Autostrada Biennale: Ovul Durmusoglu - Joanna Warsza «προδίδουν» όλες τις λεπτομέρειες
Οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν ότι η Autostrada Biennale θα γίνει αναλογικά τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Κόσοβο - Τι λένε οι δύο επιμελήτριες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Έχουμε λάβει υπόψη πόσο η πανδημία μας επηρέασε στο να προβληματιστούμε για τις πόλεις μας, στο τι αξίζει να επιστρέψουμε και να αφήσουμε πίσω, αλλά και στο πόσο απαραίτητη είναι η τέχνη σε εποχές αβεβαιότητας». Με το μήνυμα αυτό οι υπεύθυνοι της Διεθνούς Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Autostrada Biennale ανακοινώνουν πως η 3η διοργάνωση θα γίνει κανονικά από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2021 στην ιστορική πόλη Πρίζρεν του Κοσόβου.
Οι συνεπιμελήτριες Övül Durmuşoğlu και Joanna Warsza από το Βερολίνο εργάζονται πυρετωδώς, ώστε η έκθεση που έχει καθιερωθεί στον χάρτη των Δυτικών Βαλκανίων για την σύγχρονη τέχνη, να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία και αναφέρουν πως «η πανδημία του κορονοϊού μας έκανε να εργαστούμε με περισσότερο ενθουσιασμό και να προσφέρουμε ένα ευχάριστο ταξίδι στους επισκέπτες μας». Στόχος τους είναι να προσκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιτέχνες στο Πρίζρεν και «να τους φέρουμε κοντά πέρα από οθόνες ηλεκτρονικού υπολογιστή. Να είμαστε δίπλα τους, να εξασκούμε το υπερτοπικό, να αποδεχόμαστε την αγωνία του αβέβαιου μέλλοντος και να ονειρευόμαστε πέρα από αυτό».
Η Autostrada Biennale φέρνει στο Κόσοβο πάνω από 30 σύγχρονους καλλιτέχνες που καλύπτουν όλα τα εκφραστικά είδη, ενώ οι εκδηλώσεις εξαπλώνονται σε 12 μέρη, ανάμεσά τους σε παραδοσιακά κτίρια ή εγκαταλελειμμένους χώρους που έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία να αφηγηθούν. Το Πρίζρεν, μια από τις πιο πολυεθνικές και πολυπολιτισμικές πόλεις της Ευρώπης και όπως και το Κόσοβο ως χώρα, αποδεικνύεται πρωτοποριακή πόλη στη σύγχρονη τέχνη τα τελευταία χρόνια. Στο Πρίζρεν διοργανώνεται επίσης κάθε Αύγουστο το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Doku Fest, που προωθεί τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε μια χώρα βαθιά θρησκευόμενη, που ξυπνά κάθε πρωί με την φωνή του ιμάμη-έρευνες στην περιοχή έδειξαν πως με προϋπολογισμό 400.000€, φέρνει στην πόλη κάθε χρόνο πάνω από 4,2 εκατ. ευρώ. Η τουρκικής καταγωγή ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Övül Durmuşoğlu, που ζει στο Βερολίνο, είναι συνεπιμελήτρια σε αρκετές Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, καθώς και σε μεγάλα εικαστικά γεγονότα, ενώ η πολωνικής καταγωγής Joanna Warsza, που επίσης ζει και εργάζεται στο Βερολίνο ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια της Public Art του Μονάχου το 2018, υπεύθυνη του περιπτέρου της Γεωργίας στην 55η Μπιενάλε της Βιέννης και συνεργάτης επιμελητής στην 7η Μπιενάλε του Βερολίνου.
Ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Πρίζρεν με την μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία, αποδεικνύεται σε πολιτιστικό μωσαϊκό του νοτίου Κοσόβου. Ως πόλη πολυπολιτισμική, με το 90% των κατοίκων της αλβανικής καταγωγής και μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, το Πρίζρεν έχει ως επίσημες γλώσσες τα αλβανικά, τα σερβικά, τα βοσνιακά και τα τουρκικά, ενώ διαθέτει 30 τζαμιά και 14 εκκλησίες. Στην πόλη με τον πλούτο αρχαιολογικών θησαυρών, ανθούν επίσης η μουσική, οι χειροτεχνίες, το παραδοσιακό θέατρο, η γαστρονομία, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι 100.000 κάτοικοί της έχουν στη διάθεσή τους 17 κινηματογραφικές αίθουσες.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr