Ο Μπίλι Ζέιν στη Θεσσαλονίκη
O ελληνικής καταγωγής αστέρας του Χόλιγουντ συμμετέχει με την ιδιότητα του εικαστικού στην 4η International Contemporary Art Fair, παρουσιάζοντας πίνακες μεγάλων διαστάσεων με στοιχεία αφαιρετικού εξπρεσιονισμού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο «Τιτανικός» τού χάρισε απίστευτη αναγνωρισιμότητα και αποκάλυψε ένα ακόμη ταλέντο του, τη ζωγραφική. Ήταν τότε, που χρειάστηκε να μείνει για επτά μήνες σε μια απομακρυσμένη ακτή στο Μεξικό και αναζητούσε τρόπους να αξιοποιεί τον χρόνο του, καθώς τα γυρίσματα γινόταν πάντα νύχτα. Σήμερα, ο ελληνικής καταγωγής, Μπίλι Ζέιν δεν είναι μόνο ένας πολύ γνωστός αστέρας του Χόλυγουντ, αλλά και ένας πετυχημένος εικαστικός, με τα έργα του να έχουν στοιχεία αφαιρετικού εξπρεσιονισμού και να φιλοξενούνται σε γκαλερί στο Λος Άντζελες, το Μαϊάμι, το Λονδίνο και το Μιλάνο.Εδώ και λίγες μέρες ο Ζέιν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά, καθώς είναι τιμώμενος καλλιτέχνης στην 4η Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, Art Thessaloniki Fair.
Η έκθεση διοργανώνεται από την ΔΕΘ-Helexpo και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Art Thessaloniki, Παντελή Τσάτση από τις 21 ως τις 24 Νοεμβρίου. Συμμετέχουν σε αυτήν 38 γκαλερί από την Ελλάδα και 11 χώρες, με πάνω από 500 καλλιτέχνες και περισσότερα από 600 έργα.
«Ανακάλυψα το πάθος μου για τη ζωγραφική πριν από περίπου 25 χρόνια και θα έλεγα ότι ο χαρακτήρας μου βγαίνει ταυτόχρονα στο σινεμά και στην ζωγραφική. Παίζω με ένταση και δημιουργώ έργα με ένταση. Φαίνεται πως αυτό είναι γραμμένο στο DNA μου. Όταν άρχισα να ζωγραφίζω η κίνηση του χεριού μου ήταν οικεία, σαν να έπαιζα στον κινηματογράφο» δήλωσε ο Μπίλι Ζέιν πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου.
Ο αλαζονικός αρραβωνιαστικός της νεαρής Ρόουζ (Κέιτ Γουίνσλετ) στον «Τιτανικό» του Τζέιμς Κάμερον δέχτηκε πρόσκληση πριν από περίπου έναν χρόνο από τον Παντελή Τσάτση και τη συνεργάτιδά του Ειρήνη Βανταράκη να έρθει στη Θεσσαλονίκη για να πάρει μέρος στην Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης και την αποδέχτηκε ασμένως.
Στην Art Thessalolniki παρουσιάζει έργα μεγάλων διαστάσεων, με εμφανή τα στοιχεία του εξπρεσιονισμού, ενώ όπως ανέφερε του αρέσει να δημιουργεί τους πίνακές του σε εξωτερικούς χώρους με το φυσικό φως της μέρας, σε απομακρυσμένες περιοχές και μέσα σε απόλυτη ηρεμία. Πολλές φορές δε, χρησιμοποιεί και ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτή ακριβώς την ηρεμία βγάζει προς τα έξω, καθώς είναι ήρεμος, μιλάει αργά και καθαρά, καταλαβαίνει πολύ καλά τα ελληνικά και τα μιλάει ικανοποιητικά, είναι ευγενικός και προσιτός. Δήλωσε ότι η πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του αφήνει πολύ θετικές εντυπώσεις, ότι του αρέσει που τα έργα του εκτίθενται στην Ελλάδα και ότι η ζωγραφική είναι μια παράλληλη απασχόληση με τον κινηματογράφο. Στο παρελθόν είχε πει σε συνέντευξή του ότι τις ώρες που ζωγραφίζει νιώθει πως σκάβει τη γη κι άλλες πάλι φορές πως δεν πατά στο πάτωμα, αλλά βρίσκεται πάνω από αυτό, σε ένα άλλο επίπεδο.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, είπε ότι η 4η Art Thessaloniki έφτασε αισίως τον 4ο χρόνο και ότι «πρόκειται χωρίς υπερβολή για το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός αυτού του τύπου στη νοτιοανατολική Ευρώπη». «Η Θεσσαλονίκη υπήρξε ανέκαθεν εστία πολιτισμού, ένα σταυροδρόμι διαφορετικών καλλιτεχνικών ρευμάτων και επιρροών και υπό το πρίσμα αυτό ήταν η καλύτερη επιλογή για τη φιλοξενία της Έκθεσης. Άλλωστε η Art Thessaloniki ξεκίνησε ως ένας θεσμός που ενδυναμώνει τον διάλογο, την καλλιτεχνική κινητικότητα, τις προκλήσεις για καινοτομία, τις καλλιτεχνικές γειτνιάσεις και κυρίως την κατανόηση της διαφορετικότητας των πολιτισμικών φαινομένων», δήλωσε.
Ο Παντελής Τσάτσης εστίασε στην ενότητα της έκθεσης που τιτλοφορείται «Unexpected Dialogue», το οποίο φέρνει σε εικαστική «συνομιλία» κεραμικά έργα του Pablo Picasso και ζωγραφικά έργα του Mice Jankulovski από τη Βόρεια Μακεδονία. Η ενότητα αυτή παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Museum of Drawing Skopje με επιμελητή τον καθηγητή στο ΕΚΠΑ, Μάνο Στεφανίδη.
Η WAVA (World Association of Visual Arts), ένας εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε για να ενώσει άτομα και ιδρύματα παγκοσμίως, με κοινό έδαφος τις εικαστικές τέχνες, θα απονείμει μαζί με την 4η Art τρία βραβεία: για τον Καλύτερο Επιμελητή, τον Καλύτερη Γκαλερί και τον Καλύτερο Καλλιτέχνη. Επιπλέον, η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, θεσπίζει για πρώτη φορά μια θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο «MATAROA», με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών, ηλικίας μέχρι 33 χρόνων και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr