«ΈΡΩΣ ΛΥΣΙΜΕΛΗΣ»: Τρία σχολεία ενώθηκαν για ένα ταξίδι στον μύθο και την Ιστορία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τρία σχολεία, μία συνεργασία, πολύ μεράκι και διαρκής «έρως» για το σχολείο που ονειρεύονται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί! Το 2ο ΓΕ.Λ. Γλυκών Νερών, το ΓΕ.Λ. Πικερμίου και το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, ενώθηκαν σε μία δράση που ήρθε μετά από σχεδόν τρία χρόνια «αποχής» από παρόμοιες ενέργειες εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού που άλλαξε άρδην την σχολική ζωή, όπως άλλωστε και οποιαδήποτε πτυχή της καθημερινότητάς μας.
Η παράσταση που έλαβε χώρα στο Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης το περασμένο Σάββατο, ήταν ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι στον μύθο και την ιστορία από την αρχαιότητα έως το σήμερα, που δεν περιέλαβε μόνο τις διαφορετικές χρονικές περιόδους, αλλά και τις διαφορετικές μορφές και εκφάνσεις του έρωτα.
Μέσα από την παράσταση αυτή συμμετέχοντες και θεατές οδηγήθηκαν στην ιερή μυσταγωγία του έρωτα μέσω του Πλατωνικού Συμποσίου και διά στόματος Διοτίμας, θυμηθήκαμε την όλο τρυφερότητα αποστροφή του Σοφοκλή προς τον έρωτα στο περίφημο χορικό της Αντιγόνης, ένιωσαν τον «έλεον» για τη θυσιαστική αγάπη της Άλκηστης, όταν η τελευταία πήρε τη θέση του άνδρα της, του Αδμήτου στον Άδη.
Ο ίδιος αυτός έρωτας, που περιπαίζει και σπέρνει τις αμφιβολίες στους ερωτευμένους στα Βυζαντινά Καταλόγια, υπερυψώθηκε μέσα από τα βάσανα του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, ενώ συνδέθηκε και με το ιδανικό της Επανάστασης του 1821, όπως το βίωσαν η Μαντώ Μαυρογένους και ο Δημήτριος Υψηλάντης. Αλλά και ο ανεκπλήρωτος έρωτας της Πηνελόπης Δέλτα προς τον Ίωνα Δραγούμη, που σημάδεψε τις τελευταίες ώρες της ζωής της συγγραφέως ή η λυρική αποτύπωσή του μέσω του έντονου συναισθήματος που βίωσαν ο Κώστας Καρυωτάκης και η Μαρία Πολυδούρη, ήρθαν να συναντήσουν τον πολύπαθο, αμφισβητούμενο, διαδικτυακό έρωτα της σύγχρονης εποχής.
Όσοι συμμετείχαν στην καλλιτεχνική δράση, υπογραμμίζουν ότι ταυτίστηκαν πλήρως με τους ήρωες, και προπάντων ονειρεύτηκαν μαζί τους και παράλληλα συνειδητοποίησαν ότι αν και δύσκολες περιόδους έχει γνωρίσει πολλές φορές η Ιστορία και ο άνθρωπος πολλές φορές έχει νιώσει ανήμπορος μπροστά σε γεγονότα και καταστάσεις που τον υπερβαίνουν, ο έρωτας αποτελεί μία μοναδική, υπερβατική δύναμη που τον βοηθά να αντιμετωπίζει όλες τις κακοτοπιές και να συνεχίζει ακάθεκτος τη ζωή. Αυτό ήταν και το μήνυμα που θέλησε να περάσει η παράσταση.
Όσο για το παιδαγωγικό όφελος του εγχειρήματος, αυτό, σύμφωνα με τους υπεύθυνους καθηγητές της εκδήλωσης είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λόγια… Τα παιδιά φάνηκαν να αφήνουν πίσω τους τις συνέπειες που είχε αφήσει πάνω τους η πανδημία και ανακάλυψαν εκτός από τα σπουδαία κείμενα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αξίες όπως η συνεργατικότητα, η αλληλοβοήθεια, η φιλία, η κοινή προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ξεπέρασαν με αξιοζήλευτη συνέπεια και επαγγελματισμό τις όποιες δυσκολίες προέκυψαν όχι μόνο λόγω της πανδημίας, που εξακολουθεί να είναι παρούσα, αλλά και λόγω της όλης περιρρέουσας ατμόσφαιρας.
Αυτά τα παιδιά, που αντιστέκονται σθεναρά στην υποκουλτούρα και τη χυδαιότητα των ημερών, μας συγκίνησαν, μας μετέφεραν τον νεανικό ενθουσιασμό τους και μας γέμισαν αισιοδοξία για το μέλλον. Πάνω απ’ όλα όμως απέδειξαν, τόσο τα ίδια όσο και οι καθηγητές τους ότι το δημόσιο σχολείο είναι ζωντανό, έχει όρεξη και μεράκι , οίστρο δημιουργικότητας, γνώση και ευαισθησία. Αρκεί να το αφήσουμε να αναπνεύσει.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr