Πάνος Κοκκινιάς: H ψυχή της Αθήνας σε μια έκθεση φωτογραφίας για το ΝΕΟΝ
Έναν παλιό χώρο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας ξανανοίγει ο ΝΕΟΝ για να παρουσιάσει μια σύγχρονη οπτική της πόλης και των ανθρώπων της, μέσα από την έκθεση φωτογραφίας του Πάνου Κοκκινιά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η έκθεση «Stock Images» του Πάνου Κοκκινιά είναι η πρώτη έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΕΟΝ, «Έργο στην Πόλη 2019», και πραγματοποιείται σε επιμέλεια της Shoair Mavlian, Διευθύντριας του Photoworks.
Με το πρόγραμμα Έργο στην Πόλη, ο ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σκοπός του είναι η παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης σε δημόσιους και ιστορικούς χώρους, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης. Το πρόγραμμα υλοποιείται για έκτη χρονιά, μετά τις αναθέσεις από τον ΝΕΟΝ στους Ανδρέα Λόλη στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (2018), Κωστή Βελώνη στην κατοικία του αριθμού 11 της οδού Καπλανών (2017), Ζάφο Ξαγοράρη σε χώρο στάθμευσης πίσω από το ιστορικό θέατρο Αθήναιον (2016), Μαρία Λοϊζίδου στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο του Κεραμεικού (2015) και Αιμιλία Παπαφιλίππου στην Αρχαία Αγορά Αθηνών (2014).
Η έκθεση Stock Images θα παρουσιάσει διαφορετικές απόψεις της πόλης που ενυπάρχουν στον ιστό της. Αυτό το σύγχρονο πορτρέτο της Αθήνας εγκαθίσταται σε έναν εγκαταλειμμένο χώρο γραφείων επί της οδού Σοφοκλέους 4, Στοά Αθηνών, έναν χώρο ανέγγιχτο από τότε που χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά πριν από μία δεκαετία. Το συγκεκριμένο τμήμα της πόλης, το λεγόμενο «εμπορικό τρίγωνο», αποτέλεσε επί δεκαετίες την οικονομική και εμπορική «καρδιά» της Αθήνας, έχοντας στεγάσει κεντρικά γραφεία τραπεζών, πληθώρα μικρών επιχειρήσεων και μέχρι πρόσφατα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως συμβαίνει συχνά, οι αλλαγές είναι απότομες και απρόβλεπτες και τα γραφεία στην παρούσα κατάσταση εγκατάλειψης μας θυμίζουν πόσο γρήγορα αλλάζουν οι εποχές και οι ανάγκες και πώς η σύγχρονη αστική μητρόπολη αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα την αισιοδοξία και την αποτυχία, την ευθραυστότητα και την παρακμή.
Η έκθεση
Στην έκθεση Stock Images, o Πάνος Κοκκινιάς κατασκευάζει μια εκδοχή της σύγχρονης Αθήνας, παρουσιάζοντας μια οπτική μελέτη του αστικού περιβάλλοντος και των ανθρώπων του και συγχρόνως μια απόπειρα να συλλάβει την ουσία των καιρών μας. Περισσότερες από 20 φωτογραφίες -που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και παρουσιάζονται για πρώτη φορά συνθετικά- συνιστούν ένα συλλογικό πορτρέτο της Αθήνας μέσα από πραγματικότητες και μυθοπλασίες της σύγχρονης αστικής ζωής.
O Κοκκινιάς είναι γνωστός για τις σκηνοθετημένες φωτογραφίες μεγάλης κλίμακας που δημιουργεί. Ωστόσο σε αυτήν την νέα δουλειά, ο Κοκκινιάς παρουσιάζει τρεις διαφορετικές φωτογραφικές προσεγγίσεις παρατηρώντας με την κάθε μία, διαφορετικές απόψεις της πόλης: εικόνες μεγάλης κλίμακας με σύντομες αστικές αφηγήσεις, πορτρέτα βγαλμένα από την καθημερινότητα του δρόμου, αλλά και τυχαία στιγμιότυπα, ακόμα και φωτογραφίες stock, πράγματα που συχνά προσπερνάμε.
Η αρχιτεκτονική και η σύγχρονη ζωή κατέχουν κεντρικό ρόλο στην έκθεση, η οποία παρατηρεί τον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε, τον τρόπο που κινούμαστε στην πόλη, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις μας μέσα στο αστικό περιβάλλον. Η οικονομία, η μαζική παραγωγή και κατανάλωση, ο θόρυβος και ο γρήγορος ρυθμός της μητρόπολης αντιπαραβάλλονται ευφυώς με ένα αίσθημα δυσβάσταχτης μοναξιάς, αποτυπωμένης στον μετέωρο στοχασμό προσώπων κινούμενων σε ένα συχνά χαοτικό περιβάλλον.
Όπως σημειώνει η Shoair Mavlian, επιμελήτρια της έκθεσης και Διευθύντρια του Photoworks, «Η έκθεση παρουσιάζει την πόλη από πολλές διαφορετικές πλευρές. Από ψηλά, τονίζοντας τον εκτεταμένο ορίζοντα, τη θέα που βλέπει κανείς συνήθως σε μια τουριστική διαφήμιση, και από χαμηλά, εκθέτοντας όσα βρίσκονται κάτω από τις υπόγειες διαβάσεις ή μέσα στον οικιακό χώρο, γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό. Αγκαλιάζοντας την ηδονοβλεπτική φύση που υπάρχει εγγενής στη φωτογραφία, κάθε εικόνα προσφέρει και αποκαλύπτει μια νέα ερμηνεία της πόλης, τόσο οπτικά όσο και μεταφορικά».
Ωράριο Λειτουργίας
Τετ – Παρ 12.00 – 20.00
Σαβ 11.00 – 20.00 | Κυρ 10.00 – 18.00
Είσοδος Ελεύθερη
Στοά Αθηνών, Σοφοκλέους 4, 3ος όροφος
Έργο στην Πόλη 2019 | Νέα ανάθεση | Πάνος Κοκκινιάς
Εγκαίνια | 16 Σεπτεμβρίου 2019, 7μμ
Διάρκεια Έκθεσης | 16 Σεπτεμβρίου - 3 Νοεμβρίου 2019
Επιμέλεια | Shoair Mavlian, Διευθύντρια του Photoworks
Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr
Ο Πάνος Κοκκινιάς γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα
Σπούδασε φωτογραφία στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης, στο Yale University (MFA) και στο Derby University (PhD) με υποτροφίες του Ι.K.Υ., του Ιδρύματος Ωνάση και του Yale School of Art. Με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκδόθηκε στις Η.Π.Α. η μονογραφία του με τίτλο Here We Are. Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις, μεταξύ των οποίων το Vitamin Ph: New Perspectives in Photography των εκδόσεων Phaidon. Έχει εκθέσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Παρίσι, Βρυξέλλες, Ρώμη, Μαδρίτη, Μόναχο, Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Πεκίνο, Κάσσελ κ.α.). Ατομικές εκθέσεις του περιλαμβάνουν τα: Replay στο Θέατρο Παλλάς, Αθήνα (2018) και Bozar Centre for Fine Art, Βρυξέλλες (2012). Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Πρόσφατα εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής Φωτογραφίας στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Η Shoair Mavlian είναι Διευθύντρια του Photoworks και το 2018 επιμελήθηκε την Photo Biennial A New Europe στο Μπράιτον. Από το 2011 έως το 2018 διετέλεσε Βοηθός Επιμελήτρια Φωτογραφίας και Διεθνούς Τέχνης στην Tate Modern του Λονδίνου όπου επιμελήθηκε τις μεγάλες εκθέσεις Shape of Light: 100 Years of Photography and Abstract Art (2018), The Radical Eye: Modernist Photography from the Sir Elton John Collection (2016), Conflict, Time, Photography (2014). Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Tate Modern έχει επίσης πραγματοποιήσει έρευνες για αγορές έργων και έχει επιμεληθεί εκθέσεις από τη μόνιμη συλλογή του ιδρύματος όπως οι Dayanita Singh (2017), Lynn Cohen and Taryn Simon (2017), και Sirkka-Liisa Konttinen (2016). Στα πρόσφατα ανεξάρτητα project της περιλαμβάνονται η έκθεση Don McCullin: Looking Beyond the Edge (Les Rencontres d'Arles, 2016) και η έκδοση Ursula Schulz-Dornburg: The Land In Between (Mack 2018). Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.
Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του.
Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό.
Ο ΝΕΟΝ υλοποιεί τους στόχους του μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συζητήσεις, προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών και τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης. Ο ΝΕΟΝ επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr