Kόλλησε στη γραφειοκρατία η αλληλεγγύη των Σκοπίων για τη φωτιά στο Μάτι (pics)
Στην αποθήκη του μουσείου της πόλης των Σκοπίων παραμένει εδώ και οχτώ μήνες η συλλογή 73 έργων που δώρισαν καλλιτέχνες από τη Βόρεια Μακεδονία στην Αθήνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας «φρέναρε» η πρωτοβουλία αλληλεγγύης καλλιτεχνών από την Βόρεια Μακεδονία με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι στο Μάτι Αττικής.
Εβδομήντα τρία έργα σύγχρονης τέχνης τα οποία αποφάσισαν να δωρίσουν καλλιτέχνες από την γειτονική χώρα στον δήμο Αθήνας σε μια χειρονομία συμπάθειας και αλληλεγγύης προς τα θύματα στο Μάτι παραμένουν εδώ και οχτώ μήνες στην αποθήκη του μουσείου της πόλης των Σκοπίων. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα αν και έχει αποδεχτεί την δωρεά δεν έχει βρεθεί ο χώρος όπου θα τοποθετηθούν τα συγκεκριμένα έργα με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν στα Σκόπια.
Την απογοήτευσή του για την τροπή που πήρε η αυθόρμητη κίνηση των καλλιτεχνών της γειτονικής χώρας «Donate Art», εξέφρασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ψυχή της πρωτοβουλίας Ζόραν Κάρντουλα. «Εξαιρετικά απογοητευτική στάση απέναντι στην ίδια την πρωτοβουλία και σε όλους τους καλλιτέχνες. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν συνειδητοποιήσουν οι υπεύθυνοι τι έχουν υποσχεθεί, θα ήταν σωστό να με ενημερώσουν με ειλικρίνεια και να οργανώσω τους καλλιτέχνες για να αποσύρουν και να αναδείξουν τα έργα τους» σχολίασε μέσα στη Μεγάλη βδομάδα ο εικαστικός Ζόραν Κάρντουλα.
Ένας από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες της γειτονικής χώρας πολλά έργα του οποίου έγιναν γνωστά με αφορμή την πολύχρωμη επανάσταση το 2016 η οποία οδήγησε και στην αποκαθήλωση του καθεστώτος Γκρουέφσκι, ανοίγοντας το δρόμο για να δημιουργηθεί ένα νέο μομέντουμ στις σχέσεις των δύο χωρών. Η πρωτοβουλία των καλλιτεχνών της γειτονικής χώρας αποτελεί συγχρόνως και ανταπόδοση της αλληλεγγύης που είχαν επιδείξει στην δεκαετία του ΄60 γνωστά ονόματα Ελλήνων εικαστικών οι οποίοι δώρισαν 47 έργα τους, με αφορμή τον σεισμό που έπληξε την χώρα, βοηθώντας και στο στήσιμο του Μουσείου Σύγχρονης τέχνης των Σκοπίων.
Γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, ελαιογραφίες, ακουαρέλες, φωτογραφίες, ψηφιακές εικόνες κολάζ και εικονογαφήσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η συλλογή που αποφάσισαν να δωρίσουν στην Αθήνα οι καλλιτέχνες της γειτονικής χώρας.
«Μυρτώ» ονομάζεται η μεταξοτυπία σε χαρτί που δώρισε ο κ. Κάρντουλα. «Σκεφτόμουν πολύ και τελικά αποφάσισα να δωρίσω αυτό το έργο γιατί κρύβει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Αυτή είναι η πρώτη μου φωτογραφία που εκτυπώθηκε και ολοκληρώθηκε την ημέρα πριν ξεσπάσουν οι φωτιές στην Αθήνα» είχε πει σε συνέντευξη του στο ΕΘΝΟΣ το περασμένο καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό είναι και τα έργο «Νοσταλγία» του Σρντιάν Γιανίκεβιτς καθώς και τα έργα των Ούρος Βελίκοβιτς, Ζόραν Σεκέροφ, Λίλικα Στρέζοσκα, Φίλιπ Φιτανόφσκι, Γκοργκίε Γιοβανόβιτς, Έμπρου Σέλμαν, Σοφία Σενενπέεβα, Χάνις Μπαγκάσοφ.
Τι είχε δηλώσει ο Ζόραν Κάρντουλα στο ΕΘΝΟΣ τον περασμένο Ιούλιο
«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ειλικρινούς φιλίας. Ελπίζω με τη συλλογή να μεταφέρουμε όλη την θετική ενέργεια και την αγάπη που μεταφέρουν οι καλλιτέχνες μέσω των έργων τους στα θύματα. Ήμουν πραγματικά έκπληκτος που η ιδέα έγινε άμεσα αποδεκτή από τους καλλιτέχνες και το κοινό. Ως πόλη αλληλεγγύης τα Σκόπια πρέπει πάντα να δείχνουν την αλληλεγγύη τους στην πράξη. Κανείς δεν είναι άτρωτος σε τέτοιες τραγωδίες και ως γείτονες πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να οικοδομήσουμε αρμονικές και σεβαστές σχέσεις» είχε δηλώσει στο ΕΘΝΟΣ ο καλλιτέχνης από το Κρούσεβο.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr