Οικουμενικό Πατριαρχείο: Διεθνές Συνέδριο για τον π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ
Ο π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ υπήρξε ρηξικέλευθος θεολόγος - καθηγητής και έχει χαρακτηριστεί ως ο «πρύτανης των Ορθοδόξων Θεολόγων» του 20ού αιώνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται το 2019 από την εκδημία του μεγάλου θεολόγου π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διοργανώνει στην Πόλη, από 1 έως και 3 Σεπτεμβρίου, Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η θεολογική παρακαταθήκη του πρωθιερέως Γεωργίου Φλωρόφσκυ». Στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου, την έναρξη των οποίων θα κηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα λάβουν μέρος ιεράρχες, κληρικοί, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και θεολόγοι από πανεπιστημιακά ιδρύματα από όλο τον κόσμο.
Σημειώνεται ότι ο π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ υπήρξε ρηξικέλευθος θεολόγος - καθηγητής και έχει χαρακτηριστεί ως ο «πρύτανης των Ορθοδόξων Θεολόγων» του 20ού αιώνα. Η εμπνευσμένη έκκλησή του προς τους θεολόγους να επιστρέψουν στις πατερικές πηγές και να αποκτήσουν το πνεύμα των Πατέρων, καθώς και προς την Εκκλησίαν να διαλεχθεί με τις ισχυρές ιστορικές και οικουμενικές προκλήσεις της εποχής μας, αποτέλεσαν ορόσημο για την Ορθόδοξη θεολογία και επηρεάζουν τη χριστιανική σκέψη μέχρι και σήμερα. Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου θα μεταδοθούν απευθείας μέσω του διαδικτύου.
Όπως έχει δηλώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθομαίος «πρόκειται για ένα Συνέδριο δια να εξαρθεί η προσωπικότης, το θεολογικόν βάθος του πατρός Γεωργίου Φλωρόφσκυ και να του εκφράσουμε, εμείς οι Έλληνες ιδιαιτέρως, την ευγνωμοσύνην μας δια όσα αγαθά ελάλησε και έγραψε υπέρ του Γένους μας, υπέρ της συμβολής του Ελληνισμού εις την Θεολογίαν και εις την ανάπτυξιν των χριστιανικών δογμάτων. Του είμεθα όντως ευγνώμονες. Και ήτο Ρώσος στην καταγωγή, δεν ήτο Έλλην ο πατήρ Φλωρόφσκυ. Και μακάρι όλοι οι ομοεθνείς του, οι Σλάβοι, να είχαν την ίδια θεώρηση των πραγμάτων, τα ίδια πιστεύματα, το ίδιο θεολογικόν βάθος, τότε θα είχαν αποφευχθεί πολλά εντός εισαγωγικών ‘’παρατράγουδα’’, τα οποία ταλαιπωρούν την ενότητα της Ορθοδοξίας κατά τις τελευταίας δεκαετίας».
«Ο πρύτανης των Ορθοδόξων θεολόγων»
«Οποιος μένει απαθής ενώπιον της ιστορίας, αυτός ποτέ δεν μπορεί να είναι καλός χριστιανός».
π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ
Ο Γεώργιος Βασίλιεβιτς Φλωρόφσκυ γεννήθηκε το 1893, σε μία πόλη κοντά στην Οδησσό της αυτοκρατορικής Νότιας Ρωσίας, στη σημερινή Ουκρανία. Η οικογένειά του τον «μύησε» στον κόσμο των γραμμάτων και της επιστήμης και του κληροδότησε κάτι σπουδαίο και σημαντικό: την αναζήτηση και την κατανόηση της αλήθειας…
Ο μικρός Γεώργιος φοίτησε στο κλασικό Γυμνάσιο Οδησσού, ενώ το 1911 θα εγγραφεί στο πανεπιστήμιο της Οδησσού για να λάβει το πτυχίο της κλασικής φιλολογίας και φιλοσοφίας. Ωστόσο, εκεί θα μελετήσει μόνος του τη θεολογική επιστήμη, αρχικά ιστορικά. Η οικογένεια θα παραμείνει στη Ρωσία μέχρι το 1920, αφού εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, αναγκάζεται να καταφύγει στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στη Σόφια.
Το 1921 αναχωρεί για την Πράγα, για να ενταχθεί σε μία μεγάλη παροικία ξένων διανοουμένων, που φιλοξενούνταν εκεί, υπό την αιγίδα του προέδρου της ενωμένης τότε Τσεχοσλοβακίας, Τόμας Μάζαρικ. Στην Πράγα θα νυμφευθεί την Ξένια Ιβάνοβνα Σιµόνοβα, την οποία γνώρισε κατά την παραμονή του στη Σόφια, και η οποία φυσικά θα γίνει η διά βίου σύντροφός του, χωρίς ωστόσο να αποκτήσουν απογόνους.
Η περίοδος μεταξύ της εξόδου από την Οδησσό μέχρι την εγκατάσταση στο Παρίσι, αν και μικρή σε διάρκεια, ήταν ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς έδωσε στον Φλωρόφσκυ τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με πολλούς και σπουδαίους διανοουμένους, επιστήμονες και θεολόγους, οι οποίοι είχαν και έντονο το θρησκευτικό στοιχείο στη ζωή τους, όπως τον π. Σεργκέι Μπουλγκάκοφ κ.ά. Με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Ευλογίου και έπειτα από συναντήσεις με Ρώσους θεολόγους αποφασίστηκε να ιδρυθεί μία Θεολογική Σχολή, πανεπιστημιακού επιπέδου.
Έδρα αυτού του νέου εγχειρήματος υπήρξε η πόλη των Παρισίων, όπου διέμενε ο μητροπολίτης Ευλόγιος και στις 30 Απριλίου του 1925 ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας του Παρισιού, γνωστότερο ως Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου, αφού ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Σέργιο του Ραντονέζ.
Τελευταίος σταθμός της σταδιοδρομία του θα αποτελέσει το Πρίνστον, όπου από το Σεπτέμβριο του 1964 θα εγκατασταθεί μαζί με τη σύζυγό του. Εκεί θα διδάξει για οκτώ συναπτά έτη, μέχρι το 1972, ως επισκέπτης συνεργάτης του Συμβουλίου Ανθρωπιστικών Σπουδών και ως επισκέπτης καθηγητής στα Τμήματα Σλαβικών Σπουδών και Θρησκείας. Το 1979 ο π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ θα φύγει από τη ζωή πλήρης ημερών, κληροδοτώντας όμως σε όλους τους χριστιανούς ένα πλούσιο και σημαντικό έργο προς αξιοποίηση.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr