Δημήτρης Λιγνάδης: Οι φήμες, η παραίτηση, οι καταγγελίες «φωτιά» και η σύλληψη
Το χρονικό της σύλληψης του πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη μέσα από σοκαριστικές καταγγελίες ανθρώπων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 14 λεπτά ┋
Το 2017, την εποχή που στο Χόλιγουντ σάρωνε ο τυφώνας των σκανδάλων Γουάινστιν και Σπέισι, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης είχε παραχωρήσει μία συνέντευξη στη «Real Life». Ερωτηθείς για το θέμα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και για το αν θα εκβίαζε κάποιον σεξουαλικά, είχε απαντήσει: «Δεν θα το έκανα ποτέ. Το θεωρώ άθλιο όλο αυτό. Να παρενοχλήσω από θέση ισχύος; Ποτέ! Το βρίσκω αναξιοπρεπές και µικροπρεπές». Και σε άλλο σημείο είχε σχολιάσει: «Όταν με παρενοχλήσεις, θα βγω να το φωνάξω. Θα γυρίσω τον κόσμο ανάποδα. Είναι άθλια η σεξουαλική παρενόχληση, άρα οφείλεις να την καταγγείλεις την ίδια στιγμή. Για να μην συμβεί σε άλλον».
Διαβάστε επίσης: Ρένια Λουϊζίδου για Μενδώνη: Αν πεις «δεν ξέρω», θα πρέπει να πεις και «παραιτούμαι»
Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου (20/2), ο κόσμος γύρισε ανάποδα. Ο Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη και τελεί πλέον υπό κράτηση. Οι εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν εις βάρος του κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και βιασμό κατά συρροή. Η Έλενα Ακρίτα σχολίασε το γεγονός στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook με μία λέξη μόνο: «Συνελήφθη». Σε βίντεο που ετοίμασε η Κάλλια Καστάνη για την εκπομπή «Έλα, Χαμογέλα» αναφέρει ότι ήταν το τέλος ή έστω το τέλος της αρχής ενός δύσκολου, φορτισμένου συγκρουσιακού 20ημέρου που ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου. «Η Λίνα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές. Θα παρακαλούσα να μη γίνουν εικασίες γύρω από τους λόγους της παραίτησης. Επισήμως ακόμα τίποτα δεν είναι γνωστό. Σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται».
Νωρίτερα είχε προηγηθεί μία έντονη φημολογία, καθώς και σποραδικές μαρτυρίες ή πληροφορίες που έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία, τον οποίο ήθελαν τον τότε Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου να εμπλέκεται σε βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος ανήλικων αγοριών. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα, ο Δημήτρης Λιγνάδης διέψευσε τα περί επικείμενης παραίτησης με μία λιτή ανακοίνωση, στην οποία τόνιζε: «Σε σχέση με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, περί δήθεν παραιτήσεως ή απολύσεώς μου από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θα ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν».
Στο ζήτημα παρενέβη μία μέρα μετά και υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δηλώνοντας ότι, αφού υπάρξουν συγκεκριμένες καταγγελίες, θα ερευνηθούν και δεν θα υπάρξει ανοχή. Υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε καμία επώνυμη καταγγελία σε βάρος του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. «Εάν υπάρξουν συγκεκριμένες καταγγελίες για τον οποιονδήποτε τότε οφείλουμε να παρέμβουμε. Όχι, όμως, σε φήμες και συζητήσεις στα social media».
Η παραίτηση Λιγνάδη και η αντικαταστάτριά του στο Εθνικό Θέατρο
Λίγες ημέρες αργότερα, ο ιστότοπος «20/20 Magazine» φιλοξένησε μία καταγγελία σοκ. Ο ηθοποιός Νίκος Σ., του οποίου τα πλήρη στοιχεία δεν δημοσιοποιήθηκαν, περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου πως το 2005 σε ηλικία 19 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά, με βάναυσο τρόπο από έναν πανίσχυρο θεατράνθρωπο. Στη συνέχεια, ο πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε την παραίτηση του με επιστολή που έστειλε στην υπουργό Πολιτισμού, η οποία την έκανε δεκτή. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Λιγνάδης σημείωνε: «Αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω απ' όλα, και να προστατεύσω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα». Τη θέση του πήρε η Έρι Κύργια, η οποία είναι μια γυναίκα με μεγάλη θητεία στον καλλιτεχνικό χώρο και γνωρίζει άριστα το Εθνικό Θέατρο, καθώς έως το βράδυ του Σαββάτου (6/2) είχε αναλάβει χρέη αναπληρώτριας διευθύντριας.
Η παραίτηση Λιγνάδη ξεσήκωσε θύελλα σχολίων και αντιδράσεων. Κυρίως από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία ζητούσαν πιεστικά από την κυρία Μενδώνη να δώσει στη δημοσιότητα τους πραγματικούς λόγους της παραίτησης. Την ίδια ώρα, στα social media άρχισε να εμφανίζεται και να διογκώνεται ένα άτυπο κύμα διαμαρτυρίας από γνωστά ονόματα του ελληνικού θεάτρου, που με σύνθημα #eimasteoloimazi και #nomoremendoni ζητούσε την παραίτηση και της ίδιας της υπουργού. Σχολιάζοντας το θέμα το πρωί της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», η κυρία Μενδώνη έκανε πάλι αναφορά σε κλίμα φημών και επέμεινε ότι ουδέποτε έχει ζητήσει την παραίτηση Λιγνάδη.
Την ίδια μέρα -σύμφωνα με το ίδιο βίντεο της Κάλλιας Καστάνη- κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας η πρώτη μήνυση για βιασμό σε βάρος του άλλοτε πανίσχυρου άνδρα του θεάτρου. Ο μηνυτής κατήγγειλε αποπλάνηση και βιασμό σε ηλικία 15 ετών. Παρόλα αυτά στις 11 Φεβρουαρίου, μετά από σιωπή πολλών ημερών, ο πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ξέσπασε μέσω του δικηγόρου του, Νίκου Γεωργουλέα, για τη συνεχιζόμενη εμπλοκή του ονόματός του σε καταγγελίες που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της διασημότητας. Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, μιλώντας στην εκπομπή «Έλα, Χαμογέλα» του OPEN, ο κύριος Γεωργουλέας δήλωσε και πάλι ότι ο πελάτης του δεν είχε λάβει οποιοδήποτε εξώδικο, αγωγή, κλήση από τις δικαστικές αρχές ή από τα πειθαρχικά όργανα του ΣΕΗ.
Την περασμένη Τετάρτη (17/2), οι καταγγελίες άρχισαν να αποκτούν πρόσωπο. Στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» με την Ελεονώρα Μελέτη, φιλοξενήθηκε ο 40χρονος Βασίλης. Ο πρώτος άνθρωπος που κινήθηκε νομικά κατά του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, μηνύοντάς τον για βιασμό, αποπλάνηση και ασέλγεια εις βάρος ανηλίκου. Η γνωριμία του με τον μεγάλο πρωταγωνιστή σε ηλικία μόλις 15 ετών είναι κάτι που ποτέ δεν ξέχασε. «Καθόμασταν δίπλα -δίπλα στον καναπέ. Με προσέγγισε. Εγώ ήμουν ταραγμένος δεν ένιωθα άνετα και ξαφνικά με φίλησε. Εκεί έτρεμα. Είχα σοκαριστεί, ήμουν 15 χρόνων. Είχα πάει για να συζητήσω για το θέατρο και αιφνιδιάστηκα. Με αγκάλιασε για να με ηρεμήσει. Είχα παγώσει δεν μπορούσα να κάνω κάτι... Έχω μπλοκάρει αρκετά πράγματα σε σχέση με τις πιο ιδιωτικές στιγμές μας. Θυμάμαι ότι την τρίτη φορά δέχτηκα τη σωματική σεξουαλική κακοποίηση. Εγώ δεν αντιδρούσα απλά ακολουθούσα. Αυτή ήταν η αρχή. Μετά κόλλησε το μυαλό μου. Ήμουν πολύ αθώος».
Την Παρασκευή (19/2), υπό την αυξημένη πίεση των καταγγελιών και των φωνών που της ζητούσαν να παραιτηθεί ή να πάρει επίσημα θέση στο ζήτημα Λιγνάδη, η υπουργός Πολιτισμού έδωσε μία πολύωρη συνέντευξη Τύπου μέσω Διαδικτύου, στην οποία, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως εξαπατήθηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη, τον οποίο χαρακτήρισε: «επικίνδυνο άνθρωπο».
Την ίδια μέρα, ένας ακόμα 25χρονος άνδρας κατέθεσε μήνυση για βιασμό σε ηλικία 14 ετών από τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Μια κομβική στιγμή στην υπόθεση, δεδομένου αυτή τη φορά το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, αφού σύμφωνα με τη μήνυση ο βιασμός είχε λάβει χώρα το 2010. Ήταν η καταγγελία που, όπως φάνηκε, άνοιξε τον δρόμο για να οδηγηθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης στη δικαιοσύνη. Και σήμανε την αρχή του τέλους για τον άνθρωπο που δίδαξε σε πολλούς τι σημαίνει «Αρχαία Τραγωδία» και «Νέμεσις». Και τώρα ίσως ήρθε η ώρα να το μάθει και ο ίδιος.
Δημήτρης Λιγνάδης: Προθεσμία μέχρι Τετάρτη για να απολογηθεί
Μέχρι την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στις 12:00, πήρε προθεσμία για να καταθέσει στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης που κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή. Ο γνωστός ηθοποιός - σκηνοθέτης, μετά την σύντομη παραμονή του στην Ευελπίδων όπου παρουσιάστηκε με χειροπέδες, επέστρεψε στη ΓΑΔΑ, όπου και θα παραμείνει μέχρι την ημερομηνία της απολογίας του.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Νίκο Γεωργουλέα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αρνείται τις κατηγορίες περί βιασμού κατά συρροή. «Ακολουθήθηκε η διαδικασία. Η προθεσμία είναι για την Τετάρτη στις 12:00. Και πριν και μετά υπάρχει πλήρης άρνηση. θα μελετήσουμε τη δικογραφία και θα σας ενημερώσουμε» δήλωσε έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη, περιλαμβάνονται τρεις καταθέσεις και δύο μηνύσεις.
Ηθοποιοί ζητούν δικαιοσύνη
Η Χρύσα Ρώπα, μέσα από το προσωπικό της προφίλ στο Facebook, προχώρησε σε μία καταγγελτική και ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση. «Δεν με νοιάζει να καταλάβω γιατί τώρα και γιατί αύριο και γιατί σε μήνες και γιατί σε χρόνια. Με νοιάζει να μην φοβάται κανείς. Με νοιάζει να φοβούνται αυτά τα καθάρματα που τολμούν να ρίχνουν βιτριόλι στις ζωές αυτών που ξεκινούν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα. Οι πετυχημένοι νάρκισσοι μου είπε ένας φίλος μου. Οι εξαρτημένοι σεξουαλικά μου είπε ένας άλλος. Δεν με αφορούν αυτές οι αναλύσεις τώρα, θέλω να κάνω εμετό και να δώσω μπουνιές, να γυρίσω το χρόνο πίσω... Να πάω όπου υπάρχουν παιδιά να κόψω τα χέρια που τα χτυπάν, που τα βιάζουν, που ποτέ δεν θα μπορέσω να τα βοηθήσω ποτέ. Αυτό με βασανίζει».
Με μία φωτογραφία της πλάι στη Λένα Δροσάκη και μία μακροσκελή ανάρτηση στο Instagram, η Ταμίλα Κουλίεβα θέλησε να θυμίσει σε όλους ότι το θέατρο είναι άνθρωποι, που συνδέονται με έναν ιερό και αόρατο δεσμό σε μία πρωτίστως ψυχική διαδρομή. «Σε αυτή, λοιπόν, την κοινή διαδρομή, κυνισμός είναι να μην αναγνωρίζει κάποιος την διαφορά ανάμεσα στον ΘΥΤΗ και το ΘΥΜΑ, να μην αναφέρει τον πόνο που προκαλεί στην ψυχή και το σώμα ή εκμετάλλευση της θέσης ισχύος, του ενός στον άλλο, με σκοπό την ικανοποίηση του σκοτεινού ΕΓΩ του. Το Θέατρο όμως δεν είναι ΕΓΩ είναι ΕΜΕΙΣ». Η ανάρτηση καταλήγει: «Είμαστε δίπλα σε όλες τις φωνές που πνίγονται κάτω από το βάρος του φόβου, σε όλες και όλους, όσους αισθάνονται την βία και την ακαθαρσία, να τους πνίγει την φωνή. Τους κρατάμε το χέρι σιωπηλά και τους ζητάμε συγγνώμη, συγγνώμη που δεν μπορέσαμε να το σταματήσουμε».
Με τη σειρά της, η Βασιλική Ανδρίτσου ανέβασε ένα Instastory, στο οποίο απευθύνεται σε α΄ πρόσωπο σε έναν από τους καταγγελλόμενους. «Διάβασα ότι μαζεύουν υπογραφές από τη γειτονιά σου να σε διώξουν.. Η κοινωνική κατακραυγή είναι η χειρότερη φυλακή.. Που θα πας; Που θα σταθείς; Κανείς δεν ήξερε τη φάτσα σου. Τώρα την ξέρουν όλοι! Κάθε μέρα που μιλάνε τα βασανισμένα θύματά σου θα τη μαθαίνουν και περισσότεροι! Γι' αυτό σου λέω… κρύψου! Όπου βρεις! Μέσα σε τρύπες, κάτω από πέτρες. Δεν φοβήθηκες τον Θεό όταν έκανες αυτά που έκανες στα μικρά παιδιά. Να φοβάσαι τον άνθρωπο».
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις γίνονται κυρίως εν κρυπτώ»
Διαφορετική στάση φαίνεται να κρατά στο θέμα ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο οποίος σε δύο πρόσφατες συνεντεύξεις του υποστηρίζει ότι η εικόνα που διαμορφώνεται από τις καταγγελίες για το ελληνικό θέατρο είναι παραμορφωτική. Στην «Καθημερινή», ο δημοσιογράφος Αιμίλιος Χαρμπής ρώτησε τον κ. Μαρκουλάκη, αν γνώριζε για ανάρμοστες συμπεριφορές κι αν ναι γιατί δεν τις κατήγγειλε. «Προσωπικά, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε μπροστά μου, θα είχα το θάρρος να το καταγγείλω. Αυτά τα πράγματα, οι σεξουαλικές δηλαδή κακοποιήσεις, γίνονται κυρίως εν κρυπτώ, οπότε είναι δύσκολο να κατηγορήσεις ή να υπερασπιστείς κάποιον με απόλυτο τρόπο».
Σε άλλη συνέντευξή του στο flix.gr και στην Πόλυ Λυκούργου, σε παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι το τελευταίο διάστημα το όνομά του έχει εμπλακεί στη συζήτηση εξαιτίας της φιλίας του με συγκεκριμένο καλλιτέχνη που κατηγορείται, καθώς και στην ερώτηση γιατί έκλεισε τη σελίδα του στο Facebook, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης απάντησε:
«Τη σελίδα μου στο FB την έκλεισα στις 12 Ιανουαρίου, πριν καν βγει η Σοφία Μπεκατώρου να μιλήσει. Την έκλεισα για να κάνω καλύτερη διαχείριση του χρόνου μου – το έχω κάνει ξανά στο παρελθόν. Μου μεταφέρουν κι άλλα απίστευτα ψεύδη για μένα – δε με αγγίζουν, η πραγματική ζωή δεν είναι στα social media κι εγώ δεν έχω τίποτε να κρύψω και τίποτε να φοβηθώ. Ως προς αυτό που με ρωτάς, έχω σχέσεις, επαγγελματικές ή φιλικές, με τους περισσότερους από τους ανθρώπους που έχουν ακουστεί. Κάνω θέατρο 30 χρόνια, όλοι μας γνωριζόμαστε. Αλλά ειδικά για πράξεις σαν κι αυτές που καταγγέλλονται, που εκ των πραγμάτων δε γίνονται δημοσίως, μπορώ να μιλήσω με σιγουριά μόνο για τις δικές μου πράξεις. Oύτε των συνεργατών, ούτε των φίλων μου».
Την Παρασκευή (19/2), μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», ο ηθοποιός εμφανίστηκε ακόμα πιο απολογητικός. «Δεν αισθάνομαι να λερώνομαι από όλα αυτά που με αφορούν που συμβαίνουν. Πώς μπορεί να μιλήσει ένας άνθρωπος για κακοποίηση και να τον πιστέψω ότι το εννοεί ότι θέλει να τελειώνουμε με αυτό; Όταν την ίδια στιγμή, ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί και γράφει: "να πάθεις καρκίνο, σκρόφ@". Εγώ αυτό δεν μπορώ να το διατυπώσω στο χειρότερο εχθρό μου και θέλω να σας εξηγήσω πως δεν είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει στο δημόσιο διάλογο για κανέναν άνθρωπο και για κανένα θέμα» τόνισε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
Διαβάστε επίσης: Όμηρος Πουλάκης για Λιγνάδη: Ήμουν μαθητής και συνεργάτης του - Έχουμε υποστεί διαδοχικά σοκ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr