Ένα... χταπόδι ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Το ντοκιμαντέρ «My Octopus Teacher» θα σημάνει την έναρξη των προβολών εγκαινιάζοντας το αφιέρωμα της διοργάνωσης στην Ανθρωπόκαινο Εποχή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3/2020) εξερευνά το πρόβλημα της ανθρώπινης παρουσίας στη Γη σε σχέση με το περιβάλλον και τους κινδύνους για το μέλλον του πλανήτη. Ένα ζήτημα με γεωλογικές, περιβαλλοντολογικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις, που το φεστιβάλ κοιτά μέσα από ένα πρωτότυπο και τολμηρό αφιέρωμα στην Ανθρωπόκαινο Εποχή.
Περίοπτη θέση σε αυτό το αφιέρωμα κατέχει το συγκινητικό ντοκιμαντέρ «My Octopus Teacher» των Φιλίπα Έρλιχ και Τζέιμς Ριντ, το οποίο και θα σημάνει την έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιώντας παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή της Νότιας Αφρικής και της Ολλανδίας και αφηγείται την ιστορία του έμπειρου δύτη και σκηνοθέτη Κρεγκ Φόστερ που «όταν αποφάσισε να κάνει καταδύσεις στο Ακρωτήρι των Καταιγίδων, ούτε που φανταζόταν τη θερμή σχέση που θα ανέπτυσσε με ένα χταπόδι». Το χταπόδι τον οδήγησε σε θαλάσσια βάθη και του έμαθε να βρίσκει τον δρόμο του μέσα σ’ ένα δάσος από φύκια, να συνδιαλέγεται με τα ψάρια και τα όστρακα. Του έμαθε, επίσης, πως ο άνθρωπος δεν είναι το κυρίαρχο είδος στη Γη. Πρόκειται για μία ταινία - περιπέτεια και συνάμα για μια ιστορία φιλίας, ένα τρυφερό μάθημα σεβασμού, ελευθερίας και κοσμολογίας.
'Οπως σημειώνει το φεστιβάλ: «To 2000 o νομπελίστας φυσικός Πολ Κρούτζεν εισήγαγε τον όρο για να περιγράψει την γεωλογική εποχή, στην οποία έχουμε εισέλθει και η οποία διαδέχεται την Ολόκαινο Εποχή. Την στιγμή που γεννήθηκε η λέξη Ανθρωπόκαινος, ξεκίνησε και η συζήτηση για το τι σημαίνει, αν ισχύει και τι θα αφήσει ως αποτύπωμα στον πλανήτη μας σε 2000 χρόνια. Σήμερα, όμως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κλιματική αλλαγή, την εξαφάνιση ειδών από τον πλανήτη με ταχύτατους ρυθμούς, την οικολογική καταστροφή, τις συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών, την υπερβολική χρήση πλαστικού και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση κρέατος. Ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει μια νέα, εφιαλτική πραγματικότητα που απειλεί την ύπαρξη της ίδιας της ζωής στη Γη. Όλα αυτά αφήνουν τα ίχνη τους στον πολιτισμό, την τέχνη και το σινεμά, όχι μόνο επειδή καταγράφουν την επεμβατική συμπεριφορά του ανθρώπου στη φύση, αλλά και επειδή αλλάζουν τον τρόπο σκέψης, έκφρασης και δημιουργίας».
Αυτό ακριβώς διερευνούν και τα ντοκιμαντέρ του αφιερώματος στην Ανθρωπόκαινο Εποχή ενώ η διοργάνωση παρουσιάζει, επίσης, μια δίγλωσση ειδική έκδοση 120 σελίδων με τίτλο «Ανθρωπόκαινος», όπου επιστήμονες, ιστορικοί του κινηματογράφου και των τεχνών και φιλόσοφοι προσπαθούν να απαντήσουν στα πολλά ερωτήματα που δημιουργεί η νέα αυτή πραγματικότητα. Η έκδοση θα διατίθεται στα πωλητήρια του ΦΝΘ και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.
Μπορείτε να αναζητήσετε όλα τα ντοκιμαντέρ του αφιερώματος εδώ: www.filmfestival.gr
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr