Netflix: Η πλατφόρμα κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε AI για να αλλοιώσει υλικό σε ντοκιμαντέρ για αληθινά εγκλήματα
Το ντοκιμαντέρ «What Jennifer Did» επικεντρώνεται στην πραγματική ιστορία μιας Καναδής γυναίκας που καταδικάστηκε για μια επίθεση με σκοπό τη δολοφονία των γονιών της το 2010🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η υπηρεσία streaming Netflix κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να αλλοιώσει αρκετές εικόνες σε ένα νέο ντοκιμαντέρ, με τίτλο What Jennifer Did. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ορισμένες φωτογραφίες από το ντοκιμαντέρ για αληθινά εγκλήματα έχουν επισημανθεί ως παραποιημένες από την τεχνητή νοημοσύνη.
Το Netflix έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής μετά από μια σειρά κατηγοριών που δέχτηκε για παραγωγή με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και αλλοίωση εικόνας. Το «What Jennifer Did» επικεντρώνεται στην πραγματική ιστορία μιας Καναδής γυναίκας που καταδικάστηκε για μια επίθεση με σκοπό τη δολοφονία των γονιών της το 2010.
Η σειρά διερευνά τα γεγονότα της ζωής της Τζένιφερ Παν (Jennier Pan) που οδήγησαν στην στιγμή του εγκλήματος, ενώ εξετάζει και το ίδιο το έγκλημα. Μισή ώρα μετά την έναρξη του ντοκιμαντέρ, ένας φίλος της Pan από το λύκειο δίνει μια περιγραφή της Pan. Ο Nam Nguyen λέει ότι η Pan ήταν ένα «ζωηρό, χαρούμενο, γεμάτο αυτοπεποίθηση και πολύ αυθεντικό» άτομο και στη συνέχεια το ντοκιμαντέρ δείχνει αρκετές εικόνες της Pan, οι οποίες την δείχνουν χαρούμενη.
Ωστόσο, τώρα έγινε γνωστό ότι οι εικόνες αυτές έχουν αλλοιωθεί ή δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη. Μια εικόνα δείχνει την Pan να κάνει το σήμα της ειρήνης, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά υποδηλώνει ότι έχει παραποιηθεί με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Τα δάχτυλα με το σήμα της ειρήνης στο χέρι της Pan στην εικόνα φαίνονται να είναι τεντωμένα, ενώ τα άλλα δάχτυλα στο χέρι της είναι όλα λυγισμένα, κάνοντας το να φαίνεται σαν να είναι παραμορφωμένο, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει.
Η δυσκολία της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργήσει ανθρώπινα χέρια
Είναι γνωστό ότι η τεχνολογία δημιουργίας εικόνων τεχνητής νοημοσύνης δυσκολεύεται να δημιουργήσει ανθρώπινα χέρια. Η καθηγήτρια Τεχνητής Νοημοσύνης Amelia Winger-Bearskin είχε δηλώσει παλαιότερα στην εφημερίδα Washington Post: «Το λογισμικό που δημιουργείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει καταφέρει να κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει η λέξη "χέρι", καθιστώντας δύσκολο να αποδοθεί το μέρος του σώματος». Η ίδια πρόσθεσε: «Τα χέρια υπάρχουν σε πολλά σχήματα, μεγέθη και μορφές και οι εικόνες στα σύνολα δεδομένων εκπαίδευσης συχνά επικεντρώνονται περισσότερο στα πρόσωπα».
Από την εικόνα με το σήμα της ειρήνης, καθώς και από πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένης μιας εικόνας όπου η Pan φοράει ένα κόκκινο φόρεμα (με άλλα τεχνουργήματα που υποδηλώνουν τεχνητή νοημοσύνη, όπως ένα μακρύ μπροστινό δόντι και ένα παράξενα διαμορφωμένο αυτί), φαίνεται ότι το Netflix έχει ενδεχομένως εγκρίνει τη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να χειραγωγήσει μια συγκεκριμένη άποψη για το θέμα του ντοκιμαντέρ.
Οι λεπτομέρειες της χρήσης από το Netflix δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά η προοπτική της είναι αμφιλεγόμενη στο είδος του ντοκιμαντέρ, στο οποίο μια ιστορία αναμένεται να ειπωθεί με αλήθεια και αυθεντικότητα. Το What Jennifer Did έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 10 Απριλίου.
Με πληροφορίες από faroutmagazine.co.uk
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr