Μισθοδοσία κληρικών: Σκεπτικισμός στην Εκκλησία για τις κυβερνητικές προτάσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Επιφύλαξη και σκεπτικισμός επικρατούν στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών προτάσεων για το προτεινόμενο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας. Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας δεύτερη συνάντηση με την επιτροπή διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από το δεκασέλιδο σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας που της δόθηκε, όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα έχει την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους», η Σύνοδος θα συγκληθεί κοντά στο Πάσχα, ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν δεσμευτεί ότι το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί πριν από τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου. Μάλιστα, όπως σχολίασαν κύκλοι της Ιεραρχίας στο «Εθνος», «πρόκειται για μια εισηγητική έκθεση που κινείται στη σφαίρα του ακατανόητου και όχι το σχέδιο νόμου που περιμέναμε να μας δοθεί εδώ και έναν μήνα». Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Παιδείας, με το σχέδιο αυτό «αναιρούνται οριστικά όλες οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης είτε λόγω παρανόησης, μετά την κοινή ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο του σχεδίου συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας».
Τρεις άξονες
Το σχέδιο προβλέπει την κατάρτιση νομοσχεδίου, το οποίο θα αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος θα κυρώνεται αυτούσιο το κείμενο της συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας, όπως τελικά θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου. Τα υπόλοιπα δύο μέρη θα περιέχουν εφαρμοστικές διατάξεις για την υλοποίηση της συμφωνίας ως προς τα δύο βασικά σκέλη της, τη μισθοδοσία των κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος και την ίδρυση και λειτουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
Ειδικά ως προς τη μισθοδοσία του κλήρου, όπως επισημαίνει το υπουργείο, δεν θίγονται το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα, όπως ισχύει σήμερα, των κληρικών ως θρησκευτικών λειτουργών και υπαλλήλων ΝΠΔΔ, ενώ παραμένει αμετάβλητο το ύψος των αποδοχών των κληρικών, το οποίο εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο όπως εκάστοτε ισχύει και ακολουθεί τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Επίσης, δεν αλλάζουν ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αποδοχών των κληρικών, που θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής. Ωστόσο, άλλη άποψη φαίνεται να έχουν οι ιεράρχες για πολλά ζητήματα που απορρέουν από το σχέδιο προτεινόμενης συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας, καθώς στο συγκεκριμένο κείμενο, όπως τονίζουν, υπάρχουν πολλές ασάφειες. Οπως αναφέρουν, δεν ξεκαθαρίζεται εάν η πληρωμή των ιερέων θα είναι μισθολογική καταβολή ή αν θα είναι επίδομα.
Στο σχέδιο αναφέρεται ότι «διασφαλίζεται, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, η μισθοδοσία του κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος με πόρους που η Εκκλησία θα λαμβάνει κατ’ έτος από την Πολιτεία ως αφηρημένη αποζημίωση για τις πλημμελώς αποζημιωθείσες απαλλοτριώσεις του παρελθόντος (μέχρι το 1939)». Αυτό, όπως επισημαίνουν οι ιεράρχες, «σίγουρα δεν είναι μισθολογική καταβολή, αλλά πρόκειται για άλλης μορφής καταβολή, η οποία προσιδιάζει περισσότερο σε επίδομα».
Σύμφωνα με τους ίδιους, το σημείο αυτό χρήζει περαιτέρω διευκρίνισης. Επίσης, επισημαίνουν πως σε άλλο σημείο του σχεδίου υπάρχει αναφορά ότι «το Δημόσιο παραιτείται από τη μισθοδοσία του κλήρου», με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση για το αν παραμένουν ή όχι οι κληρικοί στο Δημόσιο.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr