Το 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων ανακοινώνει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Φέτος, το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Διαλέγει για τίτλο του, τα έξι γαλάζια μολύβια του Κοσμά Πολίτη, αυτά που «χάλασε» γράφοντας σε συνέχειες στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» την περίοδο 1962-63 (στα σαραντάχρονα της χαμένης πολιτείας) το σημαντικότερο ίσως έργο του, «Στου Χατζηφράγκου».
Μ’ αυτά τα έξι μολύβια – όσα και τα γράμματα της απαρηγόρητης Σμύρνης - με το χρώμα και το κάρβουνό τους θα προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε μέσα από θεατρικές παραστάσεις, αναλόγια, μουσικές, κείμενα, αναγνώσεις και προβολές τα πορτρέτα εμβληματικών προσωπικοτήτων με επίκεντρο το τραγικό αυτό γεγονός. Οι συγγραφείς Στρατής Δούκας, Ηλίας Βενέζης, Στράτης Μυριβήλης, Φώτης Κόντογλου, Διδώ Σωτηρίου, Κοσμάς Πολίτης αλλά και πολιτικοί πρωταγωνιστές της ταραγμένης αυτής εποχής όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο Παναγιώτης Κονδύλης, συνθέτουν την «πινακοθήκη» της φετινής θεματικής.
Τα πορτρέτα των μεγάλων προσωπικοτήτων εκείνης της περιόδου, έχουν αναλάβει να «σκιαγραφήσουν» μετά από παραγγελία του Φεστιβάλ σημαντικοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Έκτορας Λυγίζος, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Αγγέλα Καστρινάκη, ο Κώστας Καναβούρης, ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου, ο Γιάννης Μπασκόζος μαζί με τους Κώστα Ακρίβο, Καρολίνα Μέρμηγκα, Σωτηρία Μαραγκοζάκη, Δημοσθένη Παπαμάρκο και τον Αντώνη Νικολόπουλο αλλά και νεότεροι δημιουργοί, όπως ο Ανδρέας Ανδρέου και ο Άρης Νινίκας.
Οι φετινές εκδηλώσεις θ' απλωθούν μέσα στην πόλη της Καβάλας, σε μέρη γνώριμα, που αναδείχθηκαν και αγαπήθηκαν τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια μέσα από το Φεστιβάλ Φιλίππων, στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού Σχολείου, την Παλιά Μουσική, την παραλία τελωνείου, το θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, το Φρούριο, το Καρνάγιο, την Πλατεία Πιπίνου, τους Κήπους της Οικίας Μοχάμεντ Άλι.
Φυσικά, κεντρικό ρόλο και στο φετινό πρόγραμμα θα παίξει το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, ως χώρος φιλοξενίας όλων των μεγάλων παραστάσεων αρχαίου δράματος, σημαντικών παραγωγών των κρατικών μας σκηνών αλλά και του ελεύθερου θεάτρου, με εναρκτήρια παράσταση τα «Ματωμένα χώματα» βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου.
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων στο αρχαίο θέατρο θ' αποτελέσει, και πάλι, το 6ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. Το πρωτότυπο αυτό camp στην περιοχή των Κρηνίδων, που ξεκίνησε με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων του Φεστιβάλ το 2017, επιστρέφει αυτή τη φορά με την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης παράστασης αρχαίου δράματος, για πρώτη φορά πάνω σε αριστοφανικό κείμενο.
Η Γεωργία Μαυραγάνη, μια από τις σημαντικότερες σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς, και η ομάδα της θα βρεθούν για δύο βδομάδες στην περιοχή των Φιλίππων όπου θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους πάνω τους «Βατράχους» του σπουδαίου κωμικού ποιητή, σε νέα μετάφραση του Δημοσθένη Παπαμάρκου, ξεκινώντας με ένα διήμερο σεμινάριο με εισηγητή τον μεταφραστή του έργου και καταλήγοντας στην παρουσίαση της παράστασης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr