Κορονοϊός: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης - Νοσηλευόταν στο Παπαγεωργίου
Πρωτοστάτησε στην διεκδίκηση της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη από την Εκκλησία ως χώρου λατρείας και πλέον η Ροτόντα δίδεται από το Υπουργείο Πολιτισμού για ορισμένες λειτουργίες κάθε έτος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης. σε ηλικία 62 ετών. Αναφορικά με τα αίτια του θανάτου του, ο σεβασμιότατος είχε υποκείμενα νοσήματα και ήταν θετικός στον κορονοϊό. Νοσηλεύονταν από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, σε Κλινική Covid-19 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Από την πρώτη στιγμή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και στάθηκε στο πλευρό του Μητροπολίτη, κάνοντας ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη βελτίωση της υγείας του. σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου.
Συνχοροστάτησε στη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου
Του Αρχιερατικού Εσπερινού στο ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, συνχοροστατούντων μεταξύ άλλων του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ.Άνθιμου και του Σεβασμιοτάτου Λαγκαδά Ιωάννη. Στην είσοδο του ναού του Αγίου Δημητρίου ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης Τασιάς είχε υποδεχθεί και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958. Αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία το 1979 και το τμήμα της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1982.
Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε Διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Νεότητος. Το 1983 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και υπηρέτησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου μέχρι το 1994. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον ιερό ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου ως ιερατικός προϊστάμενος.
Από το 1983 υπηρέτησε ως ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, από το 1994 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Τότε πρωτοστάτησε στην διεκδίκηση της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη από την Εκκλησία ως χώρου λατρείας και πλέον η Ροτόντα δίδεται από το Υπουργείο Πολιτισμού για ορισμένες λειτουργίες κάθε έτος.
Εξελέγη στις 10 Μαΐου 2010 από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Μητροπολίτης Λαγκαδά. Η χειροτονία του σε Επίσκοπο έγινε στις 16 Μαΐου 2010 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β΄ στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης.
Έχει συγγράψει πολλά άρθρα και μελέτες θεολογικού περιεχομένου. Έχει λάβει μέρος σε Θεολογικά Συνέδρια. Έχει διδάξει σε Κατηχητικά Φροντιστήρια και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Για περίπου 20 χρόνια παρουσίασε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Ακόμα έχει διδάξει στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Οταν μιλούσε στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής και στο Ημερολόγιο καραντίνας
Απόσπασμα από το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής (14/4/2019)
«Για σενάρια επιστημονικής φαντασίας που, δυστυχώς, γίνονται πραγματικότητα κάνει λόγο ο µητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης. Παραδέχεται ότι είναι οδυνηρό να λειτουργεί κανείς σε άδειο ναό, αλλά από την άλλη η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα µας και όλος ο κόσµος προβληµατίζει τους πάντες και µας κάνει να σκεφτόµαστε και να ενεργούµε µε υπευθυνότητα.
«Φροντίζουµε να είµαστε όσο µπορούµε πιο πρακτικοί και να δίνουµε λύσεις σε προβλήµατα που αναφύονται τη δεδοµένη χρονική στιγµή. Προσφέρουµε ψυχολογική υποστήριξη στο ποίµνιο µε εκποµπές στον ραδιοφωνικό σταθµό της Μητρόπολής µας. Ταυτόχρονα, κάνουµε καθηµερινή κατ’ οίκον διανοµή πάνω από 400 µερίδες φαγητού σε αναξιοπαθούντες συµπολίτες µας και έχουµε παραδώσει πάνω από 1.000 “δέµατα αγάπης”, µε σηµαντική ποσότητα τροφίµων καθώς και άλλων βασικών ειδών πρώτης ανάγκης. Η προσπάθεια συνεχίζεται και αρωγός µας στέκεται και ο δήµος» επισηµαίνει ο κ. Ιωάννης.
Ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνη τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος και στέλνει μήνυμα προς τον ελληνικό λαό ότι «κάθε θυσία έχει τον χαρακτήρα µιας αγαπητικής και θυσιαστικής προσεγγίσεως στο πρόβληµα του άλλου, όπως πολύ εύστοχα διεµήνυσε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών». Oπως λέει, «η Εκκλησία δρα προληπτικά και σέβεται την ιδιαιτερότητα της προσωπικής θρησκευτικής ελευθερίας του καθενός, εφαρµόζοντας µέτρα οδυνηρά και πρωτοφανή για τα δεδοµένα του λειτουργικού µας βίου. Ωστόσο, χρειάζεται και από τη δική µας πλευρά µια καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση για να µη δηµιουργούνται προβλήµατα και παρερµηνείες».
Ο ιεράρχης πιστεύει ότι το έλλειµµα επικοινωνίας είναι αυτό που πονάει τον κόσµο. Οικογένειες µε παιδιά εγκλωβισµένες στα σπίτια, νεκρώσιµες ακολουθίες, που δεν µπορούν οι οικείοι να «αποχαιρετήσουν» τον άνθρωπό τους.
Εύχεται η ιδιαίτερη εορταστική περίοδος που διανύουµε να αναδείξει το πραγµατικό µήνυµα του Πάσχα. «Πάσχα δεν είναι ούτε τα σουβλιστά αρνιά ούτε τα τραπέζια και οι διασκεδάσεις. Είναι η εσωτερική αναγέννηση του ανθρώπου, είναι η προσωπική µας συνάντηση µε τον Αναστηµένο Κύριο».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr