Άγιον Όρος: Τέσσερις μονές αντιδρούν στον διορισμό Μαρτίνου και Κασμίρογλου
Με επιστολή τους προς την Ιερά Κοινότητα οι αντιπρόσωποι τεσσάρων μονών αντιδρούν στον διορισμό του πολιτικού διοικητή και του αναπληρωτή του. Το θέμα συζητείται εκ νέου στην αυριανή σύναξη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Αντιδράσεις σε μονές του Αγίου Όρους προκαλούν ο διορισμός του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου στη θέση του πολιτικού διοικητή και η επιστροφή του Αρίστου Κασμίρογλου σε εκείνη του αναπληρωτή διοικητή.
Με επιστολή που κατέθεσαν στη συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας την προηγούμενη εβδομάδα, οι αντιπρόσωποι των Μονών Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Κουτλουμουσίου και Εσφιγμένου (νόμιμη αδελφότητα), κάνουν λόγο για «απαξίωσι του Ιερού Τόπου» και «στρεβλήν διαμορφωθείσαν κατάστασιν», ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την αυριανή (Πέμπτη 24/10) σύναξη της Ιεράς Κοινότητας.
Οι αντιπρόσωποι των μονών που εκφράζουν αντιρρήσεις, υποστηρίζουν πως με το πνεύμα της επιστολής συμφωνούν 19 από τις 20 μονές -επιφυλάξεις διατυπώνει ο αντιπρόσωπος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος-, ενώ δεν αποκλείουν να ληφθεί αύριο απόφαση για να σταλεί παρόμοιο έγγραφο στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Τις επιφυλάξεις τους για τον διορισμό του εξέφρασαν αντιπρόσωποι μονών και στον ίδιο τον εφοπλιστή την προηγούμενη εβδομάδα, όταν εκείνος πήγε στη συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας. Οι αγιορείτες δεν τον δέχτηκαν και είχαν αργότερα σύσκεψη μαζί μου, παρουσία και του πρωτεπιστάτη, γέροντος Συμεών Διονυσιάτη.
Στις αιτιάσεις τους αναγνωρίζουν πως ο κ. Μαρτίνος έχει μια πλούσια δράση σε φιλανθρωπίες και δωρεές ακόμη και στο Άγιον Όρος, υποστηρίζουν όμως ότι ο πολιτικός διοικητής πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να μένει στις Καρυές, να λύνει προβλήματα και να πληρώνεται, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, τονίζοντας πως η θέση αυτή δεν είναι τιμητική, αλλά ουσιαστική.
Σημειώνεται ότι ο Αθ. Μαρτίνος είχε δηλώσει εξαρχής ότι αναλαμβάνει τη θέση αμισθί, για να συμβεί ωστόσο αυτό έπρεπε να ξεπεραστεί ένα νομικό πρόβλημα και η κυβέρνηση κατέθεσε σχετική τροπολογία, την προηγούμενη εβδομάδα -και αφού είχε γίνει η ορκωμοσία και η ανάληψη των καθηκόντων του-, που συμπεριλήφθηκε στο αντικαπνιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Σε αυτήν προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης καθηκόντων πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους σε πρόσωπο που επιθυμεί να υπηρετήσει εθελοντικά και χωρίς μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή. Σε μια τέτοια περίπτωση, η τροπολογία ορίζει ότι «οι διοικητικές αρμοδιότητες που προβλέπονται από την παρ. 1 του Οργανισμού Διοικήσεων του Αγίου Όρους εκχωρούνται στον αναπληρωτή διοικητή».
«Ευλόγως γεννάται η απορία: διατί άραγε χρειάζεται πολιτικός διοικητής άνευ των βασικών του ευθυνών και αναπληρωτής επιφορτισμόμενος μέσω τροπολογίας με διακονίας, τας οποίας ούτως ή άλλως θα είχεν ως αναπληρών τον προϊστάμενόν του;» αναφέρεται στην επιστολή των τεσσάρων αντιπροσώπων που κατατέθηκε στην Ιερά Κοινότητα.
Πληροφορίες από την Αθωνική Πολιτεία αναφέρουν ότι ο Αθ. Μαρτίνος έχει ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς ως δημόσιος λειτουργός, διορισμένος από την πολιτεία, οφείλει να καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες και σύντομα -λένε οι ίδιες πηγές- θα έρθει νέα τροπολογία στην Βουλή που θα τον απαλλάσσει από αυτή την υποχρέωση.
«Θέλω να με κρίνετε μετά από έξι μήνες», «Είμαι εδώ για να λύσω όλα τα προβλήματα», φέρεται να είπε ο Πολιτικός Διοικητής προς τους αγιορείτες μοναχούς στην σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας και όλοι συμφώνησαν πως το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου μετά την τετραήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα.
«Θέλουμε ο Πολιτικός Διοικητής να είναι ουσιαστικά εδώ και όχι τυπικά. Να ασχολείται με τα ζητήματα του Αγίου Όρους. Γιατί εδώ δημιουργείται το εξής παράδοξο: ο διοικητής θα αναπληρώνεται από τον αναπληρωτή, ο οποίος όμως δεν θα έχει ευθύνες. Ο ένας θα παραπέμπει στον άλλο για οποιοδήποτε ζήτημα και στο τέλος κανείς δεν θα αναλαμβάνει την ευθύνη», λένε στο ethnos.gr, αγιορείτες μοναχοί.
«Εις το πρωτοφανές αυτό σχήμα είναι υπεύθυνοι άνευ ευθυνών και ανεύθυνοι μετά πολλών εξουσιών, διαχειρισταί καταστάσεων, κονδυλίων εξ του αρμόδιοι υπουργείου, κρατικών τάσεων και επιδιώξεων, ως δήθεν αλληλοπεριχωρούμενοι, αλλά στην ουσία αλληλοπροστατευόμενοι», τονίζεται στην επιστολή προς την Ιερά Κοινότητα. Αναφορικά με τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται ότι ο πολιτικός διοικητής διαχειρίζεται ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε χρόνο - στο παρελθόν ήταν 400.000€, αλλά στη διάρκεια της κρίσης έπεσε στις 150.000€-, το οποίο διαθέτει ανάλογα με την κρίση του για τις ανάγκες των Μονών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαρτίνος δήλωσε προς τους αγιορείτες ότι για την πλήρη διαφάνεια στην διάθεση αυτού του ποσού -ήδη υπάρχει και περίσσευμα από προηγούμενες χρήσεις- θα φέρει μαζί του τον οικονομικό διευθυντή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Αιγέας», την οποία έχει ιδρύσει το 2015 μαζί με την σύζυγό του, Μαρίνα.
Οι αντιρρήσεις των αντιπροσώπων Μονών στρέφονται και προς το πρόσωπο του αναπληρωτή διοικητή, Αρίστου Κασμίρογλου, για τον οποίο λένε πως υπηρετεί εδώ και 22 χρόνια στο Άγιον Όρος και δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει το πνεύμα της ανανέωσης και της αναβάθμισης που απαιτεί ο θεσμικός του ρόλος.
Σε αντίθεση με την «κρίση» που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Αύγουστο του 2018 με αφορμή τον διορισμό του γενικού διευθυντή του φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, Κωνσταντίνου Δήμτσα ως πολιτικού διοικητή, ο διορισμός του Αθ. Μαρτίνου είχε τη συγκατάθεση του Πατριαρχείου. Ο 69χρονος εφοπλιστής επισκέφτηκε ήδη το Φανάρι και έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ συνόδευσε τον κ. Βαρθολομαίο στο τετραήμερο ταξίδι του στο Άγιον Όρος και ήταν μαζί του στις επισκέψεις του στις μονές Ξενοφώντος και Βατοπεδίου.
Ο Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια για Νέα Αριστερά
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr