Μίκης Θεοδωράκης – Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η συνάντηση στη Μακρόνησο που άλλαξε τα πάντα
Μίκης Θεοδωράκης και Γρηγόρης Μπιθικώτσης, μια ανεπανάληπτη σχέση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η γνωριμία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση μπορεί να έγινε τυχαία, αλλά η συνεργασία τους άλλαξε τα δεδομένα. Οι δύο καλλιτέχνες γνωρίστηκαν, ενώ ο Θεοδωράκης ήταν στην Μακρόνησο για εξορία και ο Μπιθικώτσης υπηρετούσε ως στρατιώτης μεταγωγών. Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Εγώ, ο σερ» ο τραγουδιστής είχε περιγράψει πώς γνωρίστηκαν. Εκείνη την εποχή ήταν μεγάλη επιτυχία το τραγούδι «το φανταράκι» του Γιώργου Μητσάκη και ο Μπιθικώτσης είχε φτιάξει την λαϊκή ορχήστρα Μακρονήσου και κάθε βράδυ στη λέσχη αξιωματικών στηνόταν γλέντι.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης για Θεοδωράκη: Αυτό το παλικάρι, που το είδα μ’ ένα βιβλίο στα χέρια
«Μια ημέρα που το κάναμε πρόβα με την ορχήστρα μου το τραγούδι αυτό και κάπου ήθελε ένα ακόρντο. Τους είπα ‘’εδώ φα’’. Και πετάγεται ένα παιδί που ήταν ξαπλωμένο με ένα βιβλίο στο χέρι και λέει: το ‘’φα πάει καλύτερα’’. Και τον ρωτάω ‘’τι δουλειά κάνεις εσύ ρε φίλε, με τι ασχολείσαι;’’. Και μου απαντά ‘’σπουδάζω μουσική’’. Αυτό το παιδί ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης» αναφέρεται στο βιβλίο.
«Ήταν η πρώτη μας συνάντηση και επαφή στη Μακρόνησο. Πού να φανταζόμουν, εκείνη τη στιγμή, τι ρόλο θα έπαιζε στη ζωή μου, στη μουσική της Ελλάδας, αλλά και στην παγκόσμια μουσική σκηνή αυτό το παλικάρι, που το είδα μ’ ένα βιβλίο στα χέρια, ξαπλωμένο να διαβάζει».
«Άλλη μια φορά που είχα άδεια από τη Μακρόνησο και πήγαινα για την Αθήνα, προκειμένου ν’ αγοράσω χορδές για τις κιθάρες και το μπουζούκι, ήμασταν με τον Μίκη στο ίδιο στρατιωτικό αυτοκίνητο. Εκείνος πήγαινε για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Έκανε όμως πολλή ζέστη και σε κάποια στροφή έξω από το Μαρκόπουλο είδαμε μια μαρμαρένια βρύση να τρέχει, σταματήσαμε, του γέμισα ένα κύπελλο νερό και του το πρόσφερα. Αυτή τη χειρονομία μου τη θυμάται ο Μίκης μέχρι σήμερα» περιγράφει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης..
Μετά την απελευθέρωση του Θεοδωράκη, οι δυο τους γράφουν ορισμένες από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Το έπος του «Άξιον Εστί», ο «Επιτάφιος», το «Ένα Δειλινό», το «Βρέχει στη Φτωχογειτονιά», η «Δραπετσώνα», κομμάτια που συμπυκνώνουν το αξεπέραστο ταλέντο του Θεοδωράκη και που δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς τη μοναδική φωνή του Μπιθικώτση.
Μίκης Θεοδωράκης – Το γράμμα του στον Μπιθικώτση για μην τραγουδήσει τον ύμνο της χούντας
Η ιστορία αυτή με πρωταγωνιστές τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση πηγάζει από το βιβλίο του Μάκη Μάτσα, της δισκογραφικής MINOS πίσω από την Μαρκίζα και αναφέρει την ιστορία για την επαφή του με τον Μίκη Θεοδωράκη και την προσπάθεια του για την δημιουργία του πρώτου του δίσκου μετά την πτώση των στρατιωτικών.
Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Μάτσας: Ο Μίκης έλειπε καιρό από την Ελλάδα και δεν είχε πλήρη εικόνα της νέας δισκογραφικής πραγματικότητας. Του λέω λοιπόν: «Τώρα πια έχουμε πολλούς νέους τραγουδιστές. Ο Μπιθικώτσης δεν είναι ο μοναδικός που υπάρχει». Η αντίδραση του με άφησε άφωνο: «Μη μου μιλάς για αυτόν. Πήγε και τραγούδησε τον ύμνο της χούντας!» «Μίκη μου», τον διακόπτω, «μην τον αδικείς. Δεν ξέρουμε κάτω από ποιες συνθήκες δέχτηκε να το κάνει ο Γρηγόρης».
Θυμίζουμε ότι Μπιθικώτσης και Μοσχολιού παρουσίασαν για πρώτη φορά τον ύμνο της δικτατορίας σε απευθείας σύνθεση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος από τα «Δειλινά» τον Ιούλιο του 1967. Ο Θεοδωράκης που είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή, φέρεται να είχε προσπαθήσει να τον αποτρέψει σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοχουντικής εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος».
Στην επιστολή που είχε στείλει ο συνθέτης στον τραγουδιστή του «Άξιον Εστί» έγραφε: «Γρηγόρη. Διάβασα με κατάπληξη ότι πρόκειται να τραγουδήσεις στα Δειλινά τον Υμνο της Επαναστάσεως. Νομίζω ότι είσαι αρκετά μεγάλος για να καταλαβαίνεις τι πρόκειται να κάνεις. Πόσες ευθύνες επωμίζεσαι και σε τι σοβαρούς κινδύνους μπαίνεις. Κάθισε σπίτι σου με αξιοπρέπεια. Μην γκρεμίζεις με μια κλωτσιά αυτό που χτίσαμε μαζί τόσα χρόνια. Μην ακούς τους κερδοσκόπους και τους προσκυνημένους. Μη ρίχνεις στον βούρκο το όνομά σου και το όνομα των παιδιών σου, που σε λίγο θα ντρέπονται για σένα. Κάνε τον άρρωστο. Φύγε για το εξωτερικό. Εκεί μπορείς ν’ αρχίσεις μια καινούργια καριέρα. Η Μελίνα σε περιμένει. Γιατί αν εσύ ο Μπιθικώτσης, το πρωτοπαλίκαρο του Θεοδωράκη, γίνεις επίσημος τραγουδιστής της Δικτατορίας τραγουδώντας αυτό το άθλιο κατασκεύασμα, θα πρέπει να ξέρεις ότι θα γίνεις ο πιο αχάριστος και τιποτένιος προδότης που γέννησε ο Λαός μας. Στο όνομα της φιλίας μας και για χάρη της γυναίκας σου, των παιδιών σου και όλων των αμέτρητων φίλων μας, σε ικετεύω να μ’ ακούσεις για τελευταία φορά. Μετά την Πέμπτη θα είναι αργά. Πάρα πολύ αργά».
Ο εξόριστος συνθέτης επιστρέφει στην Ελλάδα και μετά από παραινέσεις αρκετών φίλων και γνωστών θα συναντήσει ξανά τον τραγουδιστή που ερμήνευσε μερικά από τα κορυφαία έργα του. Στο στιγμιότυπο ο Θεοδωράκης «μαλώνει» τον Μπιθικώτση για την κίνηση να τραγουδήσει τον ύμνο της χούντας. Για το απολογητικό ύφος του ερμηνευτή το βιβλίο Κάτω από την Μαρκίζα του Μάκη Μάτσα αναφέρει: «Αργότερα ο Μπιθικώτσης δικαιολογήθηκε στον ίδιο τον Θεοδωράκη που τον χαρακτηρίζει: “Μη μου βαστάς κακία Μίκη μου. Τι ξέρω εγώ από αυτά; Όταν μου ζήτησαν να πάω να τραγουδήσω, σκέφτηκα ότι εγώ παπάς είμαι και όπου μου πουν να ψάλλω… ψέλνω”. Έτσι του απολογήθηκε ο Γρηγόρης και ο Μίκης όχι μόνο τον συγχώρησε αλλά έσκασε και στα γέλια»….
Μίκης Θεοδωράκης: Η Ρωμιοσύνη θρηνεί - Ο καλλιτεχνικός κόσμος τον αποχαιρετά
La Casa de Papel: Κάνει σήμερα πρεμιέρα ο 5ος κύκλος της σειράς
78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με Αλμοδόβαρ και Ρομπέρτο Μπενίνι
Mad Clip: Ποιος ήταν ο δημοφιλής τράπερ που σκοτώθηκε σε τροχαίο - «Κάνω εμπορική την αλητεία μου»
Mad Clip: Πλημμύρισαν τα social για τον θάνατό του - Συγκινεί το μήνυμα του τράπερ FY
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr