Στην Αφρική του '60 για τον λόγο του Θεού
Εκδήλωση μνήμης για τον πρωτοπόρο ιεραπόστολο, π.Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο, από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, αύριο (28/12) στη Θεσσαλονίκη. Παρόντες δύο μητροπολίτες της Αφρικής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την αλληλογραφία που είχε μικρός με τον πρωτοπόρο Ελληνα ιεραπόστολο π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο θα αποκαλύψει ο μητροπολίτης Κένυας Μακάριος, στην ειδική εκδήλωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση στη μνήμη του π. Χρυσόστομου Παπασαραντόπουλου, διοργανώνει η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
«Οταν ο π. Χρυσόστομος πήγε στην Ανατολική Αφρική, τον Ιούνιο του 1960, εγώ ήμουν 15 χρόνων. Ενθουσιασμένος από την κίνησή του αυτή, να βρεθεί στην τόσο δύσκολη περιοχή, του έγραψα ένα γράμμα. Ακολούθησε μια τακτική αλληλογραφία για 12 χρόνια. Με συγκινούσε και με συγκλόνιζε» λέει ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κένυας στο ethnos.gr. Σε όλες του τις επιστολές ο π. Χρυσόστομος αγωνιούσε για το ποιος θα τον διαδεχτεί στην Αφρική. Φοβόταν πως κανείς δεν ήθελε να βρεθεί σε έναν τόπο αφιλόξενο, με πολλές δυσκολίες. «Το τελευταίο του γράμμα το πήρα στις 26 Δεκεμβρίου 1972, ακριβώς τρεις μέρες πριν πεθάνει. Ακόμη και τότε εξέφραζε τον πόθο του να βρεθεί ένας άξιος συνεχιστής του, κάποιος που να τον διαδεχτεί» θυμάται.
Ο μητροπολίτης Μακάριος, κατά κόσμο Ανδρέας Τηλλυρίδης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό, και το όνειρό του ήταν να γίνει μουσικός. Σπούδασε μουσική στο Λονδίνο και εκκλησιαστική ιστορία στο Λονδίνο και στο Παρίσι, ενώ το διδακτορικό του είναι στην Εκκλησιαστική Ιστορία του 17ου αιώνα. Η αγάπη του για τους ιθαγενείς της Αφρικής που διψούν να διδαχτούν το λόγο του Θεού, αλλά και για την μουσική την οποία εξακολουθεί να μελετά, οδήγησαν τον μητροπολίτη Μακάριο στην δημιουργία της Βασιλικής Χορωδίας Κένυας, όπου φοιτητές και δόκιμοι ιερείς τραγουδούν ύμνους σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και σουαχίλι.
Για τον π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο, θα μιλήσει στην ίδια εκδήλωση και ο μητροπολίτης Κονγκό, Νικηφόρος, ο πατέρας του οποίου συνδεόταν -όπως και άλλοι Θεσσαλονικείς- με τον αείμνηστο ιεραπόστολο. «Πράγματι, ήταν ένας άγιος. Το ακούω από τους ιθαγενείς που τον γνώρισαν, το νιώθουμε κι εμείς κάτω στην Αφρική, κάποιοι μιλούν και για θαύματα. Μερικοί τον επικαλούνται στις δύσκολες στιγμές τους και τρέχει και τους βοηθά» ανέφερε στο παρελθόν ο σεβασμιώτατος Νικηφόρος. Θα προβληθεί επίσης οπτικοακουστικό υλικό και θα ακουστούν ύμνοι από χορωδίες.
Γεννημένος το 1903 σε μια φτωχή οικογένεια στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, ο π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος πέρασε από πολλές ενορίες της Ελλάδας, μέχρι να βρεθεί τον Ιούνιο του 1960 στην Καμπάλα της Ουγκάντα. Από την πρώτη στιγμή έστελνε επιστολές σε εύπορους Έλληνες στην Ευρώπη και στην Αμερική ζητώντας την βοήθειά τους. Σύντομα άρχισα να φτάνουν επιταγές, δέματα, ιερά σκεύη, άμφια και ο ίδιος έτρεχε από πόλη σε πόλη και αργότερα από χώρα σε χώρα για να διδάξει τον λόγο του Θεού. Για την προσφορά του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το αργυρό μετάλλιο τιμής από την Ακαδημία Αθηνών, το 1987.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr