Επενδυτικό υπερταμείο για οπτικοακουστικές παραγωγές
Πρόκειται για το πρώτο venture capital, δηλαδή κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών, που αφορά αποκλειστικά οπτικοακουστικές παραγωγές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ένα νέο οικονομικό εργαλείο ύψους 50 εκατ. ευρώ, έρχεται να προστεθεί στην επενδυτική οπτικοακουστική εργαλειοθήκη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τη δημιουργία επενδυτικού σχήματος δομής «Fund of Funds», κάτι σαν υπερταμείο αλλά με την καλή έννοια, από το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ).
Σκοπός του νέου επενδυτικού ταμείου -εξίσου σημαντικό όσο το cash rebate του ΕΚΟΜΕ- είναι η συμμετοχή στο κεφάλαιο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται σε οπτικοακουστικές παραγωγές (κινηματογράφο, τηλεόραση, περιεχόμενο βιντεοπαιχνιδιών) στην Ελλάδα.
Πρόκειται για το πρώτο venture capital, δηλαδή κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών, όπως εξηγούσαν οικονομικοί κύκλοι, που αφορά αποκλειστικά οπτικοακουστικές παραγωγές.
Σε αυτό το υπερταμείο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην οπτικοακουστική βιομηχανία το κράτος με τα 50 εκατ. ευρώ μέσω ΤΑΝΕΟ, δημιουργεί μια «μαγιά» και με την πρόσκληση ενδιαφέροντος θα προκύψει ποια θα είναι η συμμετοχή επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και αφορά όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και διαχειριστές επενδύσεων που προτίθενται να προβούν στη σύσταση Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ), Εταιρείας Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) ή άλλων αντίστοιχων επενδυτικών σχημάτων κεφαλαίου, εναρμονισμένων με τη νομοθεσία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συνεπενδύσουν με τα ΤΑΝΕΟ σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.
«Οι δημιουργοί και οι παραγωγοί οπτικοακουστικού περιεχομένου και υπηρεσιών θα αποκτήσουν ένα νέο εργαλείο για να βρίσκουν συγχρηματοδότες», κυβερνητικοί αξιωματούχοι με γνώση του πεδίου και συμπλήρωναν την εικόνα κύκλοι του ΥΨΗΠΤΕ οι οποίοι αξιολογώντας την ενεργεία ως πολύ σημαντική υπόθεση σημείωναν πως οι άνθρωποι του χώρου δεν θα εξαρτώνται πλέον από τα κανάλια, κρατικά και ιδιωτικά, και το ΕΚΟΜΕ. «Ανοίγει ο δρόμος για την οπτικοακουστική βιομηχανία», έλεγαν.
«Τα νέα επενδυτικά σχήματα, την διαχείριση των οποίων θα έχουν ελληνικοί ή ξένοι φορείς του ιδιωτικού τομέα, θα επενδύουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μέσω απόκτησης μετοχών ή και μετατρέψιμων ομολογιών σε υφιστάμενες ή νεοσυσταθείσες ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με αντικείμενο την παραγωγή, τη συμπαραγωγή και τη διανομή οπτικοακουστικών έργων», τονιζόταν από το ΥΨΗΠΤΕ.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, ανέφερε σχετικά με τη δημιουργία του υπερταμείου: «Στόχος μας είναι να είναι όλα τα μέτρα ενίσχυσης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας σε πλήρη λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Κάποια μέτρα βρίσκονται ήδη σε λειτουργία με επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα μπαίνουν οι βάσεις κ για αλλά μέτρα που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική από άλλες χώρες της Ευρώπης στον τομέα προσέλκυσης επενδύσεων στην οπτικοακουστική παραγωγή. Το νέο επενδυτικό ταμείο θα βοηθήσει τους Έλληνες δημιουργούς και παραγωγούς να βρουν συνεπενδυτές και κανάλια διανομής, ώστε να ταξιδέψουν τα έργα τους σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, τα φεστιβάλ και τις κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου».
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr