Η «Αδάμαστη Φύση» της Αφροδίτης Λίτη
H γνωστή γλύπτρια και καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ εκθέτει τη δουλειά της στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας στην Κορινθία, που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Επιλεγμένα έργα της γνωστής γλύπτριας και καθηγήτριας στην ΑΣΚΤ, Αφροδίτης Λίτη, διεισδύουν ειρηνικά στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου υπογραμμίζοντας τη σχέση αλληλεξάρτησης ανθρώπου και φύσης. Οι δημιουργίες της εικαστικού, σε νατουραλιστικές ή σε πιο αφαιρετικές φόρμες, παίρνουν διάφορες μορφές, μεγεθύνονται και μεταλλάσσονται με μια ποικιλία υλικών, όπως μέταλλο, χρωματιστές ψηφίδες και καθρέφτες. Ζώα, πτηνά, έντομα, φυτά, καρποί και φιγούρες δραπετεύουν από τη φύση και παρεισφρέουν στο ανθρωπογενές περιβάλλον του Μουσείου. Όπως αναφέρει η Αφροδίτη Λίτη, «μεταξύ των σκιερών και των φωτεινών πλευρών αυτών των ιδιότυπων κήπων, ζώα, φυτά και άνθρωπος υπερβαίνουν την υπόστασή τους, αποκτούν μυθικές διαστάσεις, μετατρέπονται σε σύμβολα. Στο έργο μου δύο είναι τα θέματα που παίζουν κυρίαρχο ρόλο: η φύση και ο μύθος».
Αντλώντας έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον και τη θεματική του Μουσείου, τα έργα της Λίτη υπενθυμίζουν όχι μόνο το μεγαλείο της φύσης αλλά και την ανάγκη προστασίας της. Και όπως η ίδια εξηγεί: «Τώρα, εδώ, στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, προσκαλούμαι με τα έργα μου σε μια συνομιλία με τον μυθικό αυτόν τόπο, ο οποίος μου δίνει ως αντίδωρο τη μαγεία και την ομορφιά του, και κυρίως την ώθηση να συνεχίσω να καλλιεργώ τους νέους μου κήπους».
Η Αφροδίτη Λίτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική, ψηφιδωτό, νωπογραφία και αγιογραφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1972-78), με καθηγητές τους Γιάννη Παππά, Γιάννη Κολέφα και Κωνσταντίνο Ξυνόπουλο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της διακρίθηκε με βραβεία, επαίνους, υποτροφίες του ΙΚΥ, καθώς και με υποτροφία του Ιδρύματος Μ. Κασιμάτη, το 1978, για τριετείς μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Την ίδια χρονιά, ως υπότροφος της ιταλικής κυβέρνησης στο Università Degli Studi του Μιλάνου, παρακολούθησε μαθήματα ιταλικού πολιτισμού. Το 1983-86, με υποτροφία του ΙΚΥ, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of London. Το 1985 τιμήθηκε με βραβείο γλυπτικής από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Από το 1978 έως το 2000 εργάστηκε ως μουσειακή γλύπτρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Από το 2000 έως και σήμερα διδάσκει στον Τομέα Γλυπτικής της ΑΣΚΤ. Με αφετηρία το 1978 έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έργα της κοσμούν ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή για το κοινό ως τις 30 Νοεμβρίου.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν Φάμελλος, Φαραντούρης, Γκλέτσος: Μίλησαν για έναν πιο δυνατό και μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ - Όλες οι εξελίξεις
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr