Ξενάγηση σε θησαυρούς στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών
Διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του σπουδαίου νεοέλληνα γλύπτη, Δημήτριου Φιλιππότη, από το ΠΙΟΠ. Περιλαμβάνει ξεναγήσεις στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και σε δημόσια γλυπτά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Έναν από τους σπουδαιότερους νεοέλληνες γλύπτες θα γνωρίσει το κοινό, μέσα από περιήγηση στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και στον Εθνικό Κήπο. Ο Δημήτριος Φιλιππότης (1834-1919) με καταγωγή από τον Πύργο της Τήνου ανήκει στη γενιά εκείνη των καλλιτεχνών που μαζί με τον Νικόλαο Γύζη και τον Νικηφόρο Λύτρα αποφοίτησαν από το Σχολείο των Τεχνών, ενώ στη συνέχεια, έκανε ανώτερες σπουδές στην Ρώμη. Ο Φιλιππότης έδωσε νέα πνοή στην τέχνη της γλυπτικής που μέχρι τότε διέπονταν από την συμπαγή φιλοσοφία του κλασικισμού.
Τα έργα του έχουν μια αύρα ρεαλισμού,. Ανάλαφρες γραμμές, κίνηση και όμορφες μορφές, στις οποίες συνυπάρχουν η ανατομική τελειότητα με την ανατομία του ψυχικού κόσμου. Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατό του το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει δύο δράσεις αφιερωμένες στη μνήμη του, ως συνέχεια της έκθεσης «Δημήτριος Φιλιππότης Τήνιος εποίει», που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου.
Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, η επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, στο τμήμα Ιστορίας και αρχαιολογίας του ΕΚΛΠΑ, Ευθυμία Μαυρομιχάλη, θα ξεναγήσει το κοινό σε ταφικά μνημεία και ελεύθερα γλυπτά του καλλιτέχνη, στην Αθήνα. Στο Α΄ Νεκροταφείο θα δείξει τα ταφικά μνημεία της οικογένειας Αβέφωρ, Κούππα, Τσοποτού, της Μαρίας Κασσιμάτη, του Εμμανουήλ Ευστρατίου, κ.ά.
Στη συνέχεια θα γίνει περιήγηση σε γλυπτά δημόσιων χώρων της Αθήνας, με αφετηρία το εμβληματικό άγαλμα του Ξυλοθραύστη, δίπλα στον Μικρό Ψαρά στο Ζάππειο. Γνωστά έργα του είναι επίσης το Παιδί με σταφύλια στην Πλατεία Συντάγματος, ο Θεριστής, η Οπωροπώλις και η Άρτεμις με σκύλο στον κήπο του ΚΑΤ στην Κηφισιά, τα δύο επιβλητικά λιοντάρια στην σκάλα της Βίλας Καζούλη στην Κηφισιά, κ.ά., ενώ γλυπτά του βρίσκονται επίσης στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, στην Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Νεκροταφείο Πειραιά και φυσικά στη γενέτειρά του, την Τήνο.
Ο Δημήτρης Φιλιππότης ήταν γιος του μαρμαρογλύπτη και εμπειρικού αρχιτέκτονα, Ζαχαρία Φιλιππότη και για αρκετό καιρό συμμετείχε στην ανέγερση του καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος. Στην αθωνική πολιτεία έμεινε από τα 13 του και για σχεδόν έξι χρόνια και στη συνέχεια αποφάσισε να κάνει ανώτερες σπουδές. Το 1870 βρέθηκε στην Αθήνα και δούλευε στο εργαστήριο του Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του Γιαννούλη, ενώ το 1872 άνοιξε δικό του εργαστήριο και φιλοτέχνησε πέντε έργα με τα οποία συμμετείχε στην έκθεση των Ολυμπίων (μια επίσημη κρατική διοργάνωση στην οποία είχαν την δυνατότητα οι Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου αιώνα να δείξουν τη δουλειά τους). Τρία από τα έργα του αυτά, ο Ξυλοθραύστης, ο Μικρός Ψαράς και ο Θεριστής, αποτελούν σταθμό στη νεοελληνική γλυπτική.
Δημιούργησε αριστουργήματα με θεματογραφία εμπνευσμένη από την καθημερινότητα απλών ανθρώπων, με ρωμαλεότητα και χάρη, μακριά από τα στερεότυπα του κλασικισμού, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως η παράδοση της οικογένειας Φιλιππότη στην γλυπτική, συνεχίζεται ως σήμερα με τους απογόνους του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Αθήνα και στην Τήνο. Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 18.00, στο κτίριο της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων θα γίνει επιστημονική εκδήλωση στην μνήμη του Δημήτρη Φιλιππότη, όπου ειδικοί θα αναλύσουν την συμβολή του στην εξέλιξη της νεοελληνικής γλυπτικής και θα παρουσιάσουν μια οικογένεια που μετρά επτά γενιές στην τέχνη του μαρμάρου.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr