Τα «απαγορευμένα» από την Απαγορευμένη Πόλη στην Ελλάδα
Στο Μουσείο της Ακρόπολης περιοδική έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η ιδιαίτερα σημαντική έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Μια έκθεση που περιλαμβάνει συνολικά 154 αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα που αντιπροσωπεύουν έναν αιώνα κινεζικού πολιτισμού και τα οποία βγαίνουν για πρώτη φορά από τα κλειστά διαμερίσματα του αυτοκράτορα της Κίνας Τσιανλόνγκ (1711-1799) στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, για να εκτεθούν στο ελληνικό μουσείο.
«Σήμερα για μία ακόμα φορά συναντώνται δύο πανάρχαιοι πολιτισμοί. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε φυσικά θα είναι και η τελευταία. Μα κάθε φορά που συναντώνται τέτοιοι πολιτισμοί και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, είναι ένα μεγάλο γεγονός που οφείλουμε να τιμούμε» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «ο πραγματικός πολιτισμός ούτε προσπαθεί να επιβληθεί ούτε διεκδικεί καμία ανωτερότητα, αλλά εκπέμπει αυτό που λέμε “ήπια ισχύ”. Ηπια ισχύς σημαίνει ότι θέλω να δείξω ποιος είμαι. Θέλω να κάνουμε τη σύγκριση. Θέλω να πάρουμε ο καθένας από τον άλλον αυτό που είναι πολύτιμο και δεν έχει ο ένας αλλά το έχει ο άλλος. Είναι η βάση του διαλόγου των πολιτισμών, και μόνο μέσα από τον διάλογο των πολιτισμών είναι δυνατόν να ειρηνεύσει αυτός ο κόσμος».
Επίσης, στην εκδήλωση μίλησε και η πρέσβειρα της Κίνας, Τσανγκ Τσιγιουέ, η οποία δήλωσε ότι «η παραδοσιακή φιλία και συνεργασία που συνδέουν την Κίνα και την Ελλάδα προσδίδουν νέα δυναμική και ζωτικότητα στις διμερείς μας σχέσεις. Σήμερα οι σινοελληνικές σχέσεις αναλαμβάνουν ανεπανάληπτες ευκαιρίες ανάπτυξης. Με διαβουλεύσεις και κοινούς αγώνες, μπορούμε σίγουρα να επιδιώξουμε μεγαλύτερα επιτεύγματα όσον αφορά τις πολιτιστικές ανταλλαγές».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, είπε: «Αν κάτι συνδέει τον αρχαίο ελληνικό και τον κινεζικό πολιτισμό, παρά τις διαφορές στον τρόπο έκφρασής τους, είναι ότι τα υλικά τους επιτεύγματα δεν αποτελούν μόνο δείγματα υψηλής αισθητικής, αλλά και φορείς σπουδαίων ιδεών και αξιών. Αυτό αναδεικνύει η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, ζωντανεύοντας μέσα από τα εκθέματά της τη ζωή ενός αυτοκράτορα που λάτρεψε και προστάτεψε την παράδοση, που ενθάρρυνε και υποστήριξε την καλλιτεχνική δημιουργία, που συνέδεσε την παράδοση και την τέχνη με τη μεγάλη φιλοσοφική παράδοση της Κίνας, με τον βουδισμό και τον κομφουκιανισμό. Θέτοντας έτσι τα θεμέλια για μια ηθική και επωφελή για τον λαό του διακυβέρνηση».
Η έκθεση, που θα είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 14 Φεβρουαρίου 2019, οργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του υπουργείου Πολιτισμού για το έτος Ελλάδα - Κίνα. Μάλιστα, τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα με τα αντίστοιχα της έκθεσης για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Πεκίνο.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr