Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης: Πολιτιστικός τουρισμός στην πόλη
Συνάντηση εργασίας με θέμα «Πολιτιστικός Τουρισμός στη Θεσσαλονίκη» πραγματοποίησε την Τρίτη το Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης, με φορείς του τουρισμού της πόλης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Καλούμε τους φορείς της Θεσσαλονίκης που εμπλέκονται με το τουριστικό προϊόν, να συζητήσουμε, να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε, να μας στέλνουν τις παρατηρήσεις τους, τα σχόλιά τους, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την εικόνα του αρχαιολογικού μας μουσείο» αναφέρει στο ethnos.gr ο Προϊστάμενος Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης και Μουσειογραφίας Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Αριστείδης Μυτάκος.
Οπως ο ίδιος τονίζει, «στόχος μας είναι να γίνει γόνιμη συζήτηση με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στην πόλη μας και επιθυμούν να συνδράμουν στην προώθηση του πολιτιστικού μας αποθέματος» προσθέτοντας ότι πολιτισμός και τουρισμός αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.
Λίγο πριν τη συνάντηση εργασίας/στρογγυλή τράπεζα των στελεχών του Αρχαιολογικού μουσείου με τους φορείς της πόλης (Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Ενωση Ταξιδιωτικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης, Δήμος Θεσσαλονίκης – Τμήμα Τουρισμού, Περιφέρεια Κεντρικής Θεσσαλονίκης – Τμήμα Τουρισμού, Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ενωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Thessaloniki Convention Bureau, Σύνδεσμος Ξεναγών, Σχολή Ξεναγών, ΕΟΤ), ο κ. Μυτάκος επισημαίνει στο ethnos.gr ότι με βάση την αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, «επιδιώκουμε να έχει αντίκτυπο και στη Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση και στο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης».
Αύξηση στην επισκεψιμότητα του μουσείου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το κεντρικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας. Είναι το 6ο μουσείο στην Ελλάδα σε επισκεψιμότητα και το 8ο σε εισπράξεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το 2018, καταγράφηκαν 136.762 επισκέπτες και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 336.237 ευρώ.
Σ’ ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2019, όπως ενημερώνει το ethnos.gr ο κ. Μυτάκος κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως και τους αντίστοιχους μήνες του 2018, με τις εισπράξεις του μουσείου να είναι αυξημένες κατά 5%.
Τον Ιανουάριο πέρασαν το κατώφλι του Αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης 4461 επισκέπτες, τον Φεβρουάριο 7684 επισκέπτες και το Μάρτιο 10.154 επισκέπτες, και με τις εισπράξεις να είναι στις 6.408 ευρώ, 4.952 και 7.752 ευρώ, αντίστοιχα.
Το Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Χώροι υγιεινής, στάθμευση λεωφορείων, αναψυκτήριο
Σ’ ό,τι αφορά τους χώρους υγιεινής του Αρχαιολογικού μουσείου, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του μουσείου, είναι σχετικά λίγοι σε σχέση με την επισκεψιμότητα.
Οι θέσεις για τη στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων έξω από το μουσείο ανέρχονται σε 3-4, αυτή τη στιγμή είναι σχετικά ικανοποιητικές, ωστόσο δεν αφορούν αποκλειστικά λεωφορεία που θα επισκεφτούν το αρχαιολογικό μουσείο. «Μπορεί να παρκάρουν τουριστικά λεωφορεία και οι επιβάτες τους να κατευθυνθούν σε άλλο σημείο της πόλης» αναφέρουν στο ethnos.gr.
Η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αυτό το διάστημα ‘τρέχει’ πιλοτικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στους Βασιλικούς Τάφων των Αιγών Μουσείο στη Βεργίνας, και σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλα μεγάλα μνημεία και μουσεία της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και στο Αρχαιολογικό.
Τέλος, σ’ ό,τι αφορά το αναψυκτήριο του μουσείου, εξακολουθεί να είναι κλειστό, και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης για την αξιοποίησή του από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr