«Σχίσμα» στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας - Αποχώρησαν οι Μεσσηνίας & Καισαριανής
Σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης η ιστορική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Σκληρή στάση από τον Ιερώνυμο που κατέθεσε τρεις προτάσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σκληρή στάση κράτησε ο Αρχιεπίσκοπος που δεν επέτρεψε η συζήτηση για το προσχέδιο συμφωνίας εκκλησίας-κράτους να περιστραφεί γύρω από το θέμα της μισθοδοσίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποχώρησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, καθώς δεν του επετράπη να ολοκληρώσει την εισήγησή του. Ακολούθως αποχώρησε και ο μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έκανε την εισήγηση του και και έφυγε φανερά εκνευρισμένος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θεώρησε ότι γίνεται μία συζήτηση για την εκκλησιαστική περιουσία, χωρίς ουσία και η οποία δεν εξετάζει τα επίμαχα ζητήματα της συμφωνίας. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, αλλά ήταν προγραμματισμένο να φύγει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, έθεσε τρεις προτάσεις προς διαβούλευση στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε, πρώτον, να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια.
Η δεύτερη εισήγησή του ήταν η δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς και οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».
Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία». Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου δόθηκε στους ιεράρχες, αλλά όχι μέχρι στιγμής στους δημοσιογράφους. Ακολούθησε μία σειρά από αντεγκλήσεις μεταξύ μητροπολιτών. Τοποθετήθηκαν για το ζήτημα οι μητροπολίτες Πατρών, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Ναυπάκτου και Αιγιάλειας. Δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση οι μητροπολίτες Λήμνου, Κιλκισίου και Περιστερίου για λόγους υγείας.
Το προσύμφωνο στο οποίο κατέληξε έπειτα από διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και η ανακοίνωσή του στο πλευρό του πρωθυπουργού αιφνιδίασαν πολλούς μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι φάνηκαν να μη γνωρίζουν τίποτα για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.
Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και τι τελικά θα αποφασιστεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», η προσέγγιση του Αρχιεπισκόπου είναι αρχικά να ενημερώσει αναλυτικά το Σώμα της Ιεραρχίας για όλα τα σημεία του σχεδίου συμφωνίας και να ανοίξει μια διαλογική συζήτηση, όπου θα εκφραστούν οι απόψεις των ιεραρχών για όλα τα ζητήματα που απορρέουν από το προσύμφωνο.
Σύσταση επιτροπών
Ο Μακαριώτατος προσανατολίζεται στη σύσταση επιτροπών που θα μελετήσουν ενδελεχώς τα επίμαχα ζητήματα τα οποία ανακύπτουν από το προσχέδιο της συμφωνίας και προκειμένου να μη διχαστεί το Σώμα της Ιεραρχίας είναι πιθανό να μη θέσει κανένα θέμα σε ψηφοφορία και να ανοίξει τον δρόμο για έναν ευρύ και ειλικρινή διάλογο της Εκκλησίας με την Πολιτεία για όλα τα θέματα.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι με αυτόν τον τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος προσανατολίζεται να μην ανοίξει κανένα ζήτημα μέχρι τις επικείμενες εκλογές και ταυτόχρονα να προστατεύσει την Εκκλησία της Ελλάδος ώστε να μη γίνει τμήμα του πολιτικού παιγνίου και της προεκλογικής εκστρατείας του οιουδήποτε.
Στην Ιερά Σύνοδο η συμφωνία, με διαφωνούντες μητροπολίτες να προβάλλουν ενστάσεις
Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις ιεραρχών αλλά και του απλού κλήρου εναντίον της συμφωνίας πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, με την ιερατεία να εμφανίζεται χωρισμένη σε «στρατόπεδα» και συγκεκριμένα ανάμεσα σε αυτούς που προσπάθησαν -θα το κάνουν και σήμερα στην Ιεραρχία- να υποστηρίξουν το σχέδιο συμφωνίας και σε εκείνους που με δηλώσεις τους εξέφραζαν την αγωνία του ιερού κλήρου.
Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις πάντως υπάρχουν για την αλλαγή εργασιακής σχέσης των ιερέων. Από την πρώτη στιγμή οι μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Φθιώτιδος Νικόλαος και Θεσσαλονίκης Ανθιμος είτε εναντιώθηκαν στη συμφωνία είτε εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους, ενώ χθες ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «η συμφωνία δεν θα εγκριθεί από την Ιεραρχία. Είναι δυσμενής γιατί καλεί την Εκκλησία να παραιτηθεί από την απαίτηση της περιουσίας της χωρίς καμία διασφάλιση και να διαγραφούν από το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου οι κληρικοί».
Μητσοτάκης: Αναγκαία η προσήλωση στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου - Ρούτε: Ισχυρός σύμμαχος η Ελλάδα
Η Μέρκελ φωτίζει κρίσιμες στιγμές της ελληνικής κρίσης – Ο εκνευρισμός για Παπανδρέου, η αίσθηση αποτυχίας του Σαμαρά και ο αιφνιδιασμός του Τσίπρα
Η Νικόλ Κίντμαν σκέφτεται να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ μαζί με τον Κιθ Έρμπαν - Προβληματισμός για την ψυχική της υγεία
Η Κέιτ Μίντλετον ετοιμάζεται για νέα δημόσια εμφάνιση - Η ανακοίνωση του παλατιού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr