Η λεηλασία έργων τέχνης είναι κυρίως έργο εγκληματιών αλλά και των Ευρωπαίων αποικιοκρατών του 19ου αιώνα, αναφέρει η εφημερίδα La Croix
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Όταν τα μουσεία πρέπει να επιστρέψουν παράνομα αποκτημένα έργα τέχνης» η γαλλική εφημερίδα La Croix σημειώνει ότι η λεηλασία έργων τέχνης είναι κυρίως έργο εγκληματιών, αλλά και των Ευρωπαίων αποικιοκρατών του 19ου αιώνα και ότι σήμερα τα μουσεία αναγκάζονται να επιστρέψουν ορισμένα κομμάτια στις χώρες προέλευσής τους.
Το δημοσίευμα αναφέρεται ειδικότερα στην υπόθεση του πρώην προέδρου του Λούβρου, Ζαν Λικ Μαρτινέζ, που κατηγορείται ότι συμμετείχε σε διακίνηση αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκαν στη Μέση Ανατολή.
Μεταξύ των κλεμμένων αρχαιοτήτων που επισημαίνονται από το ρεπορτάζ βρίσκεται ο κρατήρας του Ευφρονίου, στολίδι της αρχαίας Ελλάδας, που λεηλατήθηκε από έναν ετρουσκικό τάφο όχι μακριά από τη Ρώμη, και αποκτήθηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (MET) στη Νέα Υόρκη το 1972 για σχεδόν 8 εκατομμύρια σημερινά ευρώ. Επίσης, άγαλμα της θεάς Περσεφόνης στον 'Αδη κλεμμένο από τη Σικελία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr