Μένουμε σπίτι και ταξιδεύουμε στο... Ωραίο της αρχαιότητας
Την ευκαιρία για μια virtual περιήγηση σε μια από τις πιο «ωραίες» εκθέσεις, που αναδεικνύει τις «Αμέτρητες όψεις του ωραίου» προσφέρει το ΠΙΟΠ, που ταξιδεύει με την βοήθεια της τεχνολογίας τους χρήστες του διαδικτύου στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ένα αγαλμάτιο της θεάς Αφροδίτης πλαισιωμένης από φτερωτούς Έρωτες για καλωσόρισμα και μια εντυπωσιακή σειρά από κυκλαδικά ειδώλια, αγγεία και έργα μικροτεχνίας αναδεικνύουν τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στην αρχαιότητα. Χρυσά κοσμήματα, κομψοτεχνήματα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα οποία συνδιαλέγονται με ασημένια κοσμήματα και εξαρτήματα ενδυμάτων των νεότερων χρόνων (19ος-20ός αιώνας), έπονται σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση, που μπορεί να απολαύσει το κοινό μέσα από virtual περιήγηση.
Μένουμε σπίτι και αξιοποιούμε την τεχνολογία για να περάσουμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο, «ταξιδεύοντας» στο Κάστρο των Ιωαννίνων και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), που βρίσκεται εντός του.Εκεί, μπορούμε να διατρέξουμε ψηφιακά την εντυπωσιακή μόνιμη συλλογή, η οποία παρουσιάζεται στον πάνω όροφο του Μουσείου και να περιηγηθούμε στην περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας του ΠΙΟΠ με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Επιλεγμένα έργα από τις συλλογές του ΕΑΜ αποκαλύπτουν πτυχές του Ωραίου από τους προϊστορικούς μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Παράλληλα, ασημένια αντικείμενα των νεότερων χρόνων δίνουν μια συνολική εικόνα της αργυροτεχνίας στην περιοχή. Πρόκειται για αντικείμενα που είτε ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Αργυροτεχνίας, είτε τα παραχώρησαν στο ΠΙΟΠ, για τις ανάγκες της έκθεσης, το Τμήμα Κληροδοτημάτων του Δήμου Ιωαννιτών, το Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων, το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου (Συλλογή Φώτη Ραπακούση) και ο ιδιώτης κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης.
Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τα Ιωάννινα και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ενώ υπάρχουν αντιπροσωπευτικά δείγματα και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Με τεχνικές μορφοποίησης, όπως η σφυρηλάτηση και η χύτευση, και τεχνικές διακόσμησης, όπως η φουσκωτή, το σαβάτι και το σμάλτο, αλλά και με μεικτές τεχνικές, όπως το δημοφιλές φιλιγκράν, οι τεχνίτες αποτυπώνουν στα κοσμήματα τη συλλογική αισθητική, την ιστορική μνήμη, αλλά και την κοινωνική και εθνική ταυτότητα των κατόχων τους. Η ποικιλία τεχνικών κατασκευής και διακόσμησης με τα οποία φιλοτεχνήθηκαν αναδεικνύουν την κληροδοτημένη τεχνογνωσία αλλά και την υψηλή τέχνη και εκλέπτυνση των δημιουργών τους. Η περιήγηση στην έκθεση αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα του ΠΙΟΠ και μια μοναδική εμπειρία για τον θεατή.
Για την έκθεση πατήστε εδώ
Για το εκπαιδευτικό έντυπο πατήστε εδώ
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr