Το παρασκήνιο μιας απομάκρυνσης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
Ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την απομάκρυνση του αναπληρωτή προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργου Σκιαδαρέση. Τι προηγήθηκε, τι ακολουθεί.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Για «ανακρίβειες» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, αναφορικά με την απομάκρυνση του Γιώργου Σκιαδαρέση από την θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης, ενώ απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι απομακρύνθηκε επειδή δεν συμφώνησε με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Το ethnos.gr αποκαλύπτει το παρασκήνιο της απομάκρυνσης, όσα προηγήθηκαν, αλλά και όσα έπονται αυτής, καθώς η ΕΦΑΠΟΘ, όπως όλα δείχνουν θα μείνει σε λίγο και πάλι…ακέφαλη.
Ο Γιώργος Σκιαδαρέσης ορίστηκε ως αναπληρωτής προϊστάμενος της ΕΦΑΠΟΘ, τον Ιούλιο του 2018, μετά την μετακίνηση της ως τότε αναπληρώτριας προϊσταμένης, Πολυξένης Αδάμ-Βελένη, όταν η τελευταία μετακινήθηκε στην θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, στην Αθήνα.
Το υπουργείο Πολιτισμού πιάνει το νήμα από πιο παλιά και αναφέρει ότι την 1η Ιουνίου 2016 αναπληρωτής προϊστάμενος της συγκεκριμένης ΕΦΑ ορίστηκε ο Ιωάννης Κανονίδης, τότε και σήμερα προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Στις 21 Ιουνίου 2017 η τότε υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου με νέα υπουργική απόφαση αντικατέστησε τον κ. Κανονίδη με την Π.Αδάμ-Βελένη και στην σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνεται πως η αντικατάσταση έγινε επειδή κρίθηκε ότι «ο Ι. Κανονίδης δεν είχε την ικανότητα να συντονίζει τις εργασίες στα εργοτάξια του μετρό».
Οι σχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού με την Π.Αδάμ-Βελένη δεν είναι και οι καλύτερες. Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τα αρχαία της Βενιζέλου, τον περασμένο Δεκέμβριο, 13 μέλη τάχθηκαν υπέρ της απόσπασης, της λύσης δηλαδή που προκρίνει η Αττικό Μετρό Α.Ε. και μόνο δύο μέλη μειοψήφισαν: η Π. Αδάμ-Βελένη και ο Βλ. Κουμούτσης. Σε εκδήλωση που έγινε πριν λίγες μέρες στο Επιγραφικό Μουσείο, με θέμα τα δημόσια μουσεία, η κ. Βελένη παρέστη και μίλησε «ως μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και πρώην διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, διότι το να έρθω με την ιδιότητα της προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς δεν είναι αρεστό στην πολιτική ηγεσία, όπως μου δηλώθηκε». Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δεν χάνει την ευκαιρία να «καρφώνει» την κ. Βελένη σε κάθε ευκαιρία. Μάλιστα στην σημερινή του ανακοίνωση που αφορούσε την τοποθέτησή της το καλοκαίρι του 2017 στην θέση της αναπληρώτριας προϊσταμένης της ΕΦΑΠΟΘ, αναφέρει ότι εκείνη «πρωτοστατούσε -και πρωτοστατεί- στην μη απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου. Εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην κορύφωσή της η συζήτηση για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου και ήταν απολύτως κρίσιμη η άποψη του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων να ταυτίζεται με την θέληση της πολιτικής ηγεσίας».
Το υπουργείο επισημαίνει ότι ο Γιώργος Σκιαδαρέσης που αντικατέστησε την Π. Αδάμ-Βελένη «δεν είχε ασκήσει ποτέ καθήκοντα προϊσταμένου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ή σε άλλη υπηρεσία», ωστόσο μια απλή περιήγηση στην Διαύγεια δείχνει ότι έχει υπογράψει εκατοντάδες πράξεις που αφορούν σε ζητήματα της Εφορείας. Σε ότι αφορά τον ίδιο και τις σχέσεις του με το ΚΑΣ, η αλήθεια είναι πως οι επικεφαλής των Εφορείων Αρχαιοτήτων δεν γνωμοδοτούν προς το ΚΑΣ για ζητήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως λανθασμένα γράφεται.
Στις περιπτώσεις των αρχαιοτήτων οι κατά τόπους ΕΦΑ κάνουν πρόταση, η Διεύθυνση Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης Μνημείων εισηγείται προς το ΚΑΣ και το Συμβούλιο γνωμοδοτεί. Μετά την γνωμοδότηση εκδίδεται υπουργική απόφαση. Στο συγκεκριμένο θέμα, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου, αλλά δεν έχει ακόμη εκδοθεί η υπουργική απόφαση. Στην μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ που κράτησε 14 ώρες από το βράδυ της 18ης ως τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου, ο Γ. Σκιαδαρέσης ήταν παρών, αλλά δεν του δόθηκε ο λόγος και δεν μίλησε. Ο ίδιος τασσόταν και τάσσεται κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου και εδώ και καιρό επιχειρηματολογεί υπέρ της κατά χώραν διατήρησης. Ήταν κοινό μυστικό στη Θεσσαλονίκη πως η επιμονή του αυτή θα οδηγούσε στην αποπομπή του, κάτι που προφανώς γνώριζε και ο ίδιος, ενώ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «αυταρχικές, ρεβανσιστικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις» από την υπουργό Πολιτισμού.
Με την χθεσινή (6/2/2020) απόφαση της κ. Μενδώνη ο Γ. Σκιαδαρέσης επιστρέφει ως προϊστάμενος στο τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων στην ΕΦΑΠΟΘ, ενώ ο Ι. Κανονίδης επανέρχεται στη θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου της ίδιας Εφορείας, κάτι που όπως λέει το υπουργείο «ήταν επιβεβλημένο, τόσο για το ίδιο έργο του Μετρό, όσο και για τη θεραπεία της αδικίας που συνετελέσθη επί ΣΥΡΙΖΑ». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κανονίδης που σήμερα είναι προϊστάμενος στην ΕΦΑ Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και αναπληρωτής προϊστάμενος στην ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης, συνταξιοδοτείται σε λίγο καιρό και τα προβλήματα θα συνεχιστούν αυτή τη φορά όχι για μία ΕΦΑ, αλλά και για τις δύο.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr