Πολύτιμη η συνδρομή της Εκκλησίας στη μάχη κατά του κορονοϊού - «Αποστολή» με δέματα αγάπης
Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν μέσα στην πανδημία, επεκτείνοντας τις διανομές τροφίμων στα σπίτια και μοιράζοντας καθημερινά 5.000 μερίδες φαγητού μόνο στην Αθήνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι προβλέψεις για τη μετά τον κορονοϊό εποχή δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια για όλους μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκατομμύρια συνάνθρωποί μας βρίσκονται ή θα βρεθούν αντιμέτωποι με το «φάντασμα» της αδυναμίας επιβίωσης, αλλά και με σοβαρά ψυχικά τραύματα.
Η νέα, σκληρή πραγματικότητα θα πλήξει και την Εκκλησία της Ελλάδος, που ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της για να προσφέρει χείρα βοηθείας σε όλους όσοι τη χρειάζονται. Αν και έχει δεχθεί έντονη κριτική όλο αυτό το διάστημα για μια σειρά ζητημάτων, η Εκκλησία θα «βάλει πλάτη» -όπως κάνει πάντα- για να στηρίξει και να ανακουφίσει χιλιάδες συμπολίτες μας.
«Μπορεί να αντέξαμε δέκα χρόνια σκληρών μνημονίων, αλλά καμία κυβέρνηση δεν θα τα είχε καταφέρει χωρίς τη συνδρομή της Εκκλησίας της Ελλάδος» αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ο Κωνσταντίνος Δήμτσας, γενικός διευθυντής της «Αποστολής», και ο π. Βασίλειος Χαβάτζας, γενικός διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
Κωνσταντίνος Δήμτσας: «Δεχόμαστε τουλάχιστον 100 κλήσεις την ημέρα, γεγονός που μας προκαλεί έντονη ανησυχία»
Και είναι αλήθεια πως την περίοδο της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης η «Αποστολή» μοίραζε καθημερινά 10.000 μερίδες φαγητού μόνο στην Αθήνα, ενώ πριν από τον κορονοϊό αυτές άγγιζαν τις 5.000 ημερησίως, πράγμα που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί διανομή 2.500 δεμάτων αγάπης κάθε μήνα, ενώ δίνει και 1.900 κάρτες για αγορές από σούπερ μάρκετ σε Αθήνα, Γιάννενα και Θράκη. Επίσης, υποστηρίζει κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία που λειτουργούν σε συνεργασία με διάφορους φορείς για να μη μείνει κανείς αβοήθητος.
«Ο Αρχιεπίσκοπος αγωνιά, όπως και όλοι μας, ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι χειρότερη και από αυτή του 2010, όταν γιγαντώθηκε η οικονομική κρίση στη χώρα μας. Η δεκαετία των σκληρών μνημονίων “στράγγιξε” τον κόσμο αλλά και την Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα εξάντλησε και τα ψυχικά αποθέματα» εξηγεί ο κ. Δήμτσας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας και την επιβολή της καραντίνας τα τηλέφωνα της «Αποστολής» πήραν «φωτιά». «Δεχόμαστε βροχή από τηλεφωνήματα αυτό το διάστημα, τουλάχιστον 100 κλήσεις την ημέρα, γεγονός που μας προκαλεί έντονη ανησυχία για το μέλλον. Μας καλούν γιατί θέλουν κάποιος να τους ακούσει, να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Με απόγνωση μας λένε ότι δεν μπορούν να καλύψουν το ενοίκιό τους, το ρεύμα τους, ακόμη και να προμηθευτούν βασικά είδη διατροφής. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τη Μεγάλη Παρασκευή δέχθηκα τηλεφώνημα από μητέρα με ανήλικο τέκνο που δεν είχε στο σπίτι ούτε ένα πακέτο μακαρόνια» αποκαλύπτει ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής».
Η απόγνωση και η ανέχεια δεν έχουν ηλικία. Οπως τονίζει ο κ. Δήμτσας, οι νέοι άνθρωποι έχουν άλλου είδους ανάγκες, πιο εξειδικευμένες. Νέα ζευγάρια, με νεογέννητα μωρά, ζητούν πάνες και παιδικές τροφές, προϊόντα υψηλού κόστους. Τις επόμενες ημέρες η «Αποστολή» θα διανείμει 4.000 παιδικές τροφές, δωρεά από ιδιωτικές εταιρείες. «Για να είμαστε αποτελεσματικοί και να μην κάνουμε σπατάλη πόρων και δυνάμεων, θα πρέπει η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα συντονιστικό όργανο που να ορίζει ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες και τον τομέα ευθύνης του καθενός. Δηλαδή, τι θα αναλάβει η Εκκλησία, τι θα κάνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες και τι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις. Αν δεν γίνει αυτό, θα αποτύχουμε όλοι μαζί και η ανθρωπιστική κρίση θα γιγαντωθεί» προσθέτει ο ίδιος.
ΤΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ
π. Βασίλειος Χαβάτζας: «Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προσδοκά να υπάρχει συνεργασία όλων των διάσπαρτων ''δυνάμεων'', μέρος των οποίων είναι και η Εκκλησία. Το ζητούμενο δεν είναι η προσωπική προβολή, αλλά η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου του διπλανού μας»
Οι επιπτώσεις της πανδημίας ακόμη δεν έχουν φανεί, σύμφωνα με τον π. Βασίλειο Χαβάτζα. Το Φιλόπτωχο Ταμείο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στηρίζει τη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ διαθέτει 11 στέγες ηλικιωμένων (στις οποίες δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού λόγω πιστής εφαρμογής των πρωτοκόλλων ασφαλείας), ιδρύματα ΑμεΑ, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, κέντρο διανομής ρουχισμού κ.ά. «Δυστυχώς, δεν έχουμε πλήρη εικόνα για τις ανάγκες που θα προκύψουν, και αυτό γιατί είμαστε ακόμη στην αρχή της κρίσης. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η Εκκλησία δεν θα αφήσει κανέναν να πεινάσει, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει και όλες τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Σημειωτέον ότι πλέον υπάρχουν ενορίες που δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα» υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Σύμφωνα με τον π. Βασίλειο Χαβάτζα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προσδοκά να υπάρχει συνεργασία όλων των διάσπαρτων «δυνάμεων», μέρος των οποίων είναι και η Εκκλησία. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν επιθυμεί να επικρατήσουν οι διχαστικές λογικές, αλλά να υπάρξουν αλληλεγγύη και ομοψυχία.
«Το ζητούμενο δεν είναι η προσωπική προβολή, αλλά η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου του διπλανού μας. Εξάλλου, ο ρόλος της Εκκλησίας δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή μέσων διαβίωσης, αλλά είναι εξίσου σημαντικός στην πνευματική και ψυχολογική στήριξη των ανθρώπων. Ερχόμαστε σε προσωπική επαφή μαζί τους για να τους ακούσουμε, να τους στηρίξουμε και να τους εμφυσήσουμε αισιοδοξία για την επόμενη μέρα» καταλήγει.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr