Οργή δημιουργών και ΟΠΙ για την επαναφορά της Σταματούδη από τη Μενδώνη
«Αν η Πολιτεία έχει αποφασίσει να αφαιρέσει από το ελληνικό τραγούδι τη δυνατότητα να ελέγχει τα του οίκου του, θα μας βρει μπροστά της» προειδοποιούν οι δημιουργοί τoυ σωματείου Άσμα 450+🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Κύμα αλυσιδωτών και έντονων αντιδράσεων απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχει ξεσηκώσει η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, να συγκροτήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα ζητήματα του ταλαιπωρημένου χώρου της πνευματικής ιδιοκτησίας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική στιγμή, που οι Έλληνες δημιουργοί, ενωμένοι πλέον έπειτα από πολλά χρόνια, αναμένουν από το υπουργείο την άδεια λειτουργίας του νέου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης που θα διαχειρίζονται οι ίδιοι.
Η οργισμένη αντίδραση των δημιουργών
Το σωματείο «Άσμα 450+» αντέδρασε με μια οργισμένη ανακοίνωση, στην οποία καταφέρεται με ένταση εναντίον της επιλογής της πρώην διευθύντριας του ΟΠΙ, Ειρήνης Σταματούδη, για τη θέση της προέδρου της νέας Επιτροπής:
«Η κυρία Σταματούδη μάς πολέμησε με κάθε τρόπο. Όχι μόνο προσπάθησε να μας παρασύρει στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, που πρόσφατα αποκαλύφθηκε από την ERNST & YOUNG ότι όσο η κυρία Σταματούδη ήταν διευθύντρια του ΟΠΙ δεν της ασκούσε έλεγχο, με αποτέλεσμα να φτάσει σε σκανδαλώδη κακοδιαχείριση (το ίδιο είχε συμβεί επί των ημερών της και με την ΑΕΠΙ. Έπρεπε να περάσει 10ετία για να της ασκήσει κυρώσεις, αφήνοντάς τη να γιγαντώνει το καταστροφικό χρέος της). Αλλά είναι και διορισμένη στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ως έμμισθη τοποτηρήτρια του ξένου συλλόγου φορέων πνευματικών δικαιωμάτων CISAC, που, ως γνωστόν, δανειοδότησε την εν λόγω εταιρεία για να προλάβει τη δική μας βούληση να φτιάξουμε ανεξάρτητο ελληνικό φορέα».
Παράλληλα, το σωματείο αναφέρεται στις δεσμεύσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και τις ίδιας της υπουργού Πολιτισμού σχετικά με την άμεση λειτουργία του νέου αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού:
«Θυμίζουμε, λοιπόν, στην ΥΠΠΟΑ κυρία Μενδώνη: α) ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε εγγράφως στους Έλληνες δημιουργούς πως η δημιουργία της ΕΔΕΜ δεν θα συναντήσει εμπόδια. β) Ότι η ίδια δεσμεύτηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της πως η ΕΥΕΔ θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της μέχρι να γίνει ΕΔΕΜ. γ) Πως στις συνεννοήσεις μας ως τώρα ουδέποτε προειδοποιηθήκαμε γι' αυτό που σημαίνει η σημερινή της ενέργεια, αντιθέτως διαβεβαιωνόμασταν για αντίθετα πράγματα».
Και καταλήγουν οι Έλληνες δημιουργοί που εκπροσωπούνται από το «Άσμα 450+»
«Η οργή μας είναι πλέον μεγάλη. Και αναρωτιόμαστε: παλεύουμε από το 2012 -με όλες τις κυβερνήσεις- να απαλλαγούμε από τα σκάνδαλα και να φτιάξουμε έναν καθαρό ελληνικό ΟΣΔ για να γυρίσουμε ξανά στο σημείο μηδέν; Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αυστηρότατα μέτρα για να εμποδίσουμε το κακό που πάει να συμβεί. Αν η Πολιτεία έχει αποφασίσει να αφαιρέσει από το ελληνικό τραγούδι τη δυνατότητα να ελέγχει τα του οίκου του, θα μας βρει μπροστά της. Δραστικά-και πολύ σύντομα».
Η ανακοίνωση του σωματατείου ΜΕΤΡΟΝ
Α) Τα μέλη του Μέτρον είναι ισότιμοι συνέταιροι στην ΕΔΕΜ ( Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής) Η ΕΔΕΜ είναι ο οργανισμός που εκφράζει την ενότητα του ελληνικού ρεπερτορίου και που είναι έτοιμος αμέσως μετά την αδειοδότησή του να αναλάβει το έργο της ΕΥΕΔ και να δώσει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα όλων αυτών των χρόνων.
Β)Για την άδεια αποφασίζει η υπουργός μετά από εισήγηση του ΟΠΙ. Ο φάκελος της αδειοδότησης είναι πλήρης και πιστεύουμε ότι σύντομα θα πρέπει και τυπικά να πάρουμε την άδεια. Και φυσικά μετά να γίνει η μετάβαση από τη ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ.
Γ) Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που αποφάσισε η υπουργός να συγκροτηθεί σε σώμα , ανάμεσα σε άλλες αρμοδιότητες αναφέρεται ότι έχει ευθύνη και για την εισήγηση κάποιων αλλαγών στους νόμους 2121 και 4481 ( για τα πνευματικά δικαιώματα). Είναι αυτονόητο πως τα σωματεία μας και όλοι οι δημιουργοί πρέπει να γνωρίζουν την ατζέντα και να συμμετέχουν στη συζήτηση αυτή. Όποτε εξαιρεθήκαμε στο παρελθόν είτε σκοπίμως είτε συμπτωματικά τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια για όλους. . Άλλωστε η υπουργός μας δέχτηκε άμεσα μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της το καλοκαίρι και συζητήσαμε εκτενώς για όλα τα θέματα. Είμαστε σίγουρη ότι γνωρίζει ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο.
Δ) Είμαστε σε δεινή θέση όλα αυτά χρόνια με τα εισοδήματά μας ισοπεδωμένα. Διαφωνούμε εντελώς με τις προσωπικές επιθέσεις στη δημόσια σφαίρα και με όλη την πολεμική ατμόσφαιρα που τελικά ευτελίζει το πνευματικό δικαίωμα.
Η ανακοίνωση του Σωματείου Υπέρβαση
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε εξωθεσμικά και σαν να είμαστε τρίτοι-μη άμεσα ενδιαφερόμενοι, τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, η οποία μεταξύ άλλων έργων, θα απασχοληθεί με "τη ρύθμιση λοιπών ζητημάτων του Ν. 2121/1993 και του Ν. 4481/2017". Τα δύο αυτά νομοθετήματα ρυθμίζουν τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και παρά ταύτα, είμαστε σε άγνοια για την ανάγκη που υπηρετεί η σύσταση αυτής της επιτροπής και ειδικότερα για τα προς ρύθμιση θέματα.
Ελπίζουμε και αναμένουμε να μην υπάρξει καμία ανατροπή δεδομένων που μας αφορά, σχετικά με την επικείμενη αδειοδότηση και λειτουργία της ΕΔΕΜ ως Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, αυτοδιαχειριζόμενου από τους δημιουργούς. Προσδοκούμε από την ηγεσία του Υπουργείου να αδειοδοτήσει το συντομότερο δυνατό το νέο Οργανισμό μας, μετά τη μακροχρόνια δοκιμασία και εκμετάλλευση που έχουμε υποστεί, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί απέναντί μας και ο κ. Πρωθυπουργός.
Επισημαίνουμε τέλος, ότι η στοιχειώδης δεοντολογία υπαγορεύει στην ορισθείσα Πρόεδρο της Επιτροπής την αποχή της από τα καθήκοντα αυτά ή στην κα Υπουργό την αντικατάστασή της, ενόψει των όσων έχουν προηγηθεί και έχουν επιφέρει έναν ισχυρό κλονισμό της αμεροληψίας και της εμπιστοσύνης που απαιτείται. Και τούτο αφού είναι γνωστό ότι παρά τον εποπτικό ρόλο που της είχε ανατεθεί στο παρελθόν, εξελίχθηκε σκανδαλωδώς για εμάς και την έννομη τάξη η υπόθεση ΑΕΠΙ Α.Ε.. Επιπροσθέτως, τίθεται θέμα ηθικού τουλάχιστον ασυμβίβαστου εξαιτίας της ιδιότητας που επιγενομένως προσέλαβε, στις τάξεις Οργανισμού που ανταγωνίζεται το εγχείρημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων δημιουργών αλλά και του μεγαλύτερου μέρους του ξένου ρεπερτορίου.
Αναμένουμε από την κα Υπουργό, την ενημέρωσή μας, τη συμμετοχή μας στη νομοθετική πρωτοβουλία και κυρίως, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας με την άμεση αδειοδότηση της ΕΔΕΜ.
H διαμαρτυρία του ΟΠΙ
Έντονες διαμαρτυρίες, ωστόσο, εξέφρασε, μέσω ανακοίνωσής του, και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) ο οποίος καταγγέλλει πως η σύσταση της νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ παράλληλα παραβιάζει τα δικαιώματα του ΟΠΙ, καθώς, επί της ουσίας, καταργεί τον ρόλο του.
«Η σύσταση της ανωτέρω επιτροπής, χωρίς καμία προγενέστερη συνεννόηση με τη διεύθυνση ή/και διοίκηση του ΟΠΙ, έρχεται σε αντίθεση με τη διάταξη του άρθρου 69 του ν. 2121/1993 περί σύστασης του ΟΠΙ, όπου προβλέπεται ρητά ότι ο ΟΠΙ έχει "τη νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων" και του α. 2 του ΠΔ 311/1994 στο οποίο ορίζεται ότι στους σκοπούς του ΟΠΙ περιλαμβάνεται "Η νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής Ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του ΥΠΠΟ και το Γραφείο Νομοθετικού Συντονισμού του υπουργείου Πολιτισμού"» αναφέρει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει με νόημα:
«Με βάση τα ανωτέρω, η διαδικασία σύστασης και η λειτουργία της συγκεκριμένης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής θεωρούμε ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αρμοδιοτήτων του ΟΠΙ, της ιστορίας και της λειτουργίας του, οδηγεί σε εν τοις πράγμασι παράκαμψη του θεσμικού του ρόλου, σε ματαίωση μιας βασικής αποστολής του, σε δυσλειτουργία και απαξίωσή του, αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία και δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της πνευματικής ιδιοκτησίας στη χώρα μας».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr