Πνευματικά δικαιώματα: Υπέρ των δημιουργών η Oλγα Κεφαλογιάννη
Η βουλευτής της Ν.Δ. κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα της οριστικής διευθέτησης του θέματος των Πνευματικών Δικαιωμάτων προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Και ως θέμα εσωτερικής διαφωνίας που προοιωνίζεται εσωκομματική ρήξη στο κομμάτι του Πολιτισμού, στη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να αναγνώσει κάποιος από σήμερα αυτό που αφορά στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και στην ολιγωρία του υπουργείου Πολιτισμού να υπογράψει για την αδειοδότηση της αυτοδιαχειριζόμενης Ενωσης Δικαιούχων Εργων Μουσικής: προλαμβάνοντας τις εξελίξεις η βουλευτής τη Ν.Δ.(και πρώτη σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών, ας επισημάνουμε) Ολγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετική ερώτηση με τίτλο «Αμεση ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων».
Οπως αναφέρει η κυρία Κεφαλογιάννη, η οποία ως υπεύθυνη Πολιτισμού όλη την περίοδο πριν αναλάβει η Ν.Δ. τη διακυβέρνηση είχε ασχοληθεί εντατικά με το ζήτημα:
«Οπως επανειλημμένα είχαμε αναδείξει κατά την προηγούμενη περίοδο ως αντιπολίτευση, οι αναποτελεσματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησαν σε επισφάλεια τις εισπράξεις των δημιουργών και σε πλήρη σύγχυση τους χρήστες.
»Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί άμεσα το ζήτημα της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και σε ορθή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/26/ΕΕ, θεραπεύοντας πλήρως τις αστοχίες του παρελθόντος, διασφαλίζοντας απόλυτα, στον χώρο, συνθήκες νομιμότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας, και δίνοντας στους δημιουργούς – μέλη των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης το αυτονόητο δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαρκή παρακολούθηση της διαχείρισης των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ)».
Η κυρία Κεφαλογιάννη, παίρνοντας θέση εμμέσως πλήν σαφώς υπερ αυτού που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, των αυτοδιαχειριζόμενων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης δηλαδή, συνεπώς παίρνοντας θέση υπερ της ΕΔΕΜ και επισημαίνοντας ότι «η άμεση ομαλοποίηση της αγοράς των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων αποτελεί προϋπόθεση διασφάλισης των πολιτιστικών αγαθών και της πολιτιστικής κληρονομιάς», ρωτά την υπουργό:
«1. Σε ποιες ρυθμίσεις προτίθεται να προβεί το αρμόδιο υπουργείο με στόχο την ορθή και αποτελεσματική συλλογική διαχείριση και την εναρμόνιση της Χώρας με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση σε μία βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στη Χώρα μας;
3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την απόδοση των οφειλόμενων, εκκρεμών, νόμιμων αμοιβών στους δημιουργούς;
4. Πόσοι Ο.Σ.Δ. έχουν αδειοδοτηθεί από το ΥΠΠΟΑ και λειτουργούν μέχρι σήμερα;»
Μετά και από αυτό αναρωτιόμαστε εάν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που έχει τηρήσει σιγήν ιχθύος όλο αυτό το διάστημα του τεράστιου αναβρασμού στην «οικογένεια» των δημιουργών, θα εξακολουθήσει και μετά από αυτό να σιωπά. Αλλωστε, και διά του νόμου οφείλει να απαντήσει στην ερωτώσα βουλευτή εντός 25 ημερών.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr