Ξεκίνησε το 3o Evia Film Project: Η Βόρεια Εύβοια ως κέντρο του διεθνούς πράσινου σινεμά - Ολα όσα έγιναν στην τελετή έναρξης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με παρουσιαστή τον αγαπημένο ηθοποιό Φάνη Μουρατίδη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου η τελετή έναρξης του 3ου Evia Film Project, της πράσινης πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στον θερινό κινηματογράφο «Απόλλων» της Αιδηψού. Το κοινό υποδέχθηκαν η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης, οι οποίοι στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ, η Πρόεδρος, Ελευθερία Θανούλη, ο Αντιπρόεδρος, Γρηγόρης Βαρδαρινός και το μέλος Μαρία Κριαρά.
Ο Φάνης Μουρατίδης καλωσόρισε το κοινό στη φετινή διοργάνωση, λέγοντας: «Το Evia Film Project ξεκίνησε το καλοκαίρι του ’22, ως μία προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης του τόπου που έναν χρόνο πριν είχε υποφέρει από την καταστροφική πυρκαγιά». Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να στηρίξουμε την κοινωνία της Βόρειας Εύβοιας και συγχρόνως να αναδείξουμε την ομορφιά και την αγάπη για τη φύση και τη ζωή που εμπνέει αυτός ο πανέμορφος τόπος».
Ο παρουσιαστής κάλεσε στη σκηνή τον Δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννη Κοντζιά, ο οποίος πήρε τον λόγο και αστειευόμενος είπε ότι ελπίζει να μην έχει και αυτός την τύχη του δημάρχου του Maestro. Στη συνέχεια, καλωσόρισε τους θεατές: «Μαζί διοργανώνουμε αυτή την αγαπημένη δράση κι εσείς στηρίζετε έμπρακτα αυτόν τον τόπο που δοκιμάστηκε σκληρά πριν τρία χρόνια. Δεν μαζευόμαστε εδώ από εμμονή στην εσωστρέφεια και στη μιζέρια γύρω από μία καταστροφή, αλλά γιατί η επιμονή αυτή, η προσπάθεια και η σκληρή δουλειά θα πάει τον τόπο μας μπροστά. Βέβαια, οι δοκιμασίες δεν τελείωσαν τον Αύγουστο του 2021. Το πουλόβερ της καταστροφής ξετυλίγεται ακόμη, με τελευταία υπενθύμιση του κινδύνου τις δραματικές στιγμές με τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου».
Έπειτα, ευχαρίστησε το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο στηρίζει έμπρακτα τη Βόρεια Εύβοια και δήλωσε πως ο χώρος του πολιτισμού, και συγκεκριμένα ο κινηματογράφος, ήταν με την Εύβοια από την πρώτη στιγμή. Αναφέρθηκε, επίσης, στη φετινή θεματολογία του Evia Film Project: «Το νερό είναι καταλυτική παράμετρος διατήρησης της ισορροπίας του περιβάλλοντος. Ως πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης, καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά την επάρκειά του και να εξασφαλίσουμε την αειφορία του. Είναι κύριο συστατικό του οργανισμού μας και έχει απασχολήσει, εκτός από την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τις θρησκείες» υπογράμμισε.
Συνέχισε κάνοντας μια αναδρομή στις μυθολογικές καταβολές του τουρισμού της λουτρόπολης της Αιδηψού, λέγοντας ότι αποτελούσε «έναν από τους πιο πολυσύχναστους θαλάσσιους δρόμους της αρχαιότητας». Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι «αυτά τα νερά προσκάλεσαν τον Ζακ-Ιβ Κουστό, το 1975-1976, να εξερευνήσει τα ναυάγια των θαλασσών της Αιδηψού και της εμβληματικής ναυμαχίας του Αρτεμισίου, προσκεκλημένος από την ελληνική κυβέρνηση». Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα το Evia Film Project να συνεχίσει τις δράσεις του για πολλά χρόνια ακόμη.
Το φετινό σποτ της διοργάνωσης
Στη συνέχεια, ο Φάνης Μουρατίδης αναφέρθηκε στις δράσεις του Evia Film Project και παρουσίασε το φετινό σποτ της διοργάνωσης, το οποίο υπογράφει ο 23χρονος φοιτητής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πάνος Αρβανιτάκης (Entelechus), ο οποίος είναι αυτοδίδακτος από μικρή ηλικία στην τέχνη του animation. Αμέσως μετά, κάλεσε στη σκηνή τη γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και το κοινό στο 3ο Evia Film Project.
«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να συμβάλει έμπρακτα στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Και αποφάσισε να το κάνει με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα: με τον κινηματογράφο, με την τέχνη. Έτσι, από το 2022, έχουμε τη χαρά κάθε καλοκαίρι να συναντιόμαστε στη Βόρεια Εύβοια και να μοιραζόμαστε με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της μια ευρεία γκάμα ταινιών και δράσεων που στόχο έχουν ένα πράσινο, βιώσιμο σινεμά» τόνισαν. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στις δράσεις της Αγοράς, του αναπτυξιακού τομέα του Φεστιβάλ που παίζει καταλυτικό ρόλο προς την κατεύθυνση του βιώσιμου σινεμά.
«Ο στόχος μας είναι ένας: να μετατρέψουμε τη Βόρεια Εύβοια σε κέντρο του διεθνούς πράσινου σινεμά. Αλλά και να αναδείξουμε το πανέμορφο τοπίο της, τους φιλόξενους ανθρώπους της, τις αληθινές δυνατότητες του νησιού. Το Evia Film Project είναι μια πλατφόρμα αφύπνισης για τις συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και έναυσμα για την αναγέννηση μιας πανέμορφης περιοχής που κουβαλά βαθιές πληγές τόσο σε συμβολικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο» σημείωσαν η κ. Ζαλαντό και ο κ. Ανδρεαδάκης.
Κλείνοντας, αναφέρθηκαν στο νερό, τη φετινή θεματική του Evia Film Project και κάλεσαν το κοινό να ανακαλύψει τη δύναμη του τόπου της Βόρειας Εύβοιας αλλά και τη δύναμη του κινηματογράφου. Μετά την τελετή έναρξης, ακολούθησε η προβολή της ταινίας H Οδύσσεια του Ζερόμ Σαλ, με την οποία το κοινό βυθίστηκε στον κόσμο του πρωτοπόρου εξερευνητή Ζακ-Ιβ Κουστό, με φόντο τα νερά της Μεσογείου.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr