Βέρα Λιν: Σίγησε η «φωνή» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε ηλικία 103 ετών
H εμβληματική Bρετανίδα τραγουδίστρια, το δημοφιλές τραγούδι της οποίας «We’ll meet again» ακούστηκε και πάλι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, πέθανε πλήρης ημερών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε ηλικία 103 ετών άφησε τα εγκόσμια η εμβληματική ερμηνεύτρια Βέρα Λιν, που συνέδεσε το όνομά της με την εμψύχωση των Βρετανών στρατιωτών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Βέρα Μάργκαρετ Λιν με το πραγματικό επώνυμο Γουέλτς, γεννήθηκε στην Αγγλία στις 20 Μαρτίου 1917. Στον πόλεμο του '40 περιόδευε δίνοντας συναυλίες για τα βρετανικά στρατεύματα εντός και εκτός Αγγλίας, φθάνοντας μέχρι την Αίγυπτο, τις Ινδίες και τη Βιρμανία. Τα τραγούδια που έχουν συνδεθεί περισσότερο με τη φωνή της είναι το διάσημο «We’ll Meet Again», που δάνεισε τον τίτλο του στο ομότιτλο κινηματογραφικό μιούζικαλ του 1943, «The White Cliffs of Dover», «A Nightingale Sang in Berkeley Square», «There’ll Always Be an England» και «If Only I Had Wings», με τα οποία εμψύχωνε τους Βρετανούς κατά την διάρκεια του ναζιστικού βομβαρδισμού.
Για το λόγο αυτό, ονομάστηκε «αρραβωνιαστικιά των ενόπλων δυνάμεων», παραμένοντας σε όλη της την ζωή μια καλλιτέχνης-έμβλημα των στρατιωτών.
Η ίδια δεν έχασε ποτέ τη δημοφιλία της χάρη στις εμφανίσεις της στην τηλεόραση στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ, ηχογραφώντας τραγούδια όπως το «Auf Wiederseh’n Sweetheart» και το πρώτο σε πωλήσεις στην πατρίδα της «My Son, My Son». Το 2009, σε ηλικία 92 ετών, έγινε η γηραιότερη εν ζωή καλλιτέχνιδα που μπήκε στην κορυφή των πωλήσεων άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το «We’ll Meet Again: The Very Best of Vera Lynn».
Τον Μάρτιο, λίγο πριν από τα 103α γενέθλιά της εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού, η Βέρα Λιν προέτρεψε τον βρετανικό πληθυσμό να αναζητήσει «την ίδια πνοή που είχε διαπεράσει την Βρετανία στον πόλεμο». Η βασίλισσα Ελισάβετ δανείστηκε τον τίτλο του τραγουδιού της που εμψύχωσε τα βρετανικά στρατεύματα, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει στο μήνυμά της προς τον βρετανικό λαό στις 5 Απριλίου για να εμφυσήσει την ελπίδα στους Βρετανούς πολίτες την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
Με την ευκαιρία αυτή, το άλμπουμ «Vera Lynn 100» εκτοξεύθηκε στην 30ή θέση των βρετανικών τσαρτς, κάνοντας την Dame Vera την πιο ηλικιωμένη καλλιτέχνη που έχει βρεθεί ποτέ στο top 40 της Μεγάλης Βρετανίας.
Η Λιν είχε τιμηθεί μεταξύ άλλων με το βρετανικό Μετάλλιο Πολέμου 1939-1945 και τον «Αστέρα της Βιρμανίας», καθώς και με το παράσημο Officer of the Order of the British Empire (OBE) το 1969.
Το «We’ll meet again» δάνεισε τον τίτλο του στο ομώνυμο μιούζικαλ του 1943 με πρωταγωνίστρια την ίδια τη Βέρα Λιν. Το τραγούδι ακούγεται επίσης, στην τελική σκηνή της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «SOS Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» συνοδεύοντας ειρωνικά ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα που εξαλείφει την ανθρωπότητα, ενώ «έντυσε» μελωδικά και τις τελευταίες σκηνές της τηλεοπτικής σειράς του BBC «The Singing Detective» (1986). Ο Βρετανός σκηνοθέτης Τζον Σλέσινγκερ χρησιμοποίησε το τραγούδι στην ταινία «Yanks» (1979) που αφορά την παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στη Βρετανία πριν την απόβαση στη Νορμανδία.
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Όλα δείχνουν Φάμελλο από την πρώτη Κυριακή, με πάνω από 50%, δεύτερος ο Πολάκης – Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr