλος του οποίου προέρχεται από το ιδίωμα faire les quatre cents coup - "να κάνεις σαματά, εξέγερση") βασίζεται στην παιδική ηλικία του Truffaut. Γεννημένος στο Παρίσι το 1932, πέρασε τα πρώτα του χρόνια με μια παραμάνα και στη συνέχεια με τη γιαγιά του, καθώς οι γονείς του είχαν ελάχιστη σχέση μαζί του. Όταν πέθανε η γιαγιά του, επέστρεψε στο σπίτι του σε ηλικία οκτώ ετών. Μοναχοπαίδι, η μητέρα του οποίου επέμενε να είναι σιωπηλός και αόρατος, βρήκε καταφύγιο στο διάβασμα και αργότερα στον κινηματογράφο.
Όπως και ο Antoine, ο Truffaut βρήκε μια νέα οικογένεια στον κινηματογράφο: Είτε έμπαινε κρυφά από τις πόρτες εξόδου και τα παράθυρα στις τουαλέτες, είτε έκλεβε χρήματα για να πληρώσει για μια θέση. Στα 400 χτυπήματα, ο Antoine και ο Rene αναπαριστούν την παραβατικότητα και την κινηματογραφική μανία του νεαρού Truffaut και του Robert Lachenay (ο οποίος ήταν ο βοηθός του στα 400 χτυπήματα). Η συγκινητική φιλία τους αποτυπώνεται στην αποτυχημένη προσπάθεια του Rene να επισκεφθεί τον Antoine στο αναμορφωτήριο.
Στην ηλικία των έντεκα ετών ο Antoine, όπως και ο Truffaut, το έσκασε από το σπίτι, αφού επινόησε μια εξωφρενική δικαιολογία για την κοπάνα του. Αντί για το ψέμα του Antoine για το θάνατο της μητέρας του, ο Truffaut είπε στον δάσκαλο ότι ο πατέρας του είχε συλληφθεί από τους Γερμανούς. Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι ο βιολογικός πατέρας του Truffaut -τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ- ήταν Εβραίος οδοντίατρος, καθιστά αυτή τη δικαιολογία ιδιαίτερα σημαντική. Η μητέρα του ήταν μόλις δεκαεπτά ετών όταν γεννήθηκε ο Truffaut- στα δεκαοκτώ της γνώρισε τον Roland Truffaut, τον οποίο παντρεύτηκε το 1933, και αναγνώρισε το αγόρι ως δικό του. Η δύσκολη σχέση του Antoine με τον θετό του πατέρα αντικατοπτρίζει εκείνη του σκηνοθέτη με τον δικό του. Όταν ο ίδιος ο νεαρός Truffaut διέπραξε μικρές ληστείες, ο πατριός του τον παρέδωσε στην αστυνομία.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα από τα κυρίαρχα, αν και διακριτικά, μοτίβα σε όλο το έργο του Truffaut είναι η πατρότητα (ούτε το γεγονός ότι ολόκληρη η καριέρα του χαρακτηρίζεται από μια παιδική αφοσίωση σε μέντορες όπως ο Renoir και ο Hitchcock ). Στα 400 χτυπήματα, το μάθημα της αγγλικής προφοράς περιστρέφεται γύρω από ένα ερώτημα που μπορεί να διατυπωθεί με δυσκολία: "Πού είναι ο πατέρας;" - μια φράση που αντηχεί τόσο μέσα στο κινηματογραφικό έργο (ο Antoine δεν γνώρισε ποτέ τον πραγματικό του πατέρα) όσο και στη πραγματική ζωή του σκηνοθέτη.
Ο Antoine Doinel αποτέλεσε την σύνθεση δύο συναρπαστικών προσωπικοτήτων, του Truffaut και του ηθοποιού Jean-Pierre Leaud. Από τους εξήντα νέους που ανταποκρίθηκαν στην αγγελία, ο σκηνοθέτης επέλεξε τον 14χρονο Leaud επειδή «ήθελε αληθινά αυτόν τον ρόλο ... έναν αντικοινωνικό μοναχικό στα πρόθυρα της εξέγερσης». Ενθάρρυνε το αγόρι να χρησιμοποιήσει τα δικά του λόγια αντί να επιμείνει στο σενάριο. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τον στόχο του Truffaut, «να μην απεικονίσει την εφηβεία από τη συνήθη οπτική γωνία της συναισθηματικής νοσταλγίας, αλλά ... να την δείξει ως την οδυνηρή εμπειρία που είναι».
Προοικονομώντας την κατοπινή ενασχόληση του Truffaut με τις συναισθηματικές αποχρώσεις του ερωτικού έρωτα, τα 400 χτυπήματα είναι επίσης μια ιστορία σεξουαλικής αφύπνισης: βλέπουμε τον Antoine στην τουαλέτα της μητέρας του να παίζει με το άρωμα και το ψαλίδι για τις βλεφαρίδες της- αργότερα γοητεύεται από τα πόδια της καθώς εκείνη βγάζει τις κάλτσες της. Η θυελλώδης σχέση των γονέων του Antoine -ένα συνεχές δράμα απιστίας, δυσαρέσκειας και συμφιλίωσης- σκιαγραφεί τις ρομαντικές και συζυγικές δοκιμασίες του ίδιου του Antoine και προσφέρει συναρπαστικά στοιχεία για την αποκωδικοποίηση των ανδρικών πρωταγωνιστών των ταινιών του Truffaut γενικότερα.
Το τελευταίο πλάνο έχει δικαίως εξυμνηθεί για την αμφισημία του. Αυτή η σύντομη αλλά αξέχαστη απελευθέρωση από τις οδυνηρές εμπειρίες που γεμίζουν την ταινία φέρνει τον Antoine/Truffaut σε άμεση επαφή με το κοινό του - μια οικειότητα που επρόκειτο να επιδιώξει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Το ζουμ του Truffaut στο παγωμένο καρέ (πιο εντυπωσιακό το 1959, προτού η τεχνική αυτή γίνει πάγιο των τηλεοπτικών διαφημίσεων) παρέχει μια κατοπτρική εικόνα ενός προηγούμενου πλάνου στο αστυνομικό τμήμα, όταν ο Antoine συλλαμβάνεται για την κλοπή μιας γραφομηχανής, δίνει δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίζεται για το αρχείο. Η φωτογραφία της σύλληψης είναι στην πραγματικότητα ένα παγωμένο καρέ που μεταφέρει τον απόλυτο και μόνιμο τρόπο με τον οποίο έχει συλληφθεί.
Το γεγονός ότι τα 400 χτυπήματα είναι μια καταγραφή -ακόμη και ένας εξορκισμός- της προσωπικής εμπειρίας υποδηλώνεται για πρώτη φορά στο ότι ο Antoine γράφει στον τοίχο φράσεις που τον δικαιολογούν ενώ τιμωρείται. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, μπορούμε να δούμε την ταινία ως το ποιητικό σημάδι του Truffaut στον τοίχο ή ως την προσπάθειά του να ισοφαρίσει το σκορ- στην τελευταία σκηνή, η θάλασσα ξεπλένει τα ίχνη του Antoine καθώς η ταινία σβήνει το παρελθόν- αν και η τελευταία σκηνή παραμένει ανεξίτηλη.
Με πληροφορίες από Criterion.com
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr