Διαγωνισμός ζωγραφικής «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου»: Το μήνυμα αλληλεγγύης και οι νικήτριες
Το ethnos.gr βρέθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων του Διαγωνισμού ζωγραφικής: «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου», στο πλαίσιο του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας 2019-2020» - Με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και συγκίνηση ο Διεθνής παιδικός πολιτιστικο-εκπαιδευτικός διαγωνισμός ζωγραφικής με τίτλο «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας 2019-2020» από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Γονείς, παιδιά, οι μικροί ζωγράφοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και πλήθος κόσμου έδωσαν το «παρών» στο Ζάππειο το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, όπου έγινε η τελετή βράβευσης για τον διαγωνισμό «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου», γενικός χορηγός του οποίου ήταν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.
Στην Α΄ φάση του εν λόγω διαγωνισμού συμμετείχαν 300 νέοι, νέες και παιδιά από επτά χώρες της διασποράς (Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν), την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Β΄ και τελική φάση του διαγωνισμού έλαβε χώρα στην Αθήνα, και σε αυτήν έλαβαν μέρος 14 νέοι και νέες, από τις προαναφερόμενες χώρες.
Οι 14 φιναλίστ που διεκδίκησαν με τα χρώματα και τα πινέλα τους τις 3 πρώτες θέσεις ήταν οι: Λεϊλί Χασάνοβα (Αζερμπαϊτζάν), Αρμέν Κοσογιάν (Αρμενία), Μαρία Πολίτοβα (Γεωργία), Βικτωρία Μπαλακάι (Καζακστάν), Αγγελική Χρήστου και Αγγελική Γεωργίου (Κύπρος), Βερονίκα Μουρατίδη και Δήμητρα-Ολυμπία Μαλαθούνη (Ελλάδα), Σεβίλια Κόμιτς (Ουζμπεκιστάν), Όρινα Μπίλα (Ουκρανία), Αγγελίνα Πλιουσκό, Ρουσλάν Χρίστοφ, Αναστασία Βασάεβα και Βικτωρία Χόμουτοβα (Ρωσία).
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους: ο συντονιστής του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, ο πρέσβης κ. Ηλίας Κλης, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας Ρωσσοτρούντνιτσεστβο στην Ελλάδα, διευθυντής του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα κ. Α.Μ. Χομένκο, η προϊσταμένη διεύθυνσης Ευρώπης της ΓΓΑΕ κ. Ευανθία Παπαδάτου, η οποία και διάβασε το μήνυμα του Γιάννη Χρυσουλάκη - Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού- η εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας κ. Μελίνα Λεόνοβα, η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κ. Βασιλική Νίκα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, Μιχάλης Μαγειρίας, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας κ. Ευγενία Κοτανίδου, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας κ. Μαρία Λάζαρη, η κ. Ευγενία Ποπόβα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας κ.αλ.
«Η Ελλάδα δεν είναι τόπος είναι τρόπος και τούτο αποτελεί το κεντρικό μας μήνυμα στον οικουμενικό ελληνισμό»
Ο πρέσβης κ. Ηλίας Κλης ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για αυτή την πρωτοβουλία που φέρνει κοντά την Ελλάδα με τη Ρωσία, συμπληρώνοντας τις δράσεις του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας 2019-2020», ενώ σημείωσε ότι αν και ο διαγωνισμός έχει νικητές, στην ουσία κερδισμένοι είμαστε όλοι από αυτή την ωραία προσπάθεια.
Η κ. Ευανθία Παπαδάτου σημείωσε: «Η δράση αυτή αναδεικνύει τη σημασία που δίνουμε όλοι μας στους κρίκους που συνδέουν τη νέα γενιά με την πολιτιστική και εθνική μας ταυτότητα, την ελληνική γλώσσα, της ιστορία και τον πολιτισμό μας. Αυτά τα στοιχεία είναι οι διαχρονικοί πυλώνες στις σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών και εγγυώνται την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών (...) τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό δημιούργησαν έναν μικρό θησαυρό. Εμείς πρεσβεύουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι τόπος είναι τρόπος και τούτο αποτελεί το κεντρικό μας μήνυμα στον οικουμενικό ελληνισμό».
Εκατό έργα των παιδιών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό εκτέθηκαν στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου, το Σάββατο 12/10, από τις 10.00 έως τις 20.00.
Οι τρεις νικήτριες από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδα
Το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό ζωγραφικής πήρε η 14χρονη Αναστασία Βασάεβα από τη Ρωσία με τη ζωγραφιά «Family» (Οικογένεια), το δεύτερο βραβείο πήγε στην 12χρονη Λεϊλή Χασάνοβα από το Αζερμπαϊτζάν, που ζωγράφισε τη Σαντορίνη και το τρίτο βραβείο πήγε στην 14χρονη Δήμητρα-Ολυμπία Μαλαθούνη από την Ελλάδα που ζωγράφισε ένα υπέροχο ελληνικό τοπίο. Φυσικά όλα τα παιδιά που συμμετείχαν είναι νικητές, καθώς κατάφεραν να απεικονίσουν με χρώματα και γραμμές την Ελλάδα που βλέπουν με τα μάτια της ψυχής τους.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του διαγωνισμού τα παιδιά θα επισκεφθούν την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ για την υλοποίηση της Δράσης «Σχεδίασε την Ελλάδα» στο Σούνιο, οι συμμετέχοντες και οι καλεσμένοι του διαγωνισμού θα επισκεφτούν το Σούνιο και θα ζωγραφίσουν το τοπίο.
Δείτε τους πίνακες των τριών νικητών:
Τα έργα παρουσιάστηκαν στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, που αποτελούνταν από γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Ρωσία: Παύλος Αρζουμανίδης – Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Συλλόγου Ζωγράφων, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Νέστεροφ Γιούρι - διευθυντής της καλλιτεχνικής ένωσης «Κάνουμε τον κόσμο πολύχρωμο», Νεστέροβα Γιεβγκένια – καθηγήτρια της παιδικής σχολής τεχνών «Βιτάλι Χοντός», Ζβονάρεβα Όλγκα - διευθύντρια του Κέντρου ανάδειξης και ανάπτυξης των ταλέντων των παιδιών και της νεολαίας «Πεδίο ταλέντου», Σβετλίτσνι Αλεξάντρ – Υπεύθυνος του προγράμματος «Τα παιδιά του Ροστόφ ζωγραφίζουν το Ροστόφ, Γιώργος Μπότσος - δημιουργός κόμικς και εικαστικός, Μαρίνα Στελλάτου - εικαστικός, Ρένα Μάνθου-Κουτσούδη - εικαστικός και πρόεδρος του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Ηλιόπουλος - συγγραφέας.
Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας
Ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2011 και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ελληνικής διασποράς στη Ρωσική Ομοσπονδία (πάνω από 90.000 άτομα). Η οργάνωση συντονίζει τις δραστηριότητες των 59 ελληνικών Συλλόγων, συμμετέχει στο ελληνικό κίνημα των χωρών της ΚΑΚ και του παγκόσμιου ελληνισμού.
Ανάμεσα στους στόχους της Ομοσπονδίας είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθήκων για τη διατήρηση της ελληνικότητας, η διατήρηση και η ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, των παραδόσεων και της γλώσσας, η ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας με άλλα έθνη και λαούς της Ρωσίας. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, επιχειρηματίας και δημόσιος παράγοντας, μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας.
Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη
Ιδρύθηκε το 2000. Το Ίδρυμα υλοποιεί πλήθος φιλανθρωπικών έργων και διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, συμβάλλοντας ενεργά στην πρόοδο και την ανάπτυξη σε σημαντικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, οι επιστήμες, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η κοινωνική ευημερία των πολιτών. Το συνολικό ποσό των φιλανθρωπικών δωρεών ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ ετησίως. Το Ίδρυμα υποστηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα Πανεπιστήμια της Ρωσίας και της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα.
Στις 3 Απριλίου 2015 το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη σύναψε σύμβαση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υποστήριξη του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών.
Στις 20 Μαΐου 2016 το Ίδρυμα υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ: της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr