Παναγία των Παρισίων: Βρέθηκε καλοδιατηρημένη σαρκοφάγος, ίσως από τον Μεσαίωνα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μια μυστηριώδης μολυβένια σαρκοφάγος που ανακαλύφθηκε στα έγκατα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφή του από πυρκαγιά, δήλωσαν την Πέμπτη Γάλλοι αρχαιολόγοι. Η ανακοίνωση ήρθε μόλις μία ημέρα πριν από την τρίτη «μαύρη» επέτειο της πύρινης κόλασης που κατέκαψε το μνημείο του 12ου αιώνα, συγκλονίζοντας τον κόσμο και οδηγώντας σε ένα τεράστιο έργο ανοικοδόμησης.
Κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανοικοδόμηση της αρχαίας κορυφής της εκκλησίας τον περασμένο μήνα, οι εργάτες βρήκαν την καλοδιατηρημένη σαρκοφάγο θαμμένη κάτω από το έδαφος, ανάμεσα στους τούβλινους σωλήνες ενός συστήματος θέρμανσης του 19ου αιώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CBS News.
Πιστεύεται, ωστόσο, ότι χρονολογείται πολύ πίσω -πιθανώς από τον 14ο αιώνα.
Οι εργάτες βρήκαν αρκετούς τάφους «αξιοσημείωτης επιστημονικής ποιότητας» κάτω από το καμπαναριό, ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τον περασμένο μήνα. Οι επιστήμονες έχουν ήδη κοιτάξει μέσα στη σαρκοφάγο χρησιμοποιώντας μια ενδοσκοπική κάμερα, αποκαλύπτοντας το πάνω μέρος ενός σκελετού, ένα μαξιλάρι από φύλλα, ύφασμα και αντικείμενα που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
Η σαρκοφάγος ανασύρθηκε από τον καθεδρικό ναό την Τρίτη, δήλωσε το εθνικό αρχαιολογικό ερευνητικό ινστιτούτο INRAP της Γαλλίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αυτή τη στιγμή φυλάσσεται σε ασφαλή χώρο και θα σταλεί «πολύ σύντομα» στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής στην Τουλούζη.
Εγκληματολόγοι και επιστήμονες θα ανοίξουν στη συνέχεια τη σαρκοφάγο και θα μελετήσουν το περιεχόμενό της, ώστε να προσδιορίσουν το φύλο και την προηγούμενη κατάσταση της υγείας της, δήλωσε ο επικεφαλής αρχαιολόγος Κριστόφ Μπεζνιέ, προσθέτοντας πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία χρονολόγησης με άνθρακα.
Λέγοντας ότι βρέθηκε κάτω από έναν σωρό χώματος που είχε έπιπλα από τον 14ο αιώνα, ο Μπεζνιέ δήλωσε ότι «αν αποδειχθεί ότι πρόκειται πράγματι για σαρκοφάγο του Μεσαίωνα, έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετικά σπάνια πρακτική ταφής».
Οι επιστήμονες ελπίζουν επίσης να προσδιορίσουν την κοινωνική θέση του νεκρού. Δεδομένου του τόπου και του τρόπου ταφής, πιθανώς ανήκε στην ελίτ της εποχής τους. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Γαλλικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Έρευνας, Ντομινίκ Γκαρσία τόνισε ότι η σορός θα εξεταστεί «σύμφωνα με τους γαλλικούς νόμους σχετικά με τα ανθρώπινα λείψανα».
«Ένα ανθρώπινο σώμα δεν είναι αρχαιολογικό αντικείμενο», επισήμανε.
Μόλις τελειώσουν με τη μελέτη της σαρκοφάγου, θα επιστραφεί αλλά «όχι ως αρχαιολογικό αντικείμενο», κατέληξε ο Γκαρσία.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr