Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ: «Τ' είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα»
Τον ασκό του Αιόλου ξανανοίγει η απόφαση κατά πλειοψηφία του νέου Δ.Σ. του «αμαρτωλού» Ταμείου να εγκριθεί η χρηματοδότηση με ποσό περίπου 100.000 ευρώ του πρόσφατου συνεδρίου της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ. «Παρανομία» καταγγέλλουν τα 3 εκ των 7 μελών του Δ.Σ. που καταψήφισαν την απόφαση. Χρονικό των πρόσφατων εξελίξεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Θυμάστε το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού; Αυτό που είχε χαρακτηριστεί «αμαρτωλό» και «μικρό ΚΕΕΛΠΝΟ» μετά από έρευνα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) η οποία είχε καταδείξει κακοδιαχείριση ετών από τις εκάστοτε διοικήσεις, δηλαδή μεταξύ άλλων «πληρωμές για δαπάνες μη νόμιμες και εκτός σκοπού του Ταμείου» ύψους 45,5 εκατ. ευρώ καθώς και ότι από το 2005 ως το 2016 δαπανήθηκαν 2.859.019,54 ευρώ για κάλυψη εξόδων απολύτως άσχετων με τους σκοπούς του Ταμείου; Η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού πάντως δεν το θυμάται κατά τα φαινόμενα ούτε αυτό, ούτε τι περιλάμβανε η έκθεση των ελεγκτών που βρίσκεται εδώ κι ένα χρόνο στα χέρια της Δικαιοσύνης. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί ανέχεται ένα…deja vu, μία απόφαση κατά πλειοψηφία του νέου Δ.Σ. του Ταμείου να εγκριθεί η χρηματοδότηση του πρόσφατου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠΠΟ από το Ταμείο με ένα ποσό περίπου 100.000 €.
Το ποσό που εγκρίθηκε αφορά σε μεταφορικά και διαμονή συνέδρων, φαγητό, τήρηση πρακτικών κλπ. Υπέρ του να δοθεί για την κάλυψη αυτών των εξόδων, ψήφισαν τέσσερα από τα επτά μέλη του νέου διευρυμένου με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Δ.Σ. του Ταμείου, βαφτίζοντας «πολιτιστική εκδήλωση» το συνέδριο ενός συνδικαλιστικού οργάνου. Τα υπόλοιπα τρία μέλη του Δ.Σ. όμως (ο πρόεδρος του Ταμείου Θανάσης Στεργίου, η γενική γραμματέας Εύα Γιατρουδάκη και ο αντιπρόεδρος Λευτέρης Λίτσος) όχι μόνον καταψήφισαν την απόφαση αλλά με ανοιχτή τους επιστολή την κατήγγειλαν ως «νομικά, ηθικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτη». Γιατί; Διότι «οι πόροι του Ταμείου προέρχονται αποκλειστικά από δημόσιο χρήμα προς όφελος των υπαλλήλων για συγκεκριμένους σκοπούς στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων».
Και έχουν δίκιο, διότι:
- Όπως πιστοποιεί το οριστικό πόρισμα Διαχειριστικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας δεν μπορεί να χρηματοδοτεί την κάλυψη δαπανών της Ομοσπονδίας Εργαζομένων. Μάλιστα, το 2016 η τότε διοίκηση του Ταμείου είχε χρηματοδοτήσει το 12ο συνέδριο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και το πόρισμα του Γ.Λ.Κ. προχώρησε στον καταλογισμό της χρηματοδότησης, ζητώντας την επιστροφή του ποσού των 211.838,29 ευρώ που είχαν διοχετευτεί από το Ταμείο για εκείνο το συνέδριο. (συν. 1)
- Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, που ισχύει με απόφαση της τέως ηγεσίας του ΥΠΠΟ (η οποία είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 2868/5.7.2019), η επιχορήγηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων δεν εμπίπτει στους σκοπούς του Ταμείου. (συν. 2)
- Η επιχορήγηση που έχει δοθεί στο Ταμείο για το 2019 με απόφαση της τέως ηγεσίας του ΥΠΠΟ, αφορά σε πολύ συγκεκριμένες δαπάνες του Ταμείου (μισθοδοσία, παιδικός σταθμός, πολιτιστικές εκδηλώσεις του ίδιου του Ταμείου, παιδικές κατασκηνώσεις). (συν. 3)
Τα τρία μέλη του νέου Δ.Σ. που συνυπογράφουν την καταγγελία σημειώνουν ότι «μετά τις αντιδράσεις μας, οι τέσσερις σύμβουλοι που όλως τυχαίως προέρχονται από την παράταξη της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚ), δικαιολόγησαν την απόφασή τους για τη δαπάνη αυτή, υποστηρίζοντας ότι το συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ ήταν μία πολιτιστική εκδήλωση, αφού είχε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή. (…)»
Τα πιο πρόσφατα κεφάλαια της υπόθεσης
Ας θυμηθούμε τι συνέβη με το ΤΑΥΠΥΠΠΟ μετά τον έλεγχο που διεξήγαγαν για της δράση του Ταμείου από το 2000 ως το 2016 οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την έκθεση με τα 22 «ύποπτα» ευρήματα που είχαν διαβιβάσει στη Δικαιοσύνη πέρυσι.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019
- Το υπουργείο Πολιτισμού υπό την πρόσφατη τότε ηγεσία της Λίνας Μεδώνη με νομοθετική ρύθμιση θέτει υπό καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, ανταποκρινόμενο και σε αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο. Κι αυτό παρότι μόλις πριν από λίγους μήνες, με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, το Ταμείο είχε αποκτήσει διαφάνεια και λογοδοσία μπαίνοντας σε τροχιά εξυγίανσης
- Ο τέως υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής (που είναι και ο άνθρωπος που είχε αναλάβει εδώ και μήνες να «τρέξει» προσωπικά τη διαλεύκανση της «αμαρτωλής» ιστορίας αυτού του Ταμείου), θέτει προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ σειρά ερωτημάτων και μεταξύ άλλων: Α) Γιατί η υπουργός, η οποία δεν φρόντισε ποτέ να ελεγχθεί το Ταμείο στο παρελθόν αν και επί πολλά χρόνια και με διαφορετικές κυβερνήσεις γενική γραμματέας του Υπουργείου, το οδηγεί τώρα σε εκκαθάριση, τη στιγμή που εξελίσσεται πολύπλευρη δικαστική έρευνα; Β) Γιατί το Ταμείο τίθεται τώρα σε εκκαθάριση, τη στιγμή που με ΦΕΚ της προηγούμενης κυβέρνησης αποκτά διαφάνεια και λογοδοσία, με Γενική Συνέλευση που εκλέγει τη διοίκηση και Εξελεγκτική Επιτροπή που την ελέγχει, σε αντίθεση με το ανεξέλεγκτο καθεστώς και την ασυδοσία του παρελθόντος;
- Αποπέμπεται η μέχρι πρότινος διευθύντρια του Ταμείου Αναστασία Κουτσή «Η Διευθύντρια του Ταμείου Αλληλοβοηθείας ήταν συγχρόνως, μέχρι χθες που επαύθη, ελέγχουσα και ελεγχομένη. Αυτό φαίνεται ήταν μία συνήθεια. Διότι ήταν Διευθύντρια στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας και συγχρόνως Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδικού Σταθμού του Υπουργείου», λέει η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί (5/9). Η κα Κουτσή, η οποία είχε αποκαλύψει υποθέσεις κακοδιαχείρισης του παρελθόντος, δηλώνει σε συνέντευξή της στη Φωτεινή Λαμπρίδη «ανέλαβα να διαχειριστώ την καθημερινότητα του Ταμείου (σ.σ. αφού είχε είχε ήδη ολοκληρωθεί ο Έκτακτος Διαχειριστικός Έλεγχος του Γ.Λ.Κ.), ερχόμενη αντιμέτωπη από την αρχή κιόλας με μία σειρά σοβαρών προβλημάτων. Κατέγραψα ένα σύνολο αρχείων τα οποία δεν βρέθηκαν παρότι αναζητήθηκαν στους χώρους και την αποθήκη του Ταμείου ούτε παραδόθηκαν παρά τις έγγραφες οχλήσεις στους ασκούντες τη διαχρονική διοίκηση του ΤΑΥΠΥΠΠΟ. Πρόκειται για αρχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΤΑΥΠΥΠΠΟ, δηλαδή Πρακτικά Συνεδριάσεων ΔΣ, Βιβλία Πρωτοκόλλου, αρχεία Β/Ν σταθμού και οικονομικών υποχρεώσεων του Ταμείου προς τρίτους»
- Ο Γιάννης Τσακοπιάκος, επί δεκαέξι χρόνια πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, συνδικαλιστής της ΔΗ.ΣΥ. (πρώην ΠΑΣΚΕ) και νυν πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού ορίζεται από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μέλος της Ομάδας Εργασίας που συγκροτείται «για τον έλεγχο συνθηκών εργασίας καθώς και των κτηριακών εγκαταστάσεων των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», παρότι σε βάρος του εκκρεμεί εντός του ΥΠΠΟ Πειθαρχικό για την «επί οκτώ μήνες αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία του». Τότε πηγές του ΥΠΠΟ σπεύδουν να θυμίσουν ότι με την αλλαγή κυβέρνησης και συγκεκριμένα κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου από την κα Μενδώνη, ο κος Τσακοπιάκος είχε καθίσει παράπλευρα στο τραπέζι με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, λέγοντας σε θριαμβευτικό τόνο «επιστρέφουμε».
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019
- Η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ασκεί ποινική δίωξη σε βάρος 17 ατόμων που είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού τη χρονική περίοδο 2012-2014. Η δίωξη αφορά σε πέντε κακουργήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.
- Ο νέος διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης (η τοποθέτηση του οποίου είχε προταθεί από το υπουργικό συμβούλιο και εγκριθεί τον Σεπτέμβριο με τη θετική γνώμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι ως εκ τούτου πρόσωπο που χαίρει της εκτίμησης της Ν.Δ. πλήρως), στέλνει δελτίο Τύπου, «επικυρώνοντας» την άσκηση των ποινικών διώξεων από την κυρία Τουλουπάκη.
- Επίκαιρη ερώτηση καταθέτει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: «Εκροή χρημάτων από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Υπουργείου Πολιτισμού στα γραφεία των πρώην Υπουργών και της Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου». «Πώς δικαιολογούνται οι εκροές εκτός σκοπού του Ταμείου ποσών προς τα γραφεία των τότε υπουργών αλλά και το γραφείο της ως Γ.Γ. του υπουργείου;» είναι το βασικό ερώτημα που απευθύνει ο κ. Σκουρολιάκος στην σημερινή υπουργό-που υπήρξε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 1999-2004, καθώς και μεταξύ 2009-Ιανουαρίου 2015). Η υπουργός απαντά ότι «δεν συνηθίζω να απαντώ σε υποκινούμενα δημοσιεύματα που δημιουργούν εντυπώσεις» και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ανακυκλώνει» διαρκώς το σκάνδαλο της κακοδιαχείρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας προκειμένου «να στήσει ένα ακόμα πολιτικό σκάνδαλο»
- Επίκαιρη ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, για τον διορισμό του πρώην, αλλά «διαχρονικού» προέδρου του Ταμείου (2002-2017), Γ. Τσακοπιάκου, στην ομάδα εργασίας του ΥΠΠΟ για τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων, κάνοντας λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» και σχολιάζοντας δήλωση της κας Μενδωνη στη Βουλή σύμφωνα με την οποία επέλεξε τον κ.Τσακοπιάκο για τη θέση, βάσει πρότασης της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ. «Μην κρύβεστε πίσω από τους συνδικαλιστές», της λέει ο κ. Γρηγοριάδης, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα της απόφασης που υπέγραψε η υπουργός είναι «ένας άνθρωπος που τελεί υπό δικαστική διερεύνηση να αναλάβει πάλι μια θέση ευθύνης». «Εξακολουθεί να υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν θα τον πω εγώ ένοχο», τονίζει μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.
- Διεξάγεται το 13ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ στο οποίο παρίσταται σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ (Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και οι δύο γενικοί γραμματείς Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου και Σύγχρονου Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης). Τις εργασίες ανοίγει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ Γιάννης Τσακοπιάκος που από το συνεδριακό βήμα παραδέχεται ότι κατηγορείται για πέντε κακουργήματα στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για τα πλαστά δάνεια προς υπαλλήλους την περίοδο 2012-2014, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για «κατασκευασμένες κατηγορίες». Λίγο αργότερα προπηλακισμούς δέχεται η Αναστασία Κουτσή, τέως διευθύντρια του Ταμείου Αλληλοβοήθειας την περίοδο 2018-2019 (παύτηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη), όταν κατά την τοποθέτησή της κάνει έκκληση προς τα ηθικά στοιχεία να υπάρξει αυτοκάθαρση έστω κι αυτή την ώρα. Φωνές και ύβρεις δέχεται και ο Στάθης Γκότσης (της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στο ΥΠΠΟ) όταν θετει ερωτήματα για τα πλαστά δάνεια και τις παράξενες διαδρομές χρηματικών ποσών μεταξύ Ταμείου Αλληλοβοήθειας και ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019
- Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη αποφασίζει τη διεύρυνση (από 5μελές σε 7μελες) της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, με τον διορισμό δύο επιπλέον μελών. Με την απόφαση αυτή «δίπλα στους Γ. Τζανάκη και Π. Σταθουλόπουλο, προστέθηκαν άλλοι δύο συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΠ/ΠΑΣΚ, οι Γ. Βαφειάδης και Π. Γρίλλιας. Έτσι το όργανο ελέγχεται πλήρως από στελέχη της παράταξης από την οποία προέρχονται οι Γιάννης Τσακοπιάκος και Γιώργος Βλαντής, πρόεδρος και διευθυντής επί 15ετία του ελεγχόμενου για σωρεία αδικημάτων Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού» καταγγέλει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση των Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, εκφράζοντας την απορία γιατί η υπουργός προέβη σ αυτή την κίνηση εφόσον «σε ένα μήνα το ΔΣ αυτό θα αντικατασταθεί από τον εκκαθαριστή;»
- Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων με ανακοίνωσή του ζητά (ματαίως όπως αποδεικνύεται) να αποσυρθεί ή να μην ψηφιστεί το άρθρο 19 «Θέση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ σε εκκαθάριση» που εντάσσεται στο αθλητικό νομοσχέδιο. Ο Σύλλογος ζητά ουσιαστικά να μην μπει σε «εκκαθάριση» ή «λύση» το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι ποινικές εκκρεμότητες, ώστε να είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης όλα τα σχετικά δεδομένα.
- Σε συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου, «αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από τα 4 άτομα του νέου συσχετισμού, να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης και τελικά να εγκριθεί η χρηματοδότηση του πρόσφατου συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ από το Ταμείο με ένα ποσό περίπου 100/000 €», καταγγέλουν σε ανοιχτή επιστολή τους τα τρία μέλη του διευρυμένου Δ.Σ. Οι ίδιοι στην επιστολή τους γράφουν: «Όταν έγινε γνωστή η κίνηση αυτή της Λ. Μενδώνη αναρωτιόμασταν: Γιατί η Υπουργός αλλάζει τη σύνθεση του ΔΣ, ενώ υποτίθεται ότι σε ένα μήνα το ΔΣ αυτό θα αντικατασταθεί από τον εκκαθαριστή; Να υποθέσουμε ότι και ο εκκαθαριστής – που σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επίσης θα διορίσει η Υπουργός - θα προέρχεται επίσης από τα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΥΠ, για να «κλείσει» ο κύκλος – και με την ελπίδα (τους) ότι «εκκαθάριση εν λειτουργία» θα σημάνει απλώς το να κουκουλωθούν οι υποθέσεις του Ταμείου και να βρεθεί ένα αθόρυβος τρόπος να βρεθεί η ΠΟΕ να ροκανίζει ξανά την επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ στο όνομα των εργαζόμενων; Μήπως γι’ αυτό στο συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ δεν ειπώθηκε ούτε λέξη για το τι βλέπει η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ για την επόμενη μέρα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, μετά την εκκαθάριση; Μάλλον θα ξέρουν κάτι παραπάνω –βλέπετε οι υπόγειες διαδρομές καλά κρατούν…»
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr