Γρυσπολάκης υπέρ του πολίτη που «συνελάμβανε» μετανάστες στον Έβρο: Αντιδράσεις και διευκρινίσεις από τον πρόεδρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Πολιτικές και όχι μόνο αντιδράσεις προκάλεσε ανάρτηση του προέδρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου , για το βίντεο που έδειχνε πολίτη να συλλαμβάνει μετανάστες στον Έβρο και να τους κρατά σε τρέιλερ αυτοκινήτου κατηγορώντας τους ως εμπρηστές.
Σε ανάρτησή του που – στη συνέχεια απέσυρε – ο κ. Γρυσπολάκης ανέφερε: «Δεν είμαι υπέρ της αυτοδικίας. Η μόνη νόμιμη βία είναι αυτή που ασκείται από την Πολιτεία στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Όμως στην περίπτωση της σύλληψης λαθρομεταναστών, οι οποίοι ευθύνονται για πυρκαγιές, κλοπές και άλλες μη σύννομες πράξεις στον Έβρο από πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να αφανίζονται, δεν μπορώ παρά να διατυπώσω δημοσίως την κατανόηση και τη συμπαράστασή μου».
«Δεν επιβραβεύω την αυτοδικία αλλά…»
Μιλώντας στην ΕΡΤ μετά το σάλο, ο Γρυσπολάκης επέμεινε στην ουσία των λεγομένων του, σημειώνοντας εκ νέου ότι δεν επιβραβεύει την αυτοδικία αλλά επικαλέστηκε το άρθρο 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αναφέρει ότι «Προκειμένου για αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα οι ανακριτικοί υπάλληλοι των άρθρων 33 και 34, καθώς και κάθε αστυνομικό όργανο, έχουν υποχρέωση, ενώ οποιοσδήποτε πολίτης το δικαίωμα, να συλλάβουν το δράστη, τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος και του άρθρου 279 του Κώδικα για την άμεση προσαγωγή του στον εισαγγελέα».
Εξέφρασε τη λύπη του για τους 18 απανθρακωμένους μετανάστες και «για όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να βρουν μια καλύτερη ζωή». Ως προς τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστες» δήλωσε: «Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι. Υπάρχουν όμως άνθρωποι οι οποίοι εισέρχονται λάθρα, δηλαδή παράνομα, μέσα σε μια χώρα» και συνέχισε: «Αναγνωρίζω ότι το διεθνές δίκαιο τους δίνει το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Όμως ας κατανοήσουμε και αυτούς που βρίσκονται στον Έβρο και βλέπουν το 2015 και 2016 να εισέρχονται πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Εγώ δεν μπορώ, δεν τολμώ να φέρω τον εαυτό μου στη θέση όλων αυτών των ανθρώπων στον Έβρο, των μεθοριακών δηλαδή χωριών, οι οποίοι δέχονται κάθε μέρα ομάδες από ανθρώπους οι οποίοι διακινούνται από αυτούς τους άθλιους διακινητές και οι οποίοι βλέπουν να χάνονται οι περιουσίες τους και να κινδυνεύει η ζωή τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους.».
«Κατανοώ όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αγανακτούν και βέβαια η αγανάκτησή τους θα έπρεπε να πάει και εναντίον της ίδιας της Πολιτείας, η οποία δεν μερίμνησε μέχρι τώρα να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε.
«Πλήρης κατανόηση»
Αλλά και σε νέα διευκρινιστική του ανάρτηση, ο κ. Γρυσπολάκης εξηγεί γιατί απέσυρε την ανάρτησή του: «Θεωρώ ότι προέτρεξα πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Για τους λόγους αυτούς την απέσυρα προ ολίγου. Λυπούμαι εάν δυσαρέστησα φίλους (διαδικτυακούς και πραγματικούς). Όμως, η αγανάκτηση μου για τα συμβαίνοντα στον Έβρο και σε άλλα μέρη της χώρας παραμένει σε υψηλές δόσεις.
Δεν έχω προκαταλήψεις κατά αλλοδαπών. Αντιθέτως, πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι της Πολιτείας και το Διεθνές Δίκαιο. Και σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι του Έβρου έχουν την πλήρη κατανόησή μου για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται καθημερινά. Τέλος, δεν παύω να θεωρώ υποκρισία εκ μέρους κάποιων την μη παραδοχή ότι η χώρα βρίσκεται αυτές τις μέρες σε έναν άτυπο πόλεμο.»
Την αποπομπή του ζητά το ΠΑΣΟΚ
Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ ζητά από τη Λίνα Μενδώνη να αποπέμψει τον κ. Γρυσπολάκη, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή της ίδιας της υπουργού Πολιτισμού: «Η δημόσια τοποθέτηση του διορισμένου από την κ. Μενδώνη Προέδρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, περί «κατανόησης και υπεράσπισης» της αυτοδικίας, για την οποία η Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης παρέπεμψε τρεις κατοίκους του Έβρου, είναι αδιανόητη» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και θέτει το ερώτημα: «Μπορεί ένα πρόσωπο που λειτουργεί ως δημόσιος απολογητής της αυτοδικίας και νομιμοποιεί τη βία να παραμένει Πρόεδρος σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας;».
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Θα αποπεμφθεί ο Ι. Γρυσπολάκης;
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητεί την αποπομπή του κ. Γρυσπολάκη:
«Θα αποπεμφθεί ο Ι. Γρυσπολάκης από τη θέση του προέδρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου για τις απαράδεκτες ρατσιστικές δηλώσεις του;
Το αδιανόητο περιστατικό στον Έβρο, με τρεις πολίτες που δημοσιοποίησαν υπερηφάνως την απόφασή τους να γίνουν “αυτόκλητοι τιμωροί” και κυνηγοί κεφαλών, συντάραξε την κοινή γνώμη και άγγιξε όλους τους δημοκράτες πολίτες.
Η δημόσια δήλωση “κατανόησης και συμπαράστασης” του Ι. Γρυσπολάκη προς αυτούς που ήδη που διώκονται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα για «Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων», «Βιαιοπραγίες ή Διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα», «Αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού», «Έκθεση σε κίνδυνο» και «Παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων», αποτελεί μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία.
Ο I. Γρυσπολάκης έχει διοριστεί από την Υπουργό Πολιτισμού πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, μετά την απαράδεκτη μετατροπή του από δημόσια υπηρεσία σε ΝΠΔΔ με κυβερνητικά διορισμένο ΔΣ.
Ο Ι. Γρυσπολάκης δεν δικαούται ως πολίτης, πολλώ δε μάλλον από τη δημόσια θέση που πλέον κατέχει, να ενεργεί ως πρόσωπο που «κατανοεί» την αυτοδικία και τις συν αυτή ενέργειες («σύλληψη», «ανάκριση», «δικαστική απόφαση»), ακυρώνοντας έτσι τον ρόλο των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της πολιτείας και της δικαιοσύνης. Δεν δικαιούται να διασπείρει ρατσιστικό λόγο και να προτρέπει έμμεσα σε πράξεις βίας, παραβιάζοντας τις διατάξεις του αντιρατσιστικού Νόμου (Ν. 927/1979, Ν. 4285/2014). Επιπλέον δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τον όρο “λαθρομετανάστης” μετά την εγκύκλιο της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου 8191/2018 που αφορά όλους τους δημόσιους λειτουργούς.
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνεχίσει να εκπροσωπεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αυτός που αγνοεί τους νόμους του κράτους με συστηματικό τρόπο, αυτός που δεν αναγνωρίζει τους θεσμούς της πολιτείας, αυτός που εκφράζει ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο.
Τα Μουσεία είναι επιστημονικοί οργανισμοί, στην υπηρεσία του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, της αλληλοκατανόησης των λαών και των διαφορετικών πολιτισμών, στην υπηρεσία της καταπολέμησης του μίσους, της εχθροπάθειας, του ρατσισμού και του ναζισμού. Ο λόγος του κ. Γρυσπολάκη δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη, τον πολιτισμό και τον προορισμό των μουσείων.
Η κυβέρνηση που τον διόρισε οφείλει άμεσα να τον αποπέμψει.
Η κοινωνία οφείλει να κατανοήσει πόσο βαθιοί είναι οι κίνδυνοι από την μεταφορά της διοίκησης των αρχαιολογικών Μουσείων στους “εκλεκτούς” της εκάστοτε κυβέρνησης και να στηρίξει το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την κατάργηση του Ν. 5021/2023.
Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην χώρα, ο φασιστικός λόγος που εκλύεται και τα πογκρόμ κατά μεταναστών, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ξανά για κάθε δημοκράτη πολίτη, πολύ περισσότερο για κάθε επιστήμονα. Είναι χρέος όλων μας να σταματήσουμε τον εκφασισμό της κοινωνίας. Τόσο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με τις δράσεις του τις οποίες προσφάτως η Υπουργός αποφάσισε να “ποινικοποιήσει” κάνοντας έξωση στον Σύλλογο (!), όσο και τα μέλη του Συλλόγου μέσα από την δουλειά τους στις Εφορείες και τα Μουσεία της χώρας, έχουν κάνει με το παραπάνω το χρέος τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν».
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν Φάμελλος, Φαραντούρης, Γκλέτσος: Μίλησαν για έναν πιο δυνατό και μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ - Όλες οι εξελίξεις
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr