Τελικά τι συμβαίνει με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Φούντωσαν οι φήμες περί διαπραγματεύσεων για επιστροφή – Τι απαντά η βρετανική κυβέρνηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το Λονδίνο διαπραγματεύεται με την Αθήνα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γράφει η La Repubblica, την ώρα που η συζήτηση περί «επιστροφής» έχει «φουντώσει». «Και αν τα "Ελγίνεια" επιστρέψουν, τώρα, πραγματικά στην Αθήνα;» διερωτάται η ιταλική εφημερίδα, την ώρα που όμως, η βρετανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση της.
Ειδικότερα, σε δημοσίευμά της σημειώνει ότι «η χρόνια αυτή υπόθεση που αφορά την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βρει λύση, μετά από κάποιες "top secret" συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πρώτα στην πλούσια συνοικία Μέιφερ, στην ελληνική πρεσβεία και στη συνέχεια, την προηγούμενη εβδομάδα, σε πεντάστερο ξενοδοχείο τής άλλο τόσο εύπορης περιοχής Νάιτσμπριτζ όπου, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα Τα Νέα, συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου, Τζορτζ Όσμπορν».
«Οι δυο πλευρές έκαναν γνωστό ότι πρόκειται για "προκαταρκτικές συνομιλίες", αλλά σίγουρα στην Αθήνα δεν είχε φυσήξει ποτέ τέτοιος άνεμος αισιοδοξίας, σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα που πήρε μαζί του παράνομα και μετέφερε στο Λονδίνο ο λόρδος Έλγιν, ο τότε Βρετανός πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο οποίος είχε χρεοκοπήσει και υπέφερε από σύφιλη», γράφει η La Repubblica.
Με αναφορά, δε στην ιστορία του «ακρωτηριασμού» του Παρθενώνα, προσθέτει: «Ο Έλγιν αφαίρεσε, 75 μέτρα γλυπτών, και με βίαιο τρόπο, σε σύνολο 160 μέτρων του εκτεταμένου και πολυτιμότατου διαζώματος του πέμπτου αιώνα π.Χ., με το οποίο ο Έλγιν ήθελε να διακοσμήσει τη βίλα του στην Σκοτία. Στο τέλος, τα "Ελγίνεια" αγοράστηκαν από το Βρετανικό Μουσείο και τώρα είμαστε εδώ, μετά από αιώνες, και αναφερόμαστε σε αυτή την ατέλειωτη διένεξη».
Υπάρχουν μηνύματα που δείχνουν πως «κάτι μπορεί να αλλάξει»
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, «υπάρχουν ορισμένα μηνύματα που δείχνουν ότι, στο άμεσο μέλλον, κάτι μπορεί να αλλάξει». Τονίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν μυστικές συνομιλίες στο Λονδίνο και ότι «σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, η δυνατότητα να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, κάποια στιγμή στην Αθήνα, δεν είναι μόνον συναρπαστική, αλλά ουσιαστική».
Όπως τονίζει η La Repubblica, πριν λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο London School of Economics, είπε ότι «επιτέλους, υπήρξε πρόοδος» και ότι «είναι εφικτή μια λύση win-win, η οποία να ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές». Η εφημερίδα της Ρώμης παρατηρεί, επίσης, ότι «επισήμως, το Βρετανικό Μουσείο υπογράμμισε ότι "δεν εννοεί να διαλύσει τη συλλογή του", αλλά δεν διέψευσε τη συνάντηση του προέδρου του, Όσμπορν, με τους Έλληνες».
Στο άρθρο της, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τον Observer, ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, δήλωσε ότι «το μουσείο του ήταν έτοιμο να μειώσει την όλη θερμοκρασία της συζήτησης» και ανακοίνωσε νέες συνομιλίες. Ιδίως μετά την παρότρυνση της Unesco, για επίλυση του θέματος, σε διεθνές και πολιτικό επίπεδο.
«Οι δύο χώρες, πέρα από την υπόθεση αυτή για την οποία οι Έλληνες υψώνουν τη φωνή από τη δεκαετία του '40 του περασμένου αιώνα, είχαν πάντα άριστες σχέσεις, ήδη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στο παρελθόν, η Ελλάδα πρόσφερε τη μεταφορά αρχαίων ευρημάτων που δεν βγήκαν ποτέ από τη χώρα, σε αντάλλαγμα της οριστικής επιστροφής των Μαρμάρων, όχι υπό την μορφή δανείου. Μια πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή από το Ηνωμένο Βασίλειο και λόγω του ότι υπάρχει νόμος του κοινοβουλίου, ο οποίος απαγόρευσε, στο Βρετανικό Μουσείο, κάθε είδος υποχώρησης. Τουλάχιστο έως τώρα», καταλήγει η La Repubblica.
Εμμένει στη θέση της η κυβέρνηση της Βρετανίας
Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει τις συλλογές του, απαντώντας στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.
Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλούν με όποιον θέλουν, σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όμως «δεν είναι στα σχέδιά μας να αλλάξουμε τον νόμο που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις», είπε. «Η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε.
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη αστυνομικός που φέρεται να πυροβόλησε τον 16χρονο
- Έτσι συνέβη το τραγικό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Σχεδιάγραμμα της Τροχαίας δείχνει την πορεία του μοιραίου αυτοκινήτου
- Νατάσσα Μποφίλιου: «Δεν πτοούμαι με τίποτα» - Τι απαντά μετά τις αντιδράσεις για τις αναρτήσεις της στο Λονδίνο
- Επιστροφές φόρου - εξπρές φέρνουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ
- Το «No To Nugs» moment του Harry Styles και το viral βίντεο της συναυλίας του κερδίζουν το βραβείο PETA και μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικά είναι γι’ εμάς τα ζώα
Στρατός στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, συμφωνία των Παρισίων, πλανήτης Άρης και δύο φύλα: Ο Τραμπ έδειξε ήδη τα πρώτα (ακροδεξιά) δείγματα γραφής
Σάλος: Ο Έλον Μασκ φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά σε εκδήλωση για τον Τραμπ
Αστυνομικός της Βουλής: Αποκαλύψεις φρίκης από τη σύζυγο του - Σοκάρουν νέες περιγραφές της
Ορκωμοσία Τραμπ: Η στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον ξεκαρδίζεται όταν ακούει πως… θα μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr