ΚΘΒΕ: «Μαύρα» Χριστούγεννα έφερε το πέσιµο της αυλαίας
Κλιµακούµενες στάσεις εργασίας εν µέσω της εορταστικής περιόδου αποφάσισε το Σωµατείο Ελλήνων Ηθοποιών, διατηρώντας ανένδοτη στάση παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να βρεθεί λύση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε κλοιό απεργιακών κινητοποιήσεων µπήκε αιφνιδίως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) από τα Χριστούγεννα µέχρι και σήµερα, στο πικ της θεατρικής κίνησης στις σκηνές της επικράτειας, εγείροντας σοβαρά ερωτήµατα και για την επιλογή του χρόνου και για τα αληθινά κίνητρα.
Τις στάσεις εργασίας που κλονίζουν την κρατική σκηνή µέρες εορτών ενώ είχαν ήδη αγοραστεί εισιτήρια συνολικής αξίας 11.500 ευρώ -για συνολική ζηµιά 50.000 ευρώ και περισσότερους από 6.000 θεατές που δεν θα µπορέσουν να δουν τις 14 παραστάσεις του το γιορτινό τριήµερο κάνει λόγο η διεύθυνση του ΚΘΒΕ- τις προκήρυξε το Σωµατείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ)… προληπτικά, λόγω της επικείµενης λήξης της συλλογικής σύµβασης του ΣΕΗ µε το ΚΘΒΕ στις 31 ∆εκεµβρίου.
«Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, η διοίκηση του Κρατικού, απ’ ό,τι φαίνεται σε πλήρη συµφωνία µε την κυβέρνηση, επιδιώκει να υπογράψει νέα σύµβαση µε χειρότερους όρους από την προηγούµενη. Η εξέλιξη αυτή αφορά τους εργαζόµενους σε όλο τον κλάδο, αφού µπορεί να υποσκάψει τον αγώνα µας για υπογραφή συλλογικών συµβάσεων σε κάθε χώρο. Αναρωτιόµαστε ποιον εξυπηρετεί η υποβάθµιση του Κρατικού. Είναι απαράδεκτο να δηλώνουν τρεις µήνες τώρα ότι είναι παράνοµο να υπογράψουν τη σύµβαση που είχαµε εδώ και τόσα χρόνια και να απαιτούν την είσοδο των µνηµονίων σε αυτήν, την ώρα µάλιστα που διαφηµίζουν το τέλος τους» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΕΗ, που προαναγγέλλει κλιµάκωση των στάσεων εργασίας.
Μειώσεις και αγωγή
Από το 2010 οι διοικήσεις του ΚΘΒΕ τηρούσαν τους νόµους, που όριζαν µειώσεις 10% στους µισθούς των ηθοποιών, οι οποίοι το 2017 κατέθεσαν αγωγή προσβάλλοντάς τους. Σύµφωνα µε τη Νοµική Υπηρεσία του ΚΘΒΕ και εργατολόγους, εάν δεν περιληφθεί στη συλλογική σύµβαση η παράγραφος που ρητώς λέει ότι η Κρατική Σκηνή τηρεί από το 2010 τους νόµους, και ως εκ τούτου παρακρατείτο το 10%, κάτι που απαιτεί το ΣΕΗ να µην καταγραφεί, ο πρόεδρος του ∆Σ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής διατρέχουν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για απιστία.
«Έλεος! Να πάµε στο δικαστήριο για απιστία ενώ προσπαθούµε 3,5 χρόνια για το καλό του ΚΘΒΕ σε όλα τα επίπεδα, τηρώντας τους νόµους;» αναφωνεί ο Γιάννης Αναστασάκης σε επικοινωνία που είχε το «Έθνος» µαζί του. «Ζητήσαµε χρόνο για να βρεθεί λύση ως τις 14 Γενάρη ή έστω ως τις 31/12/18, που ισχύει τυπικά η µετενέργεια της σύµβασης, ώστε να πάµε στο υπουργείο Εργασίας και να βρούµε λύση, αλλά το ΣΕΗ ανένδοτο προκήρυξε στάσεις». Στο µεταξύ εκκρεµεί δικαστήριο, µε τις διεκδικήσεις των ηθοποιών του θεάτρου για το 10% των προηγούµενων ετών.
Το ΣΕΗ εµµένει στην απάλειψη της παραγράφου για το 10% στη νέα σύµβαση, γεγονός που κάνει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ να εκφράζει την έκπληξή του, καθώς το σωµατείο επέτρεψε να προστεθεί η παράγραφος για το 10% χωρίς να προκηρύσσει στάσεις εργασίας στην τρέχουσα σύµβαση που συνήψε µε το Εθνικό Θέατρο. «∆ιαπιστώνουµε ότι υπάρχουν δυο µέτρα και δυο σταθµά. Γιατί όµως;» αναρωτιέται.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι σε µια κίνηση καλής θέλησης, προκειµένου να αποτραπεί ο σηµερινός σκόπελος της µαταίωσης των χριστουγεννιάτικων παραστάσεων, ο πρόεδρος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ πρότειναν αύξηση των αποδοχών των ηθοποιών από 1/1/2019 κατά 11% στο πλαίσιο δέσµης θεσµικών αλλαγών. «Οι περισσότερες θεσµικές αλλαγές έγιναν δεκτές από το ΣΕΗ, αλλά στο θέµα των αποδοχών επιµένει έως τώρα στην αρχική του άρνηση. ∆υστυχώς, δεν µπορούµε να κάνουµε άλλη υποχώρηση. Η τρέχουσα σύµβαση των ηθοποιών του ΚΘΒΕ λήγει τυπικά στις 31/12/18 και η διοίκηση έχει δεσµευτεί ότι θα την παρατείνει µέχρι να βρεθεί αυτή η λύση» υπογραµµίζει ο κ. Αναστασάκης, ο οποίος αντιπαρέρχεται το «εξαιρετικά προσβλητικό» κείµενο που διαβάστηκε τις προηγούµενες ηµέρες σε κάποιες σκηνές των θεάτρων του ΚΘΒΕ και µοιράστηκε στους θεατές, που εµφανίζει τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ ως «σύγχρονους σκλάβους χωρίς δικαιώµατα» και το ΚΘΒΕ να λειτουργεί «µε τη λογική της αρπαχτής».
Αµφίβολο είναι αν και στη σηµερινή τριµερή συνάντηση που θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας µε το ΣΕΗ, τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη, και τη διεύθυνση του ΚΘΒΕ, θα βρεθεί λύση.
Χρέος 9 εκατ. ευρώ
Να σηµειωθεί ότι όλα αυτά συµβαίνουν όταν από τον Αύγουστο του 2015 µέχρι σήµερα στο ΚΘΒΕ, µε καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γ. Αναστασάκη και µε την αταλάντευτη βοήθεια της πολιτείας, επιτεύχθηκε η κάλυψη ενός χρέους 9 εκατ. ευρώ, καταβάλλονται οι πληρωµές στην ώρα τους ύστερα από καιρό, ενώ ταυτόχρονα επικρατεί µια πρωτοφανώς αρραγής στα χρονικά του Κρατικού Θεάτρου εργασιακή ειρήνη. Μάλιστα, τις προσεχείς ηµέρες το χρέος των 9 εκατ. ευρώ, που είναι πλέον µόλις 1 εκατ. ευρώ, στις 31/12/18 θα µηδενιστεί µε νέα έκτακτη επιχορήγηση που υπέγραψε η υπουργός Πολιτισµού και Αθλητισµού, Μυρσίνη Ζορµπά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr