Ηχηρό «όχι» της Ιεραρχίας για τους ιερείς
Σε ιδιαίτερα φορτισµένο κλίµα ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος µε κεντρικό ζήτηµα το προσύµφωνο Τσίπρα - Ιερώνυµου και η οποία σηµαδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο και τις αποχωρήσεις δύο µητροπολιτών, του Μεσσηνίας Χρυσοστόµου και του Καισαριανής ?ανιήλ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Υστερα από µια πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος οµόφωνα αποφάσισε να παραµείνουν στο ∆ηµόσιο ο κλήρος και τα µισθολόγια των ιερέων χωρίς καµία αλλαγή, θέτοντας ως «κόκκινη γραµµή» το υφιστάµενο καθεστώς για τη µισθοδοσία.
Ωστόσο, έχει αξία να θυµίσουµε ότι το προσύµφωνο που κατέληξαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυµος µε τον πρωθυπουργό βρίσκεται στον αέρα, καθώς το άρθρο 15 εκείνης της συµφωνίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι παραπάνω δεσµεύσεις των µερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της συµφωνίας στο σύνολό της».
Παράλληλα, αποφασίστηκε από τους ιεράρχες να συνεχιστεί ο διάλογος µε την Πολιτεία επί θεµάτων κοινού ενδιαφέροντος και να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από ιεράρχες, νοµικούς, εµπειρογνώµονες και εκπροσώπους του εφηµεριακού κλήρου για τη µελέτη των θεµάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση. Οπως σηµειώνει στο «Εθνος» ο οµότιµος καθηγητής Εκκλησιαστικού ∆ικαίου στη Νοµική Σχολή Αθηνών, Ιωάννης Κονιδάρης, «θεωρώ ότι για πρώτη φορά σηµειώνεται µια τόσο καθαρή ήττα Αρχιεπισκόπου Αθηνών στο Σώµα της Ιεραρχίας.
Η θέση του Αρχιεπισκόπου, κατά την άποψή µου, καθίσταται πλέον προβληµατική και είναι προφανές ότι εφόσον η απόφαση εκδόθηκε οµόφωνα, τίθεται ένα ζήτηµα πλέον για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο και τη θέση του ως επικεφαλής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Αρχής, δηλαδή της Ιεραρχίας». Ο µητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστοµος, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, αποχώρησε από τη συνεδρίαση, καθώς δεν του επετράπη να ολοκληρώσει την εισήγησή του.
Είχε, σύµφωνα µε πληροφορίες, ετοιµάσει 8σέλιδη εισήγηση, όµως δεν τον άφησαν να την αναλύσει. Ο ίδιος θεώρησε ότι γίνεται µια συζήτηση για την εκκλησιαστική περιουσία «χωρίς ουσία» και η οποία δεν εξετάζει τα επίµαχα ζητήµατα της συµφωνίας. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε και ο µητροπολίτης Μυτιλήνης, αλλά ήταν προγραµµατισµένο να φύγει. Ακολούθως αποχώρησε και ο µητροπολίτης Καισαριανής ∆ανιήλ.
Ο ιεράρχης έκανε την εισήγησή του και έφυγε από τη συνεδρίαση φανερά εκνευρισµένος ύστερα από λεκτική αντιπαράθεση µε τον µητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ. Μάλιστα, όταν τον πλησίασαν οι δηµοσιογράφοι για να τον ρωτήσουν τι γίνεται στη συνεδρίαση, δεν θέλησε να απαντήσει. ∆εν συµµετείχαν στη συνεδρίαση οι µητροπολίτες Λήµνου, Κιλκισίου και Περιστερίου για λόγους υγείας. Ο µητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ενηµερώνοντας τους δηµοσιογράφους, µε το πέρας της συνεδρίασης της Ιεραρχίας τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε ο λόγος στους ιεράρχες να αναπτύξουν τις απόψεις τους. Υπήρξαν συµφωνίες και διαφωνίες, αλλά όλες στο πνεύµα να ληφθεί η καλύτερη απόφαση».
Μάλιστα, ερωτηθείς εάν υπήρξε υποχώρηση του Αρχιεπισκόπου, απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέµα υποχώρησης ή επιβολής, αφού ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου είναι να εκφράσει τη συνισταµένη όλων των απόψεων για το καλό της Εκκλησίας και αυτό ακριβώς έπραξε. Υπάρχει οµόφωνη απόφαση σε τρία σηµεία, ο διάλογος θα συνεχιστεί σε όλα τα ζητήµατα που αφορούν τα θέµατα που ενδιαφέρουν από κοινού Εκκλησία και Πολιτεία»
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr